2009. június 16. kedd
Send this article Print this article

Tőkés László Washingtonban

Abból az alkalomból, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által létrehozott, A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány a Truman-Reagan Szabadságéremmel tüntetik ki, Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő a rangos díj átvételére 2009. június 14-én Washingtonba utazott.

Az utazás kapcsán az amerikai Magyar Emberjogi Alapítvány (HHRF), valamint a Amerikai Magyar Koalició (HAC) szervezésében európai parlamenti képviselőnk sűrű politikai programnak tett eleget. Június 15-én, hétfőn a Fehér Házban, a Nemzetbiztonsági Tanács hivatalában vett részt találkozókon.





A délelőtt folyamán Anthony Blinken, a Nemzetbiztonsági Tanács rangidős tagja, Joe Biden alelnök külpolitikai főtanácsadójával folytatott megbeszélést, Hámos László, a HHRF elnöke és Max Teleki, a HAC vezetője társaságában.

Tőkés László a nemrégen lezajlott EP-választások, illetve a közép-jobb pártok és a nemzeti radikálisok előretörése kapcsán külön is kitért az EU-hoz csatlakozott, volt kommunista országokban, nevezetesen a Magyarország szomszédainál sertéspestis-járvány módjára terjedő, magyarellenes nacionalizmusra, egyebek mellett pedig a Nagy-Románia Párt választási sikerére. Igen sajnálatos – mondotta –, hogy az Európai Unióban, valamint az Egyesült Államokban a kisebbségi kérdést továbbra is általános érdektelenség övezi, vagy – a jobbik esetben – a hagyományos, őshonos kisebbségek problémáját a bevándorolt kisebbségek ügye szorítja háttérbe. Hasonlóképpen az is megállapítható, hogy a fejlett demokratikus országok alig fordítanak figyelmet a kommunista múlt visszahúzó örökségére, melynek továbbélése állandó feszültségforrást jelent a volt szovjet tömb országaiban.

Képviselőnk másolatban átnyújtotta azt, a NATO-tagországainak vezetőihez írt Nyílt levelet, melyet a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács nevében a tavaly márciusi bukaresti csúcstalálkozójuk alkalmából intéztek hozzájuk, s melyben a Magyarország határain kívülre szakadt magyar közösségek helyzetének megoldására és a Kárpát-Medencei térség stabilitásának és biztonságának a céljából az országhatárokat tiszteletben tartó, a belső önrendelkezés elvén alapuló autonómiák rendszerének a bevezetését, illetve támogatását javasolták.

Tőkés László az Egyesült Államok egykori erkölcsi autoritásának a helyreállítását szorgalmazta, mely a múltban az emberi és a kisebbségi jogok, a vallásszabadság és a demokratikus értékek világszintű támogatásában mutatkozott meg. A „rendszerváltozást” ígérő Obama-kormányzat erre nézve reménységet ébreszt az elnyomott népek és kisebbségek körében.

Blinken főtanácsadó diplomatikus óvatossággal válaszolt a felvetett kérdésekre. Kifejtette azon véleményét, hogy saját problémáikat az ezekben leginkább illetékes nemzeti kormányoknak kell megoldaniuk, vagy adott esetekben az Európai Unió keretében kell megkeresni a megoldást. Arra a kérdésre, hogy az amerikai külpolitika netalán „kivonulni” szándékozna kelet- és közép-európai térségünkből, határozott nemmel válaszolt. Tom Lantos elkötelezett közép-európai, magyarbarát és balkáni politikájának felvetése kapcsán nagy elismeréssel szólt a néhai jeles kongresszusi képviselőről, továbbá az Egyesült Államok változatlan odafigyeléséről biztosította vendégeit.

Délben Elizabeth Helgerson, a Nemzetbiztonsági Tanács közép- és délkelet-európai ügyekért felelős igazgatója fogadta európai képviselőnket.

A Truman-Reagan Díj kapcsán Tőkés László Ronald Reagan egykori amerikai elnöknek a kommunizmus legyőzésében játszott meghatározó szerepét méltatta, és ennek a fajta demokratikus, felszabadító politikának a folytatását szorgalmazta a ma is létező kommunista országok, illetve a posztkommunista országok viszonylatában. Európai képviselőnk Balázs Péter magyarországi külügyminiszter azon – legutóbbi – kijelentése vonatkozásában, mely szerint térségünkben „a legnagyobb veszélyt a nacionalizmus jelenti”, kifejtette, hogy határozottan különbséget kell tenni a többségi nemzetek agresszívan elnyomó nacionalizmusa, másfelől pedig az elnyomott kisebbségi közösségek védekező patriotizmusa között. Ez utóbbi politikai magatartás jellemzi a szétszakított magyarokat.

Helgerson asszony a térségünk ismeretéről tanúskodó empátiával hallgatta végig képviselőnk és a kíséretében lévők kárpát-medencei helyzetjelentését, és az elkobzott ingatlanok, a magyar nyelvű felsőoktatás és egyéb kérdésekben támogatásáról biztosította őket.

Délután a Bush-kormányzat idején felállított, Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadságot Figyelő Bizottságának vezető képviselői fogadták európai képviselőnket, élükön James Standish igazgatóval.

Tőkés László a Testület 2008. évi Jelentésével kapcsolatban sajnálattal állapította meg, hogy a több száz oldalas dokumentumban Románia neve mindössze egyetlen utalás erejéig szerepel, noha az alapvetően diszkriminatív romániai egyházpolitika és vallásügyi törvény miatt országunk külön fejezetet érdemelne. Képviselőnk azt kérte, hogy a tekintélyes nemzetközi szervezet külön figyelmet szenteljen a romániai helyzetnek, – egyebek mellett – az Erdély területén a Román Ortodox Egyház aktív részvételével végbemenő kolonizációs politikának, a moldvai csángók egyházi segédlettel – „Krisztus nevében” – történő asszimilációjának a kisebbségi magyar egyházak hátrányos megkülönböztetésének, és nem utolsó sorban pedig az elkobzott egyházi tulajdonok visszaszolgáltatása akadályozásának, valamint a román görög katolikus templomok ortodoxok általi visszajuttatása késleltetésének.

A vendéglátók rendkívüli figyelemmel követték a részletes egyházügyi beszámolót. Támogatásukról és részvételükről biztosították egy olyan európai kitekintésű egyházügyi szakkonferencia megrendezésének tervét, mely térségünk, illetve Románia vallási ügyeivel és helyzetével foglalkozna.

Késő délután európai képviselőnk a washingtoni Kossuth Házban találkozott a helyi és környékbeli magyarság tagjaival. Unió, Erdéllyel című előadását a vendéglátók részéről Lauer Edith asszony, a HAC elnökségi tagja vezette be. Hámos László az előadó 1989-ben játszott temesvári szerepét és jelenlegi európai parlamenti tevékenységét, nem utolsó sorban pedig kommunizmus-ellenes küzdelméért odaítélt kitüntetését méltatta.

Este Magyarország amerikai nagykövetségén tartottak megemlékezést néhai Nagy Imre mártír-miniszterelnökéről, újratemetésének 20. évfordulója alkalmából. Az egybegyűlteket Somogyi Ferenc nagykövet köszöntötte. Tőkés László imádság mondásával adózott az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúi emlékének. Az emlékünnepséget magyarországi művészek alkalmi hangversenye zárta.

Imádságában püspök-képviselőnk Ady Endre versét idézte: „Békíts ki magaddal s magammal, /Hiszen Te vagy a béke.” 
 
 

Imádság 

Nagy Imre vértanú-miniszterelnök emléknapján
és
a Berlini Fal leomlásának évfordulóján 
 

Felséges Istenünk! Mennyei Atyánk!

Te azt ígérted, hogy: „mi, akik egykor távol voltunk, közelvalókká leszünk egymáshoz, a Krisztus vére által; mert Ő a mi békességünk, aki eggyé teszi mind a két nemzetséget lerontván a közbevetett választófalakat” (Ef. 2, 13-14).

Hálát adunk Néked azért, hogy a gyűlölség és az ellenségeskedés közöttünk magasodó, válaszfalait lerontottad!

Köszönjük Néked, Jézusunk, hogy végtelen szereteteddel legyőzted a halálosztó gonoszt, aki Téged keresztre feszített.

Azokra emlékezünk, akik halálig hűséges példádat követték, és inkább vállalták az önfeláldozó vértanúságot, mintsem, hogy másokat áldoztak volna fel az istentelen ellenségeskedés szentségtelen oltárán!

Falak szövevénye és útvesztője választ el bennünket egymástól. A bűn, a hazugság, a gyűlölet, a testvérietlenség, az önzés emel közénk áthatolhatatlan választófalakat. Fajokat, nemzeteket, „osztályellenségeket”, kisebbségi közösségeket, páriákat és megbélyegzetteket taszít az emberi kizárólagosság egymással ellenséges táborokba.

Köszönjük Néked, hogy amint az eget a földdel – azonképpen az Atyát a teremtményeivel s az embert az emberrel összekapcsolod, és szeretetben egyesíted! Egyedül Szereteted és kegyelmed cselekedte és cselekedheti meg, hogy a közöttünk emelkedő válaszfalak leomoljanak, és kiontott véred árán megbékéljen ember az emberrel, nemzet a nemzettel, Kain és Ábel békében éljen, a „tékozló fiak” „atyai házadhoz” térjenek, és Te általad, hitben üdvözüljenek.

Jézus szent nevéért kérünk: áldj meg bennünket, áldd meg nemzetünket! „Békíts ki Magaddal és magammal, / Hiszen Te vagy a béke.” (Ady Endre).

Ámen.

Washington, 2009. június 16.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010