2017. október 24. kedd
Send this article Print this article

Találkozó Tajvan brüsszeli nagykövetével

2017. október 24-én Strasbourgban Tőkés László EP-képviselő Harry Tsenggel, a Kínai Köztársaság (Tajvan) brüsszeli nagykövetével találkozott.



A tajvani diplomata országának a térségben tapasztalt kihívásait ismertette röviden, különös tekintettel a kommunista Kínával fenntartott kapcsolataira. Mint ismeretes, Pekingben októberben zárult a Kínai Kommunista Párt 19. Országos Kongresszusa, mely Hszi Csin-ping kínai elnöknek az ország belügyeinek vezetésében – gazdasági, társadalmi és politikai szempontból is – az eddigieknél is nagyobb hatalmat biztosít. Ezen túlmenően, a konszolidált és egyre inkább központosított egypárti kommunista rendszer részéről várhatóan a külpolitikában is egyre erőteljesebb fellépésre számíthatunk. Az utóbbi időben a nemzetközi ügyek megvitatásában a Kínai Népköztársaság egyre nagyobb szerepet vállal, ami hosszútávon nem csupán a létező világrendre van kihatással, hanem a két Kína közötti kapcsolatokat is nagymértékben befolyásolhatja, emelte ki a diplomata.
Amint az köztudott, az Európai Unió, a nemzetközi közösség túlnyomó többségéhez hasonlóan, az „egyetlen Kína” elvet követi. Brüsszel hivatalos diplomáciai kapcsolatot Pekinggel tart fent, Tajvannal pedig a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által megtestesített többoldalú kereskedelmi rendszer keretében egyre szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat ápol. Ezek viszont nem mondanak ellent az Unió Kínára vonatkozó politikájának. Ebben a szellemben erdélyi képviselőnk Tseng nagykövetet afelől biztosította, hogy az EU és Tajvan között fennálló gazdasági és politikai kapcsolatokat a továbbiakban is szorgalmazni fogja, tekintettel arra, hogy az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság elvei a délkelet-ázsiai szigetország társadalmában nagymértékben érvényesülnek. Ez a teljes térség számára példaértékű, nyomatékosította Tőkés László. „Kétoldalú kapcsolatainkat ebben a szellemben kell tovább erősítenünk. Bár Peking részéről egyre nagyobb ellenállást tapasztalunk, a Kínai Népköztársasággal is kizárólag ezen nemzetközi elveket és értékeket szem előtt tartva folytathatjuk kapcsolatainkat” – hangsúlyozta erdélyi képviselőnk.
A beszélgetés arra is alkalmat nyújtott, hogy Tőkés László alelnökként az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának (DROI) az ázsiai térségre vonatkozó tevékenységét is ismertesse, külön kiemelve a kisebbségi és vallási jogokkal kapcsolatos kezdeményezéseket. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010