2009. május 21. csütörtök
Send this article Print this article

Sajtótájékoztató Kolozsváron - Sajtótükör, május 21.

Tekintse meg a korteskörúthoz kapcsolódó galériát! Orbán Viktor és Tőkés László május 21-én délelőtt Illyefalván az Erdélyi Református Egyházkerület tagjaival találkoztak, majd délután sajtótájékoztatót tartottak Kolozsváron. A sajtótájékoztató alkalmából született cikkekből szemlézünk.

Transindex:
Tőkés: helyi szinten megvalósult az összefogás


Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is részt vett Tőkés László EP-képviselőjelölt mai erdélyi kampánykörútján. Sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi látogatásuk után Kolozsvárra érkeztek. A sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, a legerősebb magyarországi párt és az Európai Néppárt vezetőjeként vesz részt Tőkés kampánykörútján. „Ez a kettős minőség rámutat arra, hogy az Európai Unióban nincsenek bel- és külügyek” - jegyezte meg Orbán.





Elmondta: az Európai Néppárt tárt karokkal várja az összefogás listavezetőjét, arra utalva, hogy 2007-ben a függetlenként bejutó Tőkés azért nem lehetett része a néppárti frakciónak, mivel a román delegáció megvétózta felvételét. Orbán rövidlátó és ostoba cselekedetnek minősítette a román képviselők tettét, ami - véleménye szerint - ártott a magyar kollégákkal való kapcsolatuknak. Orbán továbbá gratulált a Magyar Összefogás Listájának megvalósításáért, azonban hangsúlyozta: tudja, hogy az összefogás nem törölte el az erdélyi magyarság közötti ellentéteket. ”Mindennek megvan az ideje, így a vitáknak és a versengésnek, de az összefogásnak is. Örülök, hogy zárójelbe kerültek ezek a viták. Most két dolog van előtérben: az autonómiáért folytatott küzdelem és a brüsszeli képviselet" - mondta.

A dekoncentrált intézmények vezetőinek leváltásról elmondta, úgy gondolta, hogy a 21. században már nem élnek a politikai és etnikai tisztogatásokhoz hasonló eszközökkel. „Olyan ez, mintha nem is az EU-ban lennénk” - sommázott Orbán.

Tőkés László a 2007-es EP-választásokra emlékezett, kemény mérkőzésnek minősítve az akkori kampányt. „Akkor a verseny eredményes volt. Most az összefogás listájával összeadódik az erő. Az Összefogás Listájára szavazók a román kisebbségpolitika, a balkáni intolerancia és az elnyomás ellen adják le voksukat. ” - így Tőkés.

Elmondta, a kampánykörút során azt figyelte meg, hogy az összefogás reális, az MPP és az RMDSZ képviselői részt vettek a kampánybeszélgetéseken. „Helyi és területi szinten egyaránt megvalósult az összefogás” - véli Tőkés, kérvén a választókat, hogy szavazzanak a Magyar Összefogás Listájára, hogy 4 képviselő jusson el Brüsszelbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy többek között miért szükséges megteremteni az autonómiát: "a politikaival egybekötött etnikai tisztogatás példája is mutatja, hogy önrendelkezés nélkül mennyire kiszolgáltatott az erdélyi magyarság" - mutatott rá.

Orbán Viktor elmondta, bármely EU-s ország esetében visszhangot kelt, ha parlamenti választás után egy olyan területen, ahol zömében kisebbség él, tisztségviselőiket leváltják. „Ez olyan hátrányos megkülönböztetés, amit az EU-ban soha nem vesznek félvállról” - hangsúlyozta Orbán.

Magyar Nemzet Online/MTI:

Orbán és Tőkés felemelte a szavát a magyarok elbocsátása ellen


Mintha nem is az Európai Unió területén lennénk, mondták.

A romániai intézmények magyar nemzetiségű tisztségviselőinek tömeges elbocsátása ellen emelte fel szavát csütörtökön Kolozsváron tartott közös sajtóértekezletén Orbán Viktor és Tőkés László. „Ezek az ügyek olyan benyomást keltenek, mintha nem is az Európai Unió területén lennénk” – értékelte a történteket a Fidesz elnöke.

A Fidesz elnöke az elmúlt két napon több helyszínre is elkísérte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét európai parlamenti választási kampányára, így Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Illyefalván, Kolozsváron és Szatmárnémetiben vettek részt rendezvényeken. Kolozsvári sajtóértekezletén Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kettős minőségben vesz részt ebben a kampányban: mint a legerősebb magyar párt elnöke és mint az Európai Néppárt alelnöke. Az Európai Unión belül nincsenek többé külügyek és belügyek, minden európai ügy – állapította meg.

Elismeréssel beszélt arról, hogy sikerült megalkotni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az EMNT közös jelöltjeinek választási listáját, amelyet maga Tőkés László vezet. Mindketten emlékeztettek arra, hogy az előző európai parlamenti választáson még külön indult az RMDSZ és – független jelöltként – Tőkés László. Orbán hangsúlyozta: miután a református püspök akkor bejutott az Európai Parlamentbe, az Európai Néppárt tárt karokkal várta őt soraiba, de – éppen azért, mert függetlenként jutott be – a román delegáció megvétózta az e parlamenti csoporthoz történő csatlakozását. Ez a vétó jogszerű volt ugyan, de rövidlátó, eredménytelen és ostoba is, nem tett jót a román–magyar pártközi kapcsolatoknak sem – állapította meg.

Orbán Viktor mostani erdélyi útja alkalmával – mint fogalmazott – meglepő jelenségekkel is találkozott. Például azzal, hogy milyen erős, indulatos ellenállás tapasztalható román részről az autonómiával szemben, vagy azzal, hogy a kolozsvári műemlékeken nem akarnak magyar feliratokat elhelyezni. Külön szólt arról, hogy ezekben a hónapokban az állami irányítás alatt álló intézmények magyar nemzetiségű tisztségviselőit tömegesen bocsátják el. Megállapította: azt hitte, ez a fajta politikai és etnikai tisztogatás a 21. században kiment már a divatból. Bármely európai uniós országban is történjék ilyesmi, az mindenképpen európai figyelmet érdemel – mondta. „Ezek az ügyek olyan benyomást keltenek, mintha nem is az Európai Unió területén lennénk” – jegyezte meg.

Tőkés László is örömmel nyugtázta, hogy míg két évvel ezelőtt külön szállt versenybe a brüsszeli posztért, most az erdélyi és az egész Kárpát-medencei magyarság egyesítette erőit. Orbán Viktort idézve úgy fogalmazott, hogy Magyarországon az EP-választás egyben bizalmatlansági szavazás is lesz a mostani kormányzattal szemben. Romániában viszont a magyarok a román kisebbségpolitika, a balkáni intolerancia és a többségi nacionalizmus ellen is voksolnak. Hangsúlyozta: Romániában kilencven év óta „asszimilációs homogenizáló politika” folyik, amely vértelen etnikai tisztogatásba torkollott az elmúlt évtizedekben. Jelenleg politikai tisztogatással kombinált etnikai tisztogatás folyik Romániában, amely kiszolgáltatottá teszi a magyarságot Erdély területén. Ezért van szükség autonómiára – mondta.

Impulzus.ro:

Tőkés: Jogunk van a magyar feliratokhoz


A németeknek és a magyaroknak fontos szerepük volt Kolozsvár történelmében. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy nyelvük hivatalos nyelv legyen Kolozsváron és Erdélyben. Tőkés egyv Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón elmondta: elfogadhatatlan, hogy ne legyen magyar nyelvű felirat a tájékoztató táblákon, melyeket a városban levő történelmi műemlékeken akar elhelyezni a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal.

A magyar feliratok ügyével többen is szimpatizálnak, a feliratok elhagyása miatt tiltakozók már 22500 aláírást gyűjtöttek össze. Az aláírók azt kérik, hogy a kolozsvári történelmi műemlékeken elhelyezendő táblácskákra magyar és német nyelvű felirat is kerüljön. Az iratot május 21-én adták át Sorin Apostu polgármesternek.

„A petíció aláírói kérik, hogy a magyar és német nyelv is megjelenjen a város történelmi műemlékein elhelyezendő tájékoztató táblácskákon. A német és magyar közösségnek fontos szerepe volt Kolozsvár történelmében, és a főpolgármester ezen kezdeményezése nem tükrözi Kolozsvár multikulturalitását"- áll az idézett közleményben.

Gödri Alpár

Krónika

Orbán Viktor: aggasztó az autonómiával szembeni indulatos ellenállás Romániában


Gratulált az erdélyi magyar összefogáshoz Orbán Viktor; a Fidesz elnöke örül, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) félretette az eddigi vitákat és egyetértés van közöttük az autonómia kiépítésére vonatkozó program illetve az erős magyar érdekképviselet szükségességét illetően. Orbán csütörtökön Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján aggasztónak nevezte, hogy Romániában jelenleg is indulatos ellenállás érzékelhető az autonómiával szemben.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a kolozsvári magyarok támogatását kérték a kolozsvári magyar feliratok ügyében. A kolozsvári városháza ugyanis csak angol, francia és román nyelven hajlandó elhelyezni a műemléképületek falára azoknak leírását, a magyar nyelvű leírástól azzal az érvvel zárkózik el, hogy a magyar nem nemzetközi nyelv.

Orbán szerint ugyanakkor „etnikai tisztogatásba” fordul a román kormány által beindított politikai tisztogatás, amelynek során menesztették a közintézmények éléről az előző kormány által kinevezett vezetőket, közöttük a székelyföldi megyék magyar nemzetiségű intézményvezetőit.

A Fidesz elnöke az összefogás listáját vezető Tőkés Lászlóval kapcsolatosan kifejtette: a jelenlegi EP-képviselőt tárt karokkal várja az Európai Néppárt (EPP), ugyanígy várta másfél évvel korábban is, amikor a néppárthoz való csatlakozását megvétózta a román delegáció. „A vétó jogszerű volt, de rövidlátó, eredménytelen és ostoba, ugyanakkor nem tett jót a magyar-román pártkapcsolatoknak sem” - vélte Orbán. Hozzátette: Tőkés László most az RMDSZ és EMNT közös listájának vezetője, tehát a választásokat követően az EPP-hez csatlakozik.

A Krónika kérdésére Orbán Viktor azt mondta: az RMDSZ európaivá válása jelének tartja, hogy a korábbi EP-választásokkal ellentétben a szervezet most nem kifogásolja az ő jelenlétét a kampányban. „A romániai magyarok a román kisebbségpolitika, a balkáni intolerancia és a többségi nacionalizmus ellen, valamint a demokrácia mellett szavaznak majd június hetedikén” - fogalmazott Tőkés László. Az EP-képviselő hangsúlyozta: „a politikaival kombinált etnikai tisztogatás kiszolgáltatottá teszi a magyarságot, éppen ennek elkerülése indokolja az autonómia megteremtését”. Az intézményvezetők menesztésével kapcsolatosan elmondta: a négy esélyes erdélyi magyar EP-jelölt közös írásbeli megkereséssel fordul José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, Hans-Gert Pötteringhez, az Európai Parlament elnökéhez, valamint a romániai Leonard Orban többnyelvűségért felelős biztoshoz. Tőkés ugyanakkor tűrhetetlennek tartja, hogy Erdély fővárosában nem szerepelhetnek magyar nyelven a műemlékek leírásai. „Nemcsak a múlt, hanem az itt élő magyarság is megérdemli, hogy nyelve hivatalos nyelvvé váljon Kolozsváron és Erdély-szerte” - mondta Tőkés.

Az EP-listavezető arra kéri a romániai magyarokat, hogy szavazzanak az összefogás listájára, amellyel az európai és romániai demokráciáért szállnak síkra. „Legyen magyar egység az európai sokféleségben” - mondta Tőkés László, aki abban reménykedik, hogy negyediknek Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök is bekerül az Európai Parlamentbe.

A Fidesz elnöke Németh Zsolt és Szijjártó Péter országgyűlési képviselőkkel kétnapos kampánykörúton vesznek részt Erdélyben, hogy az RMDSZ és az EMNT Magyar Összefogásnak nevezett közös választási listáját népszerűsítsék. A magyarországi politikusok szerdán Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön tartott kampányrendezvényeken vettek részt, csütörtökön Illyefalva és Kolozsvár után Szatmárnémetibe utaznak, ahol a Láncos Templomban lakossági fórumon szólalnak fel.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010