2020. március 11. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László: „A megbékélés útján járunk, amikor az autonómiáért küzdünk”

Bár az új koronavírus járványra és a közegészségügyi helyzetre való tekintettel a Székely Nemzeti Tanács nem tartotta meg március 10-én a Marosvásárhelyre tervezett, hagyományosnak számító székely szabadság napi rendezvényt, az azt követő – március 11-i – nemzetközi sajtótájékoztatóra Kolozsváron sor került.



A sajtóeseményen jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Luke Uribe-Etxebarria, baszk földön megválasztott spanyol felsőházi tag, valamint Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.
„Annak ellenére, hogy a koronavírus miatti intézkedések nyomán elmaradt a március 10-ére tervezett székely szabadság napi felvonulás, az európai szolidaritás jegyében mégis velünk tart Luke Uribe-Etxebarria, akinek jelenlétét ezúton is köszönjük. Bár a Székely Nemzeti Tanács tegnapi tömegrendezvénye elmaradt, a székely szabadság napjának üzenete világszerte hallható volt: a székelység továbbra is kitart az önrendelkezés igénye mellett, s következetesen valljuk, hogy Trianon után 100 évvel is megillet minket a békés önrendelkezés joga. Ezt a jogot úgy akarjuk gyakorolni, hogy ne sértsük más nemzetek alkotmányos jogait, de megőrizhessük magyar, erdélyi és székely identitásunkat” – jelentette ki Szilágyi Zsolt.
„Az SZNT és az EMNT stratégiai szövetségesekként tekintenek egymásra, s ennek megfelelően a székely területi autonómia megvalósítását is közös ügynek tekintjük. Az külön öröm számunkra, hogy Luke Uribe-Etxebarria is velünk tart a mai napon, hiszen a Baszk Nemzeti Párt, melyet képvisel, európai szövetségesünk” – jelentette ki Tőkés László. Az EMNT elnöke felszólalásában megemlékezett a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúkról, majd elmondta: a székely hazafiak mártíriuma azt üzeni, szabadságharcunkat folytatnunk kell. „A március 15-i nemzeti ünnephez közeledve elmondhatjuk: 1848–49-ben a Habsburg udvar ördögi módon igyekezet éket verni a kisebbségek közé. Ebből okulva tehát ne hagyjuk, hogy napjainkban a magyarságot és a románságot egymás ellen fordítsák” – mondta Tőkés László az elmúlt időszak magyarellenes eseményeire utalva. „Látni kell: a megbékélés útján járunk, amikor az autonómia megvalósításáért és jogainkért küzdünk, s szabadságharcunk legitim folytatását jelenti a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés is. Az EMNT mindent megtesz annak érdekében, hogy a szükséges aláírások összegyűljenek, s örömmel vettük, hogy az Európai Szabad Szövetség, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, valamint a romániai magyar pártok is a kezdeményezés mellé álltak” – jelentette ki Tőkés László. Az EMNT elnöke elmondta: meggyőződése, hogy a trianoni békediktátumból profitáló Románia azzal teheti jóvá a száz esztendős igazságtalanságokat, hogy biztosítja a regionális önrendelkezés, valamint az autonómia jogát. Felszólalása végén Tőkés László kitért a jogtalanul fogva tartott székely politikai foglyok helyzetére is, majd leszögezte: az SZNT európai polgári kezdeményezése nem kizárólagosan erdélyi magyar ügy, hanem az a teljes Kárpát-medence magyarságát érinti, valamint mintegy 40-50 millió kisebbségi sorban élő európai állampolgárt.
„A száz évvel ezelőtti trianoni békediktátum traumatikus helyzetbe kényszerítette a Székelyföldet és a székelységet. Az azóta folytatott demokratikus küzdelem célja a nemzeti régió túlélése – egy erős és gazdag román kultúra közepette” – mondta Luke Uribe-Etxebarria. A baszk politikus hozzátette: fontos, hogy aktív párbeszéd legyen az erdélyiek, a székelyföldiek és a hatóságok között, a kölcsönös bizalom pedig a felmerülő problémák alapját kell képezzék. „Az Európai Unió egy olyan demokratikus tér, amely a nemzeti sokszínűségen alapszik, a nemzeti kisebbségek számára pedig létkérdés a különböző autonómiaformák megvalósítása” – jelentette ki a politikus. Elmondta: az autonómia közelebb hozza egymáshoz az állam intézményeit és a polgárokat, ez pedig hatékonyabb adminisztrációt biztosít. „Az autonómia az állampolgárok jólétét hivatott biztosítani, a Baszk Nemzeti Párt pedig teljes mellszélességgel támogatja az SZNT európai polgári kezdeményezését” – mondta Luke Uribe-Etxebarria.
„A székely szabadság napján a székelység szabadságeszményét idézzük meg. Ugyanakkor e jeles nap minden évben Székelyföld területi autonómiájáról is szól” – mondta Izsák Balázs. Az SZNT elnöke az európai polgári kezdeményezés kapcsán elmondta: jelenleg 220 ezer aláírás gyűlt össze az online felületen, a papíralapú gyűjtés pontos számadatai pedig egyelőre nem ismertek. „Az elmúlt hónapban komoly lendületet vett az aláírói kedv, hiszen több mint 100 ezerrel növekedett az aláírások száma, s bízunk benne, hogy a május 7-i határidőig meglesz a szükséges egymillió aláírás” – mondta Izsák Balázs, majd hozzátette: az aláírásgyűjtési kampánnyal, valamint az azt megelőző jogi küzdelemmel egy új európai regionális mozgalmat alapoztak meg, mely a kézjegyek gyűjtése után is működni fog. A sajtótájékoztató végén Izsák Balázs tájékoztatott: a korábbi szokásoknak megfelelően néhány napon belül be fogják terjeszteni a marosvásárhelyi önkormányzatnál a 2021-es székely szabadság napjának megünneplésére vonatkozó igényeket – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010