2017. december 4. hétfő
Send this article Print this article

Tíz év a politikai pluralizmus szellemében

Tőkés László európai parlamenti képviselővé történt megválasztásának tizedik évfordulója alkalmából december 2-án közéleti fórumot tartottak Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban.



 „A mai este jelentősége egy tíz évvel ezelőtti naphoz kötődik, melyre joggal lehetünk büszkék. 2007 novemberében hat magyar szervezet jutott arra a döntésre, hogy egy megfelelő jelölttel, az európai parlamenti választások során, megtöri azt a bizonytalanságot, ami az erdélyi magyarok érdekeit egyre kevésbé képviselő egypártrendszer uralmából fakadt” – kezdte köszöntőbeszédét Bálint József, az esemény házigazdája és az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke. Az akkori támogató szervezetek között az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak voltak, amelyek Bálint szavai szerint „tenni akaró, az erdélyi magyarságért küzdő társaságot alkottak”.
Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, az egykori Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, elmondta: „Tíz év telt el azóta, hogy létrejöhetett a politikai pluralizmus. Hogyha mérlegelnünk kellene az elmúlt időszak pozitívumait és negatívumait, mindkét oldalon találnánk megjegyezni valót. Mára az akkori ifjúsági szervezetvezetők közül többen is a Nemzeti Tanácsban vagy a Néppártban tevékenykednek. Az elmúlt évtizedben az erdélyi nemzeti tábor változatlanul befolyásolta a mai magyar nemzetpolitikát. Ebben az időszakban hoztunk létre két pártot, s bár emiatt túl sok új törésvonal keletkezett, ez mindkét esetben nagy erőfeszítés eredménye volt. Mára egy jól szervezett erdélyi irodahálózattal rendelkezünk, amely főként a hat éve sikeresen működő EMNT-demokráciaközpontok hálózatához köthető. Az időközbeni lemorzsolódások és a növekvő közömbösség mellett a fiatalítás igénye mind olyan kihívások, amire megoldásokat kell találnunk” – mondta az ügyvezető elnök.
Tőke Ervin, a Minta ifjúsági szervezet elnöke, az Erdélyi Magyar Ifjak egykori tagja Soós Sándor korábbi EMI-elnök üdvözletét adta át, majd elmondta: „Számunkra természetes volt, hogy az erdélyi politikában a pluralizmust, a másként gondolkodást támogattuk. Az akkori küzdelmek sikere is azt mutatta: magyarságunk kitart, és ebből a kitartásból kell továbbra is építkeznünk.”
Gazda Zoltán a Székely Nemzeti Tanács képviseletében Izsák Balázs elnök üdvözletét közvetítette, majd saját visszaemlékezéseiből idézte fel 2007 novemberének eseményeit. „Akkoriban élményszámba ment az aláírásgyűjtés, mert nem akadt olyan magyar, aki ránk csapta volna az ajtót. Ez már jelezte, hogy sikerrel járhatunk. Ha mi valamibe belefogunk, akkor abban hiszünk is. Ugyanez vonatkozik az autonómiaküzdelmünkre is, melyről tudjuk, hogy sikerre fogjuk vinni” – hangsúlyozta Gazda.
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, a Magyar Polgári Szövetség egykori tagja elmondta: „Nemcsak az autonómiát nem támogatta az akkori képviselet, hanem igyekezett a perifériára szorítani mindazokat, akik azért küzdöttek. Tőkés László hitelesen tudta képviselni azokat a követeléseket, melyeket az erdélyi magyarok mindig is magukénak éreztek – köztük az önrendelkezést is. A helyzetteremtő politika és helyzetbe simuló politika dilemmái mind a mai napig érvényesek. Ez akkoriban a Neptun-botrány kapcsán merült fel, amely a teljes közösség autonómiaigényét kisiklatta” – mondta a Néppárt elnöke.
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a tíz évvel ezelőtti sikerről így nyilatkozott: „Ez a mai találkozó arról szól, hogy 2007-ben győztünk. Erőt kell merítenünk abból, hogy tíz évvel ezelőtt sikerre vittük céljainkat és alternatívát kínálhattunk az erdélyi magyarságnak. A Tőkés Lászlót támogató szervezetek akkori képviselői a mai napig az ő oldalán állnak, és az, hogy ma is együtt tudunk lenni, visszaigazolja az egykori csapat munkáját, s hogy akkor jól döntöttünk.”
Tőkés László, az EMNT elnöke, EP-képviselő köszönetét fejezte ki a közéleti fórum megszervezéséért, majd elmondta: „Ahogy az 1848-49-es események során, úgy Háromszék 2007-ben is élén állt a küzdelmeknek. E térség az ellenzéki magyar politizálás fellegvára és legerősebb bástyája volt. Ez az oka annak, hogy itt, Sepsiszentgyörgyön emlékezünk, erőt merítve a további munkához. Mi rendszerváltásra törekedtünk a neptuni paktum óta, a jelenlegi többségi politikai irányzatot pedig nem hitelesíthetjük, hiszen az többször is feláldozta a szabad választás lehetőségét az egység oltárán” – hangsúlyozta. Az EMNT elnöke az elmúlt tíz év értékelése kapcsán kitért a 2009-es európai parlamenti választásokkor az RMDSZ-szel megkötött egyezségre is: „Akkor úgy értékeltük, hogy az ő listájukon való indulás biztosíthatja továbbra is az erdélyi magyar képviseletet. Ha függetlenként indulok, megkockáztattam volna, hogy egyikünk sem jut be. Ezt mutatták az akkori előrejelzések. 2014-ben a Fidesz felkérésére vállaltam, hogy az ő listájukon indulok, és folytatom az erdélyi ügyek képviseletét. Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt tíz évben is támogattak. Az autonómia ügyének sikerre vitele kell ösztönözzön mindannyiunkat a folytatásban.”
 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010