2011. március 9. szerda
Send this article Print this article

„A mai napon jó volt magyarnak lenni Strasbourgban..."

„A mai napon jó volt magyarnak lenni Strasbourgban, az Európai Parlamentben, két okból is” – jelentette ki Tőkés László erdélyi EP-képviselő azon a kötetlen találkozón, melyre Schmitt Pál államfő ünnepélyes parlamenti beszéde után került sor, Jerzy Buzek elnök meghívására.



 
   Az említett okok egyike maga az államelnöki beszéd, melyet a soros magyar EU-Elnökség vezetőjeként mondott el az EP volt alelnöke. Örömünk másik kiváltó oka az volt, hogy az európai törvényhozás elsöprő többséggel éppen a mai ülésén fogadta el Járóka Lívia néppárti képviselőnőnek az európai roma-stratégiáról szóló, kiváló Jelentését.
   Tőkés László alelnök – másokkal együtt – őszinte elismerését fejezte ki az egyetlen európai parlamenti roma képviselőnek, akivel Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár társaságában folytatott informális megbeszélést a cigányügy felkarolása és a magyar EU-Elnökség ezzel kapcsolatos feladatai, valamint a határon túl élő magyar cigányok támogatása tárgyában. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a közel egy milliónyira tehető Kárpát-medencei magyar cigányság integrációjának és felemelkedésének ügye főbenjáró nemzetpolitikai kérdés, melynek előbbrevitele teljes körű nemzeti – és európai – összefogást igényel.
   Schmitt Pál államelnök nagy ívű parlamenti beszédében egyébként külön is kitért a roma-stratégiára, mint a magyar EU-Elnökség prioritásainak egyikére. Az államelnök ugyanakkor – széles európai összefüggésbe helyezve – szintén felemelte szavát az őshonos európai kisebbségi közösségek érdekében, teljes nyíltsággal szólva nemcsak a magyarországi kisebbségek, hanem a határon túlra szakadt magyarság sokszínű gazdagságáról és jogairól is. Beszéde hallatán az az érzés tölthette el valamennyi honfitársát, hogy valóban jó magyarnak lenni, a határon túliaknak pedig minden reménye meglehet arra, hogy a nem is oly távoli jövőben nekik is, a valóságban is jó lehet majd magyarnak lenniük.
 
Strasbourg, 2011. március 9.
 
                                                                                                              Tőkés László
                                                                                                               EP-alelnök
                                                                                                               Sajtóirodája

Shmitt Pál államfő beszéde teljes terjedelmében a Magyar Elnökség honlapján olvasható:
http://www.eu2011.hu/hu/hir/schmitt-beszed-az-ep-ben
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010