2009. december 23. szerda
Send this article Print this article

Ünnepi Nyilatkozat

Karácsony, Óév és Újesztendő alkalmából, a Temesvári Népfelkelés 20. évfordulóján

Krisztus Urunk születésének szent ünnepén Isten iránti hálaadással emlékezünk meg 1989 adventi váradalmainak csodálatos beteljesüléséről és Megváltó Karácsonyáról: az ateista-kommunista diktatúra „egyiptomi fogságából” való szabadulásunkról.

Az 1989-es Emlékév keretében a Vég és a Kezdet polaritásában vettük számba a szolgaság lerázásának, valamint a szabadság kivívásának kezdetét jelentő egykori felkelésünk eseményeit.





A Temesvári Évforduló következtetéseit és üzenetét ekképpen foglalhatjuk össze:

  • Szolgáltassék igazság a szabadságharc hőseinek, vértanúinak és áldozatainak! Botrányos és tarthatatlan, hogy két évtizeddel a forradalom után még mindig nem tudjuk, hogy kik voltak az ún. terroristák, kik voltak a népellenes gyilkosságok és vérengzések elkövetői.
  • Európai, egyetemes szinten szembe kell néznünk a kommunista múlttal. A múlt megítélésének kettős mércéjével szakítva, a Nürnbergi perhez hasonlóan a totalitárius kommunista rezsim „Temesvári perét” is le kell folytatnunk.
  • A kelet-közép-európai, volt kommunista országokban intézményesült posztkommunista folytonossággal szemben az 1989-ben elkezdődött rendszerváltozás folytonosságát kell képviselnünk. 1956 és 1989 befejezetlen forradalmát be kell fejeznünk.
  • A volt szovjet országokban a kommunizmus örökségével le kell számolnunk. A világ több részén tovább élő kommunizmus (Kína, Észak-Korea, Kuba stb.) ellenében egyetemes összefogással kell fellépnünk.
  • A Ceauşescu-diktatúra megdöntése 20. évfordulójának jelentős hozadéka: Temesvár forradalmi szerepének és szellemének a rehabilitációja. A posztkommunista és nacionalista restauráció és történelemhamisítás eleven cáfolata: Lech Walesa és Jerzy Buzek, Orbán Viktor és Traian Băsescu, Sólyom László és Emil Constantinescu, James Baker, Barack Obama és Joseph Daul, valamint a romániai/bánsági egyházak és forradalmi szervezetek együttható és egyértelmű állásfoglalása.
  • Temesvár forradalomban játszott szerepének egyetemleges elismerése egyben az 1989 utáni lopakodó ellenforradalmi politikai kurzus végét is jelenti.

    A rendszerváltozás kontinuitásának jegyében tiltakozunk a román kommunista „Führer” – a „Kondukátor” –, valamint a temesvári tüntetők közé lövető Ştefan Guşă tábornok szobrainak a felállítási kísérlete ellen.
  • A temesvári forradalommal szembeni ellenforradalmi eseményként értékeljük Marosvásárhely 1990-es „Fekete Márciusát”. Guşă tábornok szobrának felállítási szándékát magyarellenes célzatú provokációnak minősítjük, mely a forradalom 20. évfordulójának a megszentségtelenítésére irányul.
  • A demokratikus rendszerváltozás nem lehet teljes a kisebbségpolitika terén kívánatos rendszerváltoztatás nélkül. A temesvári népi felkelést elindító magyar – református – ellenállás jelképes módon hívja fel a figyelmet, hogy: végképp szakítani kell a román nacionálkommunizmus örökségeként tovább érvényesülő kisebbségellenességgel.
  • Elie Wiesel és Herta Müller zsidó, illetve sváb közösségének a fájdalmas kipusztulása sokkoló erővel hívja fel a figyelmet arra, hogy a kétmilliónyi erdélyi magyar közösség a Nobel-díj talmi értéke fejében sem kíván a romániai németek és zsidók sorsára jutni.
  • „A román forradalmat ellopták” – tartja a népi mondás. „Temesvár szellemében” vissza kell szereznünk azt az erkölcsi tőkét, melyet 1989 decemberében a forradalmi város etnikai és vallási közösségeinek – románoknak, magyaroknak és németeknek, reformátusoknak, ortodoxoknak, katolikusoknak és baptistáknak – az összefogása jelentett.
  • A Berlini Fal ledöntésének 20. évfordulóján Temesvár – egykori – interetnikus és ökumenikus szellemét a Románia tagságát megelőlegező, hiteles európai szellemiségként és értékként szükséges tovább éltetnünk.
  • A temesvári, erdélyi és bukaresti szabadságharcosok és hősök példája arra indítson bennünket, hogy az ő állhatatosságukkal és lelkesedésükkel folytassuk jogos küzdelmünket egy új, szabad Romániáért, és húsz év után töretlen erővel fáradozzunk országunk demokratikus társadalmának felépítésén.

Barack Obama amerikai elnök megállapítása szerint – két évtizeddel ezelőtt – „Románia történelmében új fejezet kezdődött”. A forradalom 20. évfordulója hadd jelentse az egykor elkezdődött romániai rendszerváltozás új fejezetét, annak újult erővel való folytatását.

Budapest, 2009. december 23.

Tőkés László
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010