2010. április 9. péntek
Send this article Print this article

A magyarországi választások első fordulója elé

Több magyarországi választási kampányrendezvényt követően, tegnap délután Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Somogy megyei Marcaliban vett részt Szászfalvi László országgyűlési képviselő, illetve képviselőjelölt választási körzetének kampányzáróján. A helyi sportcsarnokban megrendezett ünnepélyes alkalom másik díszvendége Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke volt.

Beszédében Tőkés László Erdély- és Biharország jelképes üzenetét adta át Somogyországnak, rávilágítva az anyaországi választások össznemzeti jelentőségére.





Ennek vonatkozásában az EMNT Elnöksége nevében Tőkés László elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök, a küszöbön álló országgyűlési választások előestéjén a következő nyilatkozatot teszi közzé:

● A közkeletű mondás szerint: „nem engedünk a ’48-ból”. Ehhez hasonlóan az ’56-ból és a ’89-ből sem engedhetünk. Befejezetlen forradalmainkat be kell fejeznünk. A húsz évvel ezelőtt elkezdődött rendszerváltozást folytatnunk kell és be kell tetőznünk.

● Az eltelt két évtizedben, különösképpen pedig az utóbbi 7 (8) „szűk esztendőben” bebizonyosodott, hogy a kommunizmus visszahúzó  örökségétől szabadulni képtelen MSZP–SZDSZ utódkommunista kormányzat erre a történelmi-politikai feladatra alkalmatlan. A bukásra ítélt magyarországi posztkommunista rezsim nemcsak saját országát döntötte romba, de az egész Kárpát-medencei magyarságot sorsára hagyta.

● Pártpolitika és szűken vett országpolitika helyett magyar nemzetpolitikában gondolkozunk – egy nemzetpolitikai rendszerváltozás és a határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében. Ebben a vonatkozásban az április 11-i választásoknak éppen akkora a tétje, mint a húsz évvel ezelőtti – félresikerült – rendszerváltozásnak.

● Az európai integrációval egyirányú magyar integráció viszonyai közepette, az európai kisebbségpolitikai szemléletváltozással párhuzamosan, a külhoni magyar politika gyökeres megváltoztatására van szükség, melynek legfőbb letéteményese a Fidesz–KDNP választási szövetség. Aki ma Magyarországon a Fideszt választja, az nem csupán a pártok egyikére, hanem a nemzetre szavaz.

● A nemzetpolitikai rendszerváltozás megvalósítása érdekében stratégiai partnerséget kötött a FIDESZ és az EMNT. Az új nemzetstratégia lényege a határokon átívelő – határmódosítás nélküli – nemzeti integráció, az egységes Kárpát-medencei magyar nemzet. Az EMNT európai jelszava – változatlanul: Unió, Erdéllyel.

A nemzeti integráció szintjei a következők:

    – Közjogi szint: kettős állampolgárság

    – Politikai szint: nemzetpolitikai kérdésekben illetékes konzultáció; döntéshozó  és végrehajtó intézmények helyreállítása, létrehozása vagy hatékonyabb működtetése – a magyar kormány és a külhoni pártok és érdekvédelmi szervezetek képviselőinek részvételével (HTMH, MÁÉRT, KMKF vagy/és ezek alternatív intézményi keretei)

    – Külpolitikai szint: a Kárpát-medencei magyarság, a magyar ügy közös képviselete nemzetközi téren, a nemzetközi integrációs szervezetekben

    – Kulturális szint: a bel- és külhoni oktatási, művelődési, tudományos intézmények, valamint a közszolgálati média összeillesztése és integrált működtetése

    – Gazdasági szint: extenzív és integrált magyar gazdasági stratégia

    – Egyházi és ökumenikus szint: az európai egyházi egységtörekvésekkel együttható egyházi és hitbéli közösség

    ● A határon túli magyar közösségek viszonylatában a Fidesz választási győzelme és kormányra kerülése a pártpolitikán fölül álló nemzeti összefogás és az erre irányuló magyarországi támogatáspolitika megvalósulásának ígéretét hordozza.

A Fidesztől azt várjuk el, hogy a – majdan – rendelkezésére álló kormányzati eszközökkel támogassa az erdélyi Magyar Összefogást.

● A kialakuló új nemzetpolitikai helyzetnek megfelelően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről joggal várható el, hogy egész eddigi – kisebbségi szemléletű – politikáját felülvizsgálva, az egységes magyar nemzetpolitikához szabja programját és politikáját.

Pártpolitikai vonatkozásban pedig az eddig alkalmazott „egyenlő közelség” értéksemleges elvével is szakítson – közös nemzetpolitikai céljainkhoz való viszonya átértékelésével és a nemzeti önrendelkezés elvének megfelelően.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – önálló jogi személyiségének elismertetése alkalmából – ismételten elkötelezettségét fejezi ki közös nemzeti érdekeink és céljaink iránt.

Nagyvárad, 2010. április 9.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Sajtószolgálata



hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010