2018. március 2. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László: az erdélyi magyarság legfontosabb ügye az önrendelkezés

Az erdélyi magyarság legfontosabb ügye az önrendelkezés – hangoztatta Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) elnöke a szervezet mai budapesti tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón, amelyről az MTI számolt be. A püspök úgy fogalmazott: „Igényt tartunk rá, hogy az alaptörvény értelmében Magyarország az eddiginél is hatékonyabban segítse, támogassa önrendelkezési törekvéseinket.” Kiemelte: az autonómiaküzdelemmel szervesen összefonódik a határok feletti nemzetegyesítés politikája, és tudatában vannak annak, hogy „közös érdekeinket csak összefogással tudjuk érvényesíteni”. Ezért nagy a tétje a küszöbön álló magyarországi parlamenti választásoknak, és ezért is vállalták a határon túli magyar szervezetek, hogy részt vesznek a külhoni magyar állampolgárok regisztrációjában és levélszavazataik begyűjtésében – tette hozzá. „Szeretnénk, ha az idei választásoknak nyertese lenne a határon túli magyarság, ezért lépünk fel cselekvő módon, visszaszerzett állampolgári jogunkat gyakorolva” – mondotta.
Kitért arra, hogy az autonómiatörekvések ügyében az elmúlt évben több előrelépés történt: megerősödött a KMAT, valamint az erdélyi szervezetek, pártok közötti egyetértés. Ennek legkiválóbb példája az a közös állásfoglalás, amelyet január 8-án írt alá az autonómiaelképzelések összehangolásáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke Kolozsváron.
Tőkés László a KMAT munkájáról szólva ismertette: folyamatosan monitorozzák és dokumentálják a magyarellenes megnyilvánulásokat, kilengéseket, intézkedéseket. Elmondta, fájdalmasnak tarják, hogy időről időre kiújul a magyarellenesség. Példaként említette a volt román miniszterelnök kijelentését, aki akasztással fenyegette meg azokat a magyarokat, akik ki merik tűzni a nemzeti szimbólumaikat, és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának keddi felgyújtását.
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az ungvári KMKSZ-székház felgyújtását sokkolónak nevezte, hozzátéve, hogy terrorcselekménynek tartja a támadást, és reméli, hogy az ukrán állam is akként fogja kezelni. Szólt arról is, hogy Európában száz éve megoldatlan az őshonos kisebbségek ügye. Szavai szerint az Európai Unió szegénységi bizonyítványa, hogy máig nem született olyan kötelező uniós jogszabály, amely védené ezen kisebbségeket. Szilágyi Zsolt azt kérte, hogy mindenki írja alá a Minority SafePack néven ismert kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, mert erre már csak egy hónapnyi idő van. Ugyanakkor regisztrációra és szavazásra is biztatta a külhoni magyarokat, az áprilisi választásokon ugyanis nemcsak Magyarország, hanem a magyar nemzet sorsáról is döntenek majd a választók.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010