2022. január 26. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László: „Sorsunk alakulása függ a magyarországi választások kimenetelétől!”

Sajtótájékoztatót tartott Szatmárnémetiben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei elnöke.„Miként azt az ó- és új évi üzenetemben is megfogalmaztam, a fennálló országos veszélyhelyzet külön is kiterjeszthető az erdélyi, magyarországi és a teljes Kárpát-medencei magyarságra, hiszen – a koronavírus-járványon túl – számos egyéb veszély is fenyegeti megmaradásunkat” – kezdte mondandóját Tőkés László. Az EMNT elnöke rámutatott: a közelgő magyarországi országgyűlési választás, valamint az azzal egyidőben megszervezendő népszavazás és a romániai népszámlálás mind-mind olyan ügyek, melyek a veszélyhelyzetből való kiutat szegélyezik, s ezeket a veszélyeket hivatottak elhárítani. „Büszkén mondhatjuk, hogy az EMNT és demokráciaközpont-hálózata, valamint stratégiai partnerünk, az Erdélyi Magyar Néppárt komoly szerepet vállal a magyarság életében és – a honosítási munkában való részvétellel – a nemzetegyesítés nemes ügyében is. Az erős Magyarország mellett erős nemzetrészekre is szükség van. Ne feledjük, hogy sorsunk alakulása függ a magyarországi választások kimenetelétől, hiszen nem mindegy, kik állnak Magyarország élén, s azok felelősséget vállalnak-e a határon túli magyarokért, megvédik-e érdekeinket, identitásunkat, vagy pedig feladják mindazt, ami számunkra oly drága” – mondta Tőkés László, majd hangsúlyozta: rengeteg olyan probléma van a demográfiai válságtól kezdve a gyermekvédelmen át a migrációig vagy épp a „deviáns ideológiai áramlatok befolyásáig”, melyek ügyében közös erdélyi magyar érdek a választásokon és a népszavazáson való részvétel. A közelgő népszámlálás kapcsán Tőkés László elmondta: az erdélyi magyarság vészes fogyatkozása mára drámai méreteket öltött, így „hitvallás erejű”, ha valaki megszámláltatja és magyarnak vallja magát.
Sándor Krisztina emlékeztetett: a magyarországi választásokat április 3-án tartják, így ennek megfelelően március 9-ig regisztrálhatnak az erdélyi magyar állampolgárok a választói névjegyzékbe, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kézhez kapja a levélszavazatot is tartalmazó választói csomagot és leadhassa voksát. „Az EMNT-demokráciaközpontok munkatársai, valamint az EMNP és az Erdélyi Magyar Szövetség területi képviselői már az év eleje óta intenzív tájékoztató munkába és regisztrációs kampányba kezdtek. Fontos, hogy aki nem kérte még felvételét a választói névjegyzékbe, az minél hamarabb tegye meg, aki pedig nem emlékszik, hogy az előző választások alkalmával hova kérte a választói levélcsomagot, vagy időközben módosultak adatai, az frissítse regisztrációját. Ezen ügyintézésekben munkatársaink készséggel állnak ügyfeleink rendelkezésére, valamint az általunk működtetett www.valasztas.info honlapon is minden hasznos tudnivalót és elérhetőséget megtalálhatnak az érdeklődők” – mondta az ügyvezető elnök. Elhangzott: a regisztrációs időszakot követően a levélszavazatok begyűjtésére kerül sor, melyben az EMNT irodahálózata szintén segít majd. „Az elmúlt választások során is bizonyítottuk már, hogy felkészült munkatársainknak köszönhetően nemcsak a regisztrációban tudunk szakszerű segítséget nyújtani, hanem a levélszavazatok biztonságos célba juttatásában is, így arra kérünk mindenkit, hogy ne bízzák szavazataikat a román postára, hanem hozzák be azokat irodáinkba és a későbbiekben kiközlésre kerülő további gyűjtőhelyeinkre, s mi garantáljuk, hogy azok időben megérkeznek Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusaira, ahonnan pedig továbbítják őket a Nemzeti Választási Irodának” – mondta Sándor Krisztina, majd elmondta: március második felétől meghosszabbított nyitvatartással működnek majd az EMNT-s demokráciaközpontok, hogy a növekedő érdeklődés ellenére is minden ügyfélnek megfelelő segítséget nyújthassanak.
Veres-Kupán Enikő rámutatott: miként a legtöbb EMNT-demokráciaközpontban, úgy Szatmárnémetiben is immár tizenegy éve állnak az ügyfelek szolgálatában, s ezalatt több mint 26 ezer állampolgárnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében, a magyarországi országgyűlési választások, valamint a 2016-os népszavazás alkalmával pedig szintén eredményesen segítettek a regisztrációban és a szavazatbegyűjtésben. „Irodánk ügyfélfogadási idejét már most meghosszabbítottuk, így 9 és 17 óra között várjuk ügyfeleinket minden munkanapon, azok pedig, akik szeretnék, hogy segítsünk a regisztrációjukban, és személyesen is felkeresik irodánkat, kérjük, hozzák magukkal lakcímkártyájukat” – mondta az EMNT Szatmár megyei elnöke a civil szervezet sajtóirodája szerint. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010