2024. szeptember 2. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László portréja Berlinben

2024. augusztus 31-e és szeptember 28-a között romániai vonatkozású eseménysorozat helyszíne lesz a német főváros, Berlin.



A Túl a falon. Ellenállás. Visszhang (Dincolo de zid. Rezistență. Rezonanță / Jenseits der Mauer. Widerstand. Widerhall) címet kapott emlékezetpolitikai projekt úgymond egy nyílt dialógust céloz meg a németországi publikum és azon romániai művészek között, akik műveikben a román kommunista érával (is) foglalkoznak, annak többnyire gyászos emlékét idézik meg, nemkülönben a diktatúra bukását és a vele járó politikai változásokat. A rendezvénysorozattal az 1989-es temesvári népfölkelés és a romániai forradalom decemberi 35. évfordulóját előlegezik meg a szervezők: a Német–Román Társaság, a Román Kulturális Intézet, a berlini román nagykövetség és a partnerként, támogatóként beszálló alapítványok, szervezetk, intézmények.



Az események helyszíne a berlini megbékélés kápolnája (Kapelle der Versöhnung) és Románia berlini nagykövetsége, az első rendezvényre szombaton, augusztus 31-én kerítettek sort a kápolnában Cornel Brad bukaresti fotóművész kiállításának megnyitásával. Az „Oameni. Putere. Româniaˮ (Emberek. Hatalom. Románia) című tárlat valójában az azonos címmel két kiadást is megért (2018, 2020) fotóalbumban szereplő, 150 portrét tartalmazó anyagból készült 35 darabos válogatás, négynyelvű tájékoztató képszövegekkel ellátva. Az alkotó szerint olyanok kerültek be a kiadványba, akik valamilyen módon emblematikus alakjaivá váltak a romániai fordulatnak, a rendszerváltozásnak. A berlini tárlaton szerepel Tőkés László portréja is, amelyet Cornel Brad a püspök EP-képviselői irodájában készített Nagyváradon az ominózus fotóalbum számára.
A tárlatzáró eseményre, a finisszázsra szeptember 28-án 17 órakor kerítenek sort a Bernauer Strasse 4. szám alatti kápolnában. 




hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010