2010. július 13. kedd
Send this article Print this article

Tőkés László EP-alelnök az örmény küldöttséget fogadta

Alig pár nappal azután, hogy Tőkés László európai képviselő hivatalos formában is átvette az EP-alelnökséget Jerzy Buzek elnökkel való találkozóján, az európai bővítéssel kapcsolatos külpolitikai feladatkörének megfelelően, kedden, július 13-án az Európai Parlament nevében magas rangú örmény küldöttséget fogadott és velük folytatott tárgyalást Brüsszelben. A Hovik Abrahamyan házelnök vezette delegációban – többek között – Armen Rustamyan, az örmény parlament külügyi bizottságának elnöke, Vahan Ed. Hovhannesyan, az ellenzéki Örmény Forradalmi Szövetség parlamenti frakciójának vezetője és Arman Kirakosyan külügyminiszter-helyettes is helyet foglaltak.





Köszöntő szavaiban Tőkés László EP alelnök Jerzy Buzek elnöki üdvözletét adta át és utalt arra, hogy Romániában is erős erdélyi és romániai örmény közösség él és ők legalább annyira jó magyarok és románok, mint amilyen jó örmények.

A magas szintűdiplomáciai tárgyalássorozatnak az Európai Unió által tavaly kezdeményezett Kelet-Európai Partnerség keretében létrehozandó EURONEST kölcsönöz időszerűséget. Az EU és kelet-európai, illetve dél-kaukázusi partner országai tavaly májusi prágai csúcstalálkozójukon közös nyilatkozatban irányozták elő az EURONEST idei felállítását, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna tagságával. A folyamatot azonban a diktatórikus berendezkedésű Belorusszia, valamint az örményeket és azerieket egymással szembeállító karabakhi konfliktus, illetve területi nézeteltérés hátráltatja.

A békés rendezésnek, valamint a térség integrációjának hasonlóképpen főbenjáróakadályát képezi a tartósan feszült török-örmény viszony, mely legutóbbi, 2009 októberében, Zürichben aláírt protokoll török ratifikálásának szándékos elmulasztásában is kifejezésre jut. Az Európai Parlament saját eszközeivel, a parlamentközi kapcsolatok és a demokrácia elősegítésének által a kelet-európai, illetve az eurázsiai országok egyezségre jutásának és megbékéltetésének útján kívánja megteremteni ennek a térségnek a biztonságát és stabilitását. Tőkés László kifejezte azt a reményét, hogy a térség akkut konfliktusainak sikerül hamarosan békés, tárgyalásos úton véget vetni. Ehhez viszont az is szükséges, hogy ezen országokban a demokrácia szabályainak megfelelő intézményrendszer épüljön ki. „Buzek elnök úr lengyel, mi pedig Romániából vagyunk, jól tudjuk, hogy térségünk problémáinak nagy része a kommunista múlt öröksége” – mondotta.

Hovik Abrahamyan válaszában kiemelte, hogy mind a média liberalizációjával mind pedig a Velencei Bizottság véleményezésével készülő új választási törvénnyel igyekeznek a demokrácia szabályainak megfelelni, a Dél-Kaukázus országait azonban egyenlő mércével kell mérni. Az örmény parlament elnöke, mint az első keresztény állam képviselője, felajánlotta: országa 2011-ben szívesen vendégül látná az EU és a vallási felekezetek közötti párbeszéd résztevőit.

A rangos vendégek számára adott díszebéden Tőkés László pohárköszöntőjében az Ararát hegyének példájával élt, amely a szabadulás jelképe. „Ez számunkra szimbólum is, annak reményét fejezi ki, hogy az egész térség megtalálja a kiutat”.

Brüsszel, 2010. július 13.

Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010