2022. április 6. szerda
Send this article Print this article

Új fejezetet kell nyitni az autonómiaküzdelemben

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája Magyarországnak újra felelős kormánya van! címmel számolt be arról a kolozsvári sajtótájékoztatóról, amit ma tartott Tőkés László, az EMNT elnöke, Sándor Krisztina ügyvezető elnök, valamint és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke. A magyarországi országgyűlési választást és a levélszavazatok begyűjtését kiértékelése, valamint a jelenleg is zajló romániai népszámlálás volt a téma.



Előbb Tőkés László gratulált a Fidesz–KDNP, ezzel együtt pedig a magyarországi nemzeti oldal választásokon elért eredményéhez. „Kellő szerénységgel állapíthatom meg, hogy e sikerhez az EMNT irodahálózatának munkatársai, valamint az Erdélyi Magyar Szövetség képviselői is hozzájárultak a regisztrációs folyamatban kifejtett munkájukkal, valamint a levélszavazatok begyűjtése és biztonságos célba juttatása által” – jelentette ki, majd rámutatott: a magyar politizálás célja a magyar érdek képviselete, a választáson győztes nemzeti erők, valamint Orbán Viktor miniszterelnök pedig ezt soha nem felejtették el.
 Az EMNT elnöke rámutatott: a márciusi ifjak által megfogalmazott tizenkét pont második pontja időszerűen hangzik, hiszen a forradalom hősei is felelős kormányt követeltek, a jelen magyarságának pedig mindez újra megadatott. „Különösen örvendünk e választási eredménynek, tudva, hogy Magyarország leendő kormánya felelősséget vállal a határon túli magyarságért. Ideje hát, hogy újrafogalmazzuk azokat a célkitűzéseket és programpontokat, amelyek terén leginkább elvárhatjuk a felelős magyar kormány támogatását és együttműködését. Olyan kérdések ezek, mint például a külhoni magyarság politikai-erkölcsi támogatása, ugyanakkor számítunk a továbbiakban is Magyarország kiállására egyetemeink ügyében, vagy épp az önrendelkezésért folytatott küzdelmünkben. A Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseinek terén pedig új fejezetet kell nyitnunk” – jelentette ki Tőkés László, aki mondandója zárásaként megjegyezte: erkölcsi szempontból sincs helye annak a gyűlöletkampánynak, amit Márki-Zay Péter folytatott. „Egyszerűen megrendítő volt hallgatni az ellenzéki miniszterelnök-jelölt gyűlöletbeszédeit. Erkölcsi szempontból ugyanakkor az is fontos, hogy a Jobbik alászállott, a Mi Hazánk Mozgalom pedig felemelkedett. Aki a genezise alapjául szolgáló elveket megtagadta, az nem érdemel más sorsot, mint amelyik a Jobbik osztályrésze” – mondta a püspök.



„Van minek örülnünk és van mire büszkének lennünk. A magyarországi országgyűlési választás fontos eredménye, hogy olyan kormánya lesz Magyarországnak, mely az elmúlt tizenkét évben már bizonyított, s amely kellő mértékű felhatalmazással bír ahhoz, hogy stabilan vezethesse Magyarországot. Ugyanakkor annak is örvendünk, hogy bár voltak egyesek, akik kísérletet tettek arra, hogy éket verjenek magyar és magyar közé, ezek a kísérletek rendre elbuktak, a választási eredmények pedig azt bizonyítják, hogy a magyarországi és a határon túli magyarság politikai akarata összhangban van” – jelentette ki Csomortányi István. Az EMSZ társelnöke elmondta: az előzetesen a választásra regisztrált erdélyi magyarok körében 70% feletti volt a részvétel, mely szintén azt mutatja, hogy a közösség véleményt kívánt mondani az elmúlt évek nemzeti politikájáról, és bele akart szólni a nemzet sorsának alakításába. „Míg a magyarországi választók kétharmados felhatalmazást adtak a nemzeti kormánynak, addig az erdélyi magyarok csaknem 96%-a támogatta a Fidesz–KDNP politikáját” – mutatott rá Csomortányi. A politikus kitért a kampány során tapasztalt provokációkra is, melyeket a magyarországi balliberális koalíció számlájára írt, s melyektől elhatárolódott. „A jeddi esetből is egyértelműen kitűnik: a magyar baloldal célja a határon túli magyar közösségek lejáratása volt, sőt, attól sem riadtak vissza, hogy kétségbe vonják a választáson való részvételünk törvény által garantált jogát. Ezek a provokációk azonban nem érték el céljukat, sőt, visszahullottak a kezdeményezőkre – amint az a választási eredményekből is kitűnik” – hangsúlyozta. Végezetül elmondta: az erdélyi magyarok szempontjából elmondható, hogy itt az ideje a magyar–magyar viszonylatban mindegyre felbukkanó, balkáni típusú kettős beszéd felszámolásának, hiszen elfogadhatatlan, hogy egyesek úgy próbálták meg beállítani a hatalom megszerzése érdekében bármire kész balliberális oldalt, mintha arra bármilyen igény is lenne Erdélyben. „Míg Márki-Zay Pétert az RMDSZ korábbi elnöke lelkesen fogadta Marosvásárhelyen, addig az erdélyi és magyarországi választók egyértelműen kinyilvánították véleményüket a Gyurcsány Ferenc köré szerveződött ellenzékről. Értjük, hogy Markó Béla pártja az a politikai macska, mely megpróbál mindig a talpára esni, most azonban elszámolták magukat, s hiába nem bíztak abban, hogy az elmúlt tizenkét év nemzeti kormányzásának lesz folytatása, Magyarország és a Kárpát-medence magyarsága ismét bölcsebb volt náluk, és helyesen döntött” – jelentette kis Csomortányi, aki elmondta: a levélszavazás menete rendben lezajlott, az ismert provokáción kívül pedig nem volt semmilyen más eset.
„A 2018-as országgyűlési választáshoz képest idén még több regisztrált erdélyi magyar állampolgárral számolhattunk, mely önmagában is örömteli tény, ugyanakkor az is megállapítható, hogy irodahálózatunk minden külső körülmény és provokáció ellenére is jól teljesített. Külön is ki kell emelnünk a marosvásárhelyi, a székelyudvarhelyi, a sepsiszentgyörgyi, a nagyváradi és a szatmárnémeti irodáinkat, melyek élen jártak a levélszavazatok begyűjtésében, de jól teljesítettek szórványban és a kistérségi régiókban működő irodáink is” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke külön is köszönetet mondott az EMNT munkatársainak a vállalt és hibátlanul elvégzett – gyakran munkaidőn túli – munkáért, valamint Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusának az együttműködésért, mely intézményekkel közösen dolgozva, az elmúlt évekhez hasonlóan, ismételten gördülékenyen ment a levélszavazatok begyűjtése és célba juttatása. „Érdemes kitérnünk a Román Postával való, egyértelmű félreértésen alapuló afférunkra is. Kollégáimmal együtt jól ismerjük a posta működését, s tudjuk, hogy hétvégeken nincs kézbesítési szolgáltatásuk. Ennek megfelelően fogalmaztuk meg üzeneteinket is, hiszen akik az utolsó öt napra hagyták levélszavazatuk leadását – és szép számmal voltak ilyenek –, azok hiába postázták volna levélcsomagjukat, az már nem érkezhetett volna meg időben a Nemzeti Választási Irodához. Mi épp ezért hangsúlyoztuk, hogy a biztonság kedvéért ne a postára bízzák a levélcsomagok célba juttatását, hanem mi átvállaljuk ezt a munkát, s ennek eredményeként számtalan erdélyi magyar állampolgárnak segíthettünk az érvényes szavazásban. Hirdetéseinkkel tehát nem a Román Posta szolgáltatásainak minőségéről mondtunk véleményt, s erről őket is tájékoztattuk írásban” – mondta Sándor Krisztina.
Az EMNT ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a munka ezt követően sem áll le az EMNT irodáiban, továbbra is várják a honosítási kérelmekkel hozzájuk fordulókat, valamint a magyar állampolgársághoz kapcsolódó egyéb ügyintézésekben is segítenek. (Az irodahálózat elérhetőségei megtalálhatók a www.emnt.org oldalon.) Sándor Krisztina mondandója zárásaként tájékoztatott: a romániai népszámlálás kapcsán is segítséget nyújtanak minden olyan személynek a kérdőív kitöltésében, aki felkeresi az Erdély-szerte működő EMNT-irodák valamelyikét. Elhangzott: előjegyzést követően minden ügyfelet fogadnak. „Nagyon fontos, hogy a népszámlálás első szakaszában minél több erdélyi magyar éljen az önkitöltés lehetőségével. Azért, hogy közösségünk a lehető legpontosabban megszámláltassék, s reményeink szerint a lehető legkisebb mértékben találtassék híjával, az EMNT és az EMSZ közös tájékoztató kampányt is indít. Fontos, hogy minél többen vállaljuk magyarságunkat, a következő időszakban pedig ennek az üzenetnek a célba juttatása a legfontosabb feladatunk.” 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010