2008. október 16. csütörtök
Send this article Print this article

A keresztény értékek védelmében

2008 szeptemberében Tőkés László európai parlamenti képviselő csatlakozott Urszula Krupa és Witold Tomczak lengyel EP-képviselők Hans-Gert Pöttering EP-elnökhöz intézett azon indítványához, amelyben egy emléktábla elhelyezését kezdeményezték az Európai Parlamentben, II. János Pál pápa tiszteletére, ekként állítva emléket a Szentatya Európa kettészakítottságának megszüntetésében és az európai egység kialakításban játszott kiemelkedő szerepének.





Szeptember végén képviselőnk újabb keresztény vonatkozású ügyben szállt síkra lengyel képviselőtársaival, amikor is a hozzájuk csatlakozó képviselőkkel közös levelet intéztek India európai uniós nagykövetéhez, az országában zajló véres keresztényüldözések beszüntetésére, az emberi jogok tiszteletben tartására szólítva.

Ugyancsak a legalapvetőbb keresztény és európai érték, a szolidaritás szellemében adta támogatását Tőkés László ahhoz a közös akcióhoz, melyet Johannes Blokland, Bastiaan Belder és Kathy Sinnott EP-képviselők az Unió 2007–2013 közötti költségvetésének a kohéziós alapra vonatkozó módosítását kérik. Az aláírók a gyermekgondozási segély, különösképpen a kisebbségekhez tartozó és az elhagyott gyerekeknek járó segélyek megemelését szorgalmazzák.

Mindezek újbóli bizonyságul szolgálnak arra nézve, hogy az országonkénti kezdeményezések mellett fontos az európai parlamenti képviselők összefogása, sőt az összes európai parlamenti képviselő egyként léphet fel az egyenlőség, az emberi jogok és a keresztény szellemiség védelmében. Tőkés László épp e három alapérték európai képviseletét vállalta fel, a nemzeti kisebbségek védelme és a kommunista múlttal való szembenézés sürgetése mellett.

Keresztény Európát! nevű önálló képviselői programja értelmében Tőkés László továbbra is elkötelezett támogatója a keresztényellenes megnyilvánulások visszaszorításának. A keresztény értékrend európai hagyatékának megőrzése mellett e program a keresztény identitás széles értelemben vett érvényesítésére is kedvező keretet teremt.

Ennek szellemében vett részt európai parlamenti képviselőnk október 14-én a II. János Pál pápa megválasztásának 30. és európai parlamenti látogatásának 20. évfordulója alkalmából rendezett Közös európai szellemiség című kiállítás megnyitóján, és ezen alkalomból rendezett konferencián. Áldott alkalomnak számított az esemény, hiszen a keresztény értékrend tisztelete országhatárokon felülemelkedve ismételten egybegyűjtötte a különböző európai országok személyiségeit és EP-képviselőit. Az Európai Néppárt és a Nemzetek Európai Uniója védnöksége alatt álló rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lengyelország prímása, Jozef Glemp bíboros, és Tadeusz Pieronek püspök, a krakkói Teológiai Pápai Akadémia rektora is. Rocco Buttiglione olasz keresztény-demokrata politikus előadásában úgy fogalmazott, hogy a rendezvény sikeresen mutatta be II. János Pál párbeszédközpontú szolgálatát, mellyel hidakat teremtett népek és kultúrák között. Az emlékkiállítást Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg, II. János Pál pápa európai jószolgálati útjait méltatva.

Mindezen törekvésekkel szöges ellentétben, az Európai Parlamentben nem ritkán komoly ellenállás tapasztalható a keresztény értékekkel szemben. Egyesek sajnos egyértelmű tiszteletlenséggel fogadják képviselőtársaiknak a keresztény szellemiség megerősítésére irányuló igyekezetét. Ez alkalommal is döbbenettel kellett tudomásul vennünk egy szocialista EP-képviselő János Pál pápa emléke ellen irányuló, szentség- és kegyeletsértő támadását.

Említésre méltó, hogy néhány hónappal ezelőtt Tőkés László püspök az Európai Parlament plenáris ülésén volt kénytelen állást foglalni XVI. Benedek pápa mellett, akit akkor éppen a család védelmében való kiállása miatt ért nemtelen támadás.

Brüsszel, 2008. október 16.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010