2009. december 17. csütörtök
Send this article Print this article

Tőkés és Andreescu vehették át a Petőfi-díjat

Tőkés László és Gabriel Andreescu kapta a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány idén alapított Petőfi-díját.

A Terror Házában tartott ünnepségen Schmitt Mária hősnek nevezte a romániai forradalom két szimbolikus alakját, olyan történelmi személyiségeknek, akik eredményesen harcoltak a közép európai népek szabadságáért. Románia budapesti nagykövete hazája nevében mondott köszönetet Tőkésnek és Andreescunak, hogy 20 évvel ezelőtt, a romániai forradalom idején példát mutattak tisztességből és emberségből.





Tőkés Lászlónak volt bátorsága kiállni az igazságért, jogaiért, egy ország szabadságáért. Hálával tartozik neki mindenki, aki hisz a demokráciában. Ezt írta Bajnai Gordon miniszterelnök Tőkés Lászlónak a romániai forradalom 20. évfordulója alkalmából. A volt református püspök szerint máig érvényes akkori hitvallása.

„Ilyen értelemben a romániai felkelés nem volt klasszikus értelemben vett forradalom, mert elsősorban lázadás és ellenállás volt a létező rendszer ellen. Később alakult át programmatikus mozgalommá, az első része csodálatosan sikerült, a második része torzóban maradt, megszakadt vagy nagyon lassan halad előre. Ideje, hogy húsz év után újabb lendületet adjunk neki” – hangsúlyozta Tőkés László EP-képviselő.

Duna TV/Hír TV



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010