2019. március 16. szombat
Send this article Print this article

A Reform Tömörülés jubileuma

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte március 16-án Nagyváradon az RMDSZ egykori nemzeti autonomista erőinek legjelentősebb platformja, a Reform Tömörülés.



 2003-as megszűnésekor vezetői úgy ítélték meg, a román politikai versenypárttá alakult Szövetségben többé nem maradt esély az autonómiatörekvések folytatására. A Reform Tömörülés csapata tíz esztendőn át harcolt azért, hogy az RMDSZ politikáját ne Bukarestből határozzák meg, és hogy az autonómiaprogram ne csak a hivatalos dokumentumoknak legyen fő követelése, hanem a napi politikának is. Küzdött, hogy a szervezet forduljon vissza arról az útról, amelyen 1993-ban a neptuni tárgyalásokon, majd 1996. novemberében a bukaresti SZKT-n elindult, és váljék ismét magyar nemzeti önkormányzattá. Tavaly volt feloszlatásának 15. évfordulója, egykori tagjainak zöme ma különböző politikai és civil szervezetekben tevékenykedik, többen kivonultak a közéletből, néhányan már az élők sorából is. Az egykori kb. 140 tagnak csaknem fele jelent meg a tegnapi nagyváradi emlékező és ünneplő rendezvényen, amelyen mások mellett részt vett és felszólalt Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke, valamint Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó.

A Reform Tömörülésről itt olvasható friss összefoglaló:
https://erdelyinaplo.ro/velemeny/a-reform-tomorules-volt-az-igazi-tulipan?fbclid=IwAR0ZpXDHbVhijTz0ldC5WBIkTRg4UX9Dlhnfe5AyjHw0pMaBi3O-HAcz0G0


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010