2009. június 13. szombat
Send this article Print this article

Tőkés László: Nemzetpolitikai rendszerváltásra van szükség

Kép:  Pelsőczy Csaba, www.fidesz.huLegyen ez az év a felemelkedés, a változás és a kibontakozás éve az egész magyarság számára – mondta Tőkés László püspök, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a Kárpát-medencei magyarok közös európai képviseletét szorgalmazta a Fidesz XXIII., tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.





A határon túli magyarok képviseletében felszólaló Tőkés Lászlót vastapssal fogadták a Fidesz-kongresszus küldöttei a XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontban tartott tanácskozáson. Tőkés László arról beszélt, hogy az európai parlamenti (EP) választáson elnyert három mandátummal az erdélyi magyarság politikai súlya messze meghaladja számbeli súlyát. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke megköszönte Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a kampányban nyújtott segítségét, és emlékeztetett: két évvel ezelőtt még erdélyi magyarok is kárhoztatták a Fidesz „beleszólását” az erdélyi magyarok ügyeibe – a kommunizmusból örökölt „be nem avatkozás politikájának” elvét viszont felülírja az a Szabó Dezső-i gondolat, mely szerint minden magyar felelős minden magyarért. Ez nem csak lehetőség, hanem kötelességünk is – jelentette ki Tőkés László.

Később úgy fogalmazott: újból bebizonyosodott, hogy Erdély nem a románoké, hanem azoké, akik lakják: így a magyaroké is. A politikus utalt Orbán Viktor 20 éve, Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédére, amelyben azt mondta, hogy a hatodik koporsóban az akkori fiatalok következő húsz vagy ki tudja hány éve is ott fekszik.

Tőkés László úgy vélte: ez az év a változás éve lehet, feltámadhat előre eltemetett múltunk. „Azt kívánom, hogy legyen ez az év a változás, a felemelkedés és a kibontakozás éve egész magyarságunk számára” – tette hozzá. Hangsúlyozta: összesen 27-en lesznek magyar képviselők a Kárpát-medencéből, és „ezzel már lehet valamit kezdeni”. Mint mondta, a szlovák parlament rendkívüli figyelme Orbán Viktor iránt, valamint Románia hasonló figyelme Sólyom László iránt rávilágít arra, hogy milyen fontos a Kárpát-medencei magyar képviselet megvalósítása az európai parlamentben. Megjegyezte, hogy az EU-ban hallunk például a cigányok és a melegek jogairól, helyesen, de a magyarokról senki nem beszél. Ezért van hát szükség a közös magyar képviselet létrehozására és megerősítésére – jelentette ki. Erős Európában reménykedünk, amely érvényesíteni tudja a kisebbségek jogait, és erős Magyarországban reménykedünk, amely érvényesíteni tudja erejét és akaratát a határon túli részeken, európai üggyé avatva a magyarok ügyét - fogalmazott. Szerinte a két világháború utáni diktátumok korrekciója válik lehetővé az európai egyesítés folyamatában, így az unióhoz való csatlakozásnak nagy a nemzetpolitikai tétje. „Ha semmi más haszna nem volna, akkor ez önmagában is megérné” – mondta Tőkés László, aki hangsúlyozta: húsz évvel a rendszerváltozás után ideje van a nemzetpolitikai rendszerváltozásnak is

MTI/Tőkés László Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010