2013. február 27. szerda
Send this article Print this article

A KMKF aligha vállalhat felelősséget a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntések ügyében

"A nemzetpolitika sokszereplős, konszenzust igénylő ügy. A Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntések – egészében véve – nélkülözték ennek a követelménynek a teljesülését. Következésképpen a KMKF aligha vállalhat felelősséget ebben az ügyben." - szerepel Tőkés László, a KMKF-en elhangzottakkal kapcsolatos nyilatkozatában.



N Y I L A T K O Z A T
 
   Az erdélyi szórványügy körül felkavarodott vita folytán egy kis késéssel ugyan, de még nem túl későn, érdemes figyelembe venni a következőket.
A Kárpát-Medencei Magyar Képviselők Fórumának 2013. február 15-i Állásfoglalásában – egyebek mellett – az a kitétel is szerepel, hogy a KMKF plenárisa „üdvözli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet megalapítását”. Ennek az állításnak a megelőlegezéseképpen, már a plenáris ülés állásfoglalásának az elfogadását megelőző napirenden feltüntették „Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének a tájékoztatóját”. A kapcsolatos kommunikáció alátámasztásaképpen Szász Jenő – a kibocsátott előzetes ülésrendtől eltérően – már kezdettől fogva helyet foglalt a KMKF plenárisának elnökségi asztalánál.
   A Magyar Kormánynak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozására irányuló határozatát senki sem kérdőjelezi meg. A Kutatóintézet elnökének kinevezése is szuverén joga a kormányfőnek.
   A KMKF vonatkozó állásfoglalása azonban igencsak kérdéses. Noha Orbán Viktor miniszterelnök döntési jogát senki sem vitatja, és a Kövér László házelnök iránti tisztelet miatt az inkriminált bekezdés elfogadása ellen senki sem szólamlott fel – mindazáltal tudomásra érdemes, hogy a KMKF Tagjainak véleménye sem a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, még kevésbé pedig kinevezett elnökének a személye tekintetében nem kedvező.
  A nemzetpolitika sokszereplős, konszenzust igénylő ügy. A Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kapcsolatos döntések – egészében véve – nélkülözték ennek a követelménynek a teljesülését. Következésképpen a KMKF aligha vállalhat felelősséget ebben az ügyben.
   Eredetileg az Állásfoglalás vonatkozó kitételét a KMKF több tagja is kifogásolta. Ennek ellenére az idézett támogató „üdvözlés” mégiscsak bekerült a dokumentumba. Csak remélni lehet, hogy a Kormány döntése eléri célját. Ezért senki más, hanem csak a döntéshozók hordozzák a felelősséget.
 
Nagyvárad, 2013. február 27.
 
                                                                                              Tőkés László
                                                                                              EP-képviselő
                                                                                           az EMNT elnöke
 
 
F e l s z ó l a l á s
A Kárpát-Medencei Magyar Képviselők Fórumának
2013. február 15-i, budapesti ülésén
 
            Rövid leszek, mivel amit elmondanék, az a jelen politikai viszonyok közt kedvezőtlen következmények nélkül nem mondható el.
Ehelyett viszont, a Nemzeti Összetartozás törvénye szellemében, minél teljesebb összefogást és cselekvő együttmunkálkodást kívánok nemzeti közösségeink valamennyi hiteles képviselőjének – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kötelékei között.
Isten legyen velünk!
                                                                                  Tőkés László 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010