2010. október 21. csütörtök
Send this article Print this article

Tőkés László levele Angela Merkelhez

Mint ismeretes, Angela Merkel német kancellár 2010. október 12-én Kolozsvárra látogatott, hogy ott a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) díszdoktorrá avassák. Látogatását megelőzően Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke levélben kereste meg a német kancellár külpolitikai főtanácsadóját, Cristoph Heusgent, azzal a szándékkal, hogy figyelmeztesse a BBTE hamis multikulturalitására, illetve emlékeztesse a Kancellárasszonyt a volt erdélyi magyar tudományegyetem erőszakos felszámolására, pontosabban a kommunista párt döntése nyomán a Babeş Egyetemmel való „egybeolvasztására”. A levél – bő hetes késéssel – valahogyan kiszivárgott a román sajtóba, jelenleg futótűzszerűen terjed mintegy bizonyítékaképpen Tőkés László „szélsőséges sovinizmusának”. Épp ezért a korrekt tájékoztatás jegyében a magyar sajtó számára is közzétesszük a lényeget.





Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke levelében gratulál Angela Merkel kancellárasszony díszdoktori címéhez, majd adalékolja: „A XVI. századi gyökerekre visszanyúló kolozsvári – erdélyi – tudományegyetem eredetileg a hírneves magyar matematikus, Bolyai János nevét viselte. 1959-ben azonban az egyre erőszakosabb román nacionál-kommunista diktatúra a magyar egyetemet önkényesen felszámolta, illetve az újkeletű Victor Babeş román egyetembe olvasztotta be, majd teljesen elrománosította. 1989 óta eredménytelenül küzdünk hajdani egyetemünk helyreállításáért, a magyar nyelvű felsőoktatás törvényes engedélyezéséért. A Babeş-Bolyai névre átkeresztelt román egyetem ötven éve bitorolja a Bolyai Egyetem valamennyi ingatlanát, valamint ingó vagyonát, páratlan gazdagságú könyvtárát és tudományos gyűjteményét.”

Tőkés László felhívja a figyelmet: „Nem felel meg a valóságnak, hogy a BBTE »multikulturális« egyetem volna. Az annak idején Nicolae Ceauşescu néhai diktátor által levezényelt »egyesítés« óta ugyan valamelyest javult a helyzet, s a magyar és a német hallgatók anyanyelvű oktatása terén ugyan történt némi előrelépés – mindez azonban mit sem változtat a lényegen: az egykori magyar intézmény brutális és jogszerűtlen megszüntetésén. A román kirakatpolitika a felszínes többnyelvűség javára tett engedményeivel csupán egy Európának tetsző látszatot táplál, miközben továbbra is a többségi – román – nacionalizmus szellemében diszkriminálja a kisebbségi oktatást. Erre nézve igen jellemző eset annak a két jeles magyar egyetemi oktatónak – Hantz Péternek és Kovács Lehelnek – az állásukból való jogellenes eltávolítása, akik a létező román feliratok mellé magyar és német nyelvű feliratokat próbáltak elhelyezni a tanintézetben.”

Végezetül az erdélyi képviselő indoklásképpen hozzáfűzi, hogy „mindezeket abból a célból írom, nehogy Angela Merkel Asszony áldozatul essen a hivatalos félrevezetésnek; nehogy saját szándéka ellenére a diszkriminatív többségi oktatáspolitika legitimálására próbálják felhasználni.”

Nagyvárad, 2010. október 21.

Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010