2017. november 29. szerda
Send this article Print this article

Reagálás egy meghívásra

E hónap végén egy szűkszavú meghívót juttatott el képviselőtársaihoz Viorica Dǎncilǎ európai parlamenti képviselő a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakciójának román delegációja nevében.



 A Tőkés Lászlónak is megküldött angol nyelvű invitációban arra kérte a parlamentbeli kollégákat, hogy vegyenek részt azon a fogadáson, amelyet Románia európai uniós tagságának 10. évfordulója alkalmából adnak az EP brüsszeli székhelyén, november 28-án este. Mint ismeretes, az ország 2007. január 1-től tagja az EU-nak, hamarosan a csatlakozás 11. évfordulójára kerül sor. Erdélyi EP-képviselőnk az alábbi nyílt levélben reagált az említett kollektív meghívóra.
 
 
NYÍLT LEVÉL
 
Viorica Dǎncilǎ
európai képviselő asszonynak
Brüsszel


 
Tisztelt Képviselőnő!
 
Ezúton köszönöm meg szíves meghívását az országunk Európai Unióhoz való csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepélyes megemlékezésre.
Román állampolgárként és romániai magyarként magam is osztozom a román S&D Delegáció, valamint román honfitársaim örömében, hiszen egész országunk és benne a romániai magyar nemzeti közösség számára én sem tudok jobbat, mint egy közös európai jövőt elképzelni.
Elért eredményeinket készségesen elismerve, ugyanakkor a valóság durva meghamisításának ítélem azt, amit meghívójukban ekképpen fejez ki: „Tíz év után Románia erősebb és virágzóbb, mint bármikor ennek előtte.” Abban is szubjektív túlzást találok, hogy: „Románia és a román állampolgárok erőteljesen bíznak benne és továbbra is határozottan elkötelezettek az európai projekt iránt.”
Sajnos több egymást követő kormányunknak, az utóbbi esztendőben pedig a Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt által irányított kormány katasztrofális politikájának tulajdoníthatóan még az eddig elért eredményeink is veszélybe kerültek, másfelől az elmúlt tíz év alatt országunk közel négy millió lélekkel megcsappant lakossága jogos kétségekkel tekint saját, valamint a súlyos válságokkal küszködő Európai Unió jövője elébe.
A kérlelhetetlen valóságot el- és beismerve, mindazáltal közös erővel arra kell törekednünk, hogy egy megújuló Európa keretében Románia valóban egy erős és virágzó országgá váljék.
A gyulafehérvári román népgyűlés közelgő centenáriuma alkalmából ez lenne a legnagyobb ünnepi ajándék egész országunk valamennyi polgára, köztük az emberi és közösségi jogaiért küzdő erdélyi magyarságunk számára is.
Tisztelettel küldöm honfitársi és kollegiális jókívánságaimat:
 
Brüsszel, 2017. november 28.
Tőkés László   
EP-képviselő  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010