2012. február 21. kedd
Send this article Print this article

Szentegyházán tájékozódott a Néppárt védnöke

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hétfőn folytatta székelyföldi körútját, melynek célja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hétvégi, csíkszeredai I. Országos Küldöttgyűlése előtti tájékozódás. Az erdélyi EP-képviselőt hétfő délelőtt Szentegyházán Sándor Lajos, a Néppárt helyi elnöke fogadta.



   A nemrég megválasztott elöljáró vezetőségi társaival egyetemben tájékoztatta a Néppárt védnökét a város problémáiról, a párt terveiről és kilátásairól. Ezt követően léleküdítő találkozóra került sor a méltán híres Szentegyházi Gyermekfilharmónia székhelyén, a Múzeum Szállóban, ahol Haáz Sándor zenetanár, a gyermekfilharmónia karnagya látta vendégül Tőkés Lászlót. Példaértékű, hogy a szentegyházi huszárok példáját követve a „Fili” tagjai Haáz Sándor karnaggyal az élen letették a honosítási kérelmüket, így az EMNT által működtetett székelyudvarhelyi és csíkszeredai Demokrácia Központok munkatársai több mint 650 személynek segítettek a dossziék összeállításában. Ennek apropóján az EMNT elnöke megtekintette az udvarhelyszéki EMNT kihelyezett Demokrácia Központját is, mely a Huszárok Termében működik. Itt a küldöttség találkozott Molnár Tibor MPP-s alpolgármesterrel, akinek megköszönték, hogy közbenjárására a huszárok a teremhasználat biztosításával segítették a szentegyháziakat a magyar állampolgárság megszerzésében.
   Az út következő állomásán, Gyergyószentmiklóson Tőkés László – Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt Székelyföldért felelős alelnöke és Bákai Magdolna, az EMNP megyei alelnökekíséretében – Mezei Jánossal, a város polgármesterével, Egyed Józseffel, Gyergyóújfalu polgármesterével találkozott. A megbeszélésen az erdélyi magyar jobboldali erők lehetséges együttműködéséről cseréltek eszmét, különös tekintettel a közelgő helyhatósági választásokra. A délutáni órákban a gyergyószentmiklósi Demokrácia Központban a Gyergyószéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetősége és tagjai, a Néppárt gyergyószéki helyi szervezeteinek vezetői és tagjai, valamint a sajtó képviselői várták Tőkés Lászlót, akinek Bartalis Imre, a csomafalvi Szilfás Közbirtokosság elnöke egy plakettet adott át, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt első logójának faragott változata látható. Ezután a Demokrácia Központban összegyűlt csoport átvonult a Városi Könyvtárba, ahol a Gránátalma hímzőkör munkáiból készített úri hímzés-kiállítást tekintették meg, melyet Kis Portik Irén, könyvtárigazgató, a Gránátalma kör megálmodója és vezetője mutatott be. A gyönyörű kézimunkák által megteremtett otthonos, családias hangulatban kötetlen beszélgetést folytattak az aktuálpolitikai helyzetről, az erdélyi magyarság jelenéről és jövőjéről, az Európai Unió szerepéről, a jelenlévők ugyanakkor beszámoltak közösségüket érintő problémákról is. A találkozó befejezéseként Tőkés László, az EMNT elnöke egy újabb látogatás ígéretével búcsúzott a gyergyói szimpatizánsok csoportjától.
  A nap befejezéseként Tőkés László dr. Zsigmond Barna Pállal, Magyarország csíkszeredai főkonzuljával találkozott Székelyudvarhelyen, majd munkavacsorán vett részt, melyre az EMNT és a Néppárt helyi vezetőin kívül a város több köztiszteletben álló személyisége is meghívást kapott.
Tőkés László körútját ma Háromszéken fejezi be.
Székelyudvarhely, 2012. február 21. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010