2009. május 17. vasárnap
Send this article Print this article

Az első EMNT Majális Körösfőn

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) 2009. május 16-án az első EMNT Majálist szervezte meg a körösfői Művelődési Ház körül. Az egésznapos rendezvény 11.00 órától kezdődött szabadtéri bográcsfőzéssel.

Kegyeleti okokból – délelőtt Körösfőn temetés zajlott – csak a szakácsok irányszavai, illetve az üstökben rotyogó finomságok „zenéje” adta meg az alaphangot, viszont délután 3-ra, mikorra megérkezett Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke, illetve a díszvendég Szűrös Mátyás, Magyarország első köztársasági elnöke, már jókedvűen húzták a talpalávalót a népi zenekarok.





16.00 órától az Ördögverő jóbarátok c. bábelőadására került sor a kolozsvári Bábszínház előadásában.

Tőkés László, a Magyar Összefogás Listájának vezetője Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök, EP-képviselőjelölt kísértében, valamint Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök, Szilágyi Mátyás főkonzul, Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, László Attila kolozsvári alpolgármester, Máté András RMDSZ-es parlamenti képviselő táraságában találkozott a Romániai Magyar Dolgozók Egyesületének és az RMDSZ Szociáldemokrata Platformjának képviselővel. A zártkörű megbeszélésen szó esett az erdélyi magyar társadalom egészét érintő szociális biztonsággal összefüggő legfontosabb problémákról. Stratégiai kérdésekről is egyeztettek, úgymint az érintettek konkrét, „anyagiakban is realizálódó” megsegítése, a kis- és középvállalkozások állami megsegítését célzó kezdeményezések elindítása, a mezőgazdaságból élők elszegényedése elleni lépések megtétele, illetve a nagycsaládosok melletti kiállás. A résztvevők egyetértettek abban, hogy ezen ügyek hatékony európai képviselete érdekében jelen pillanatban a Magyar Összefogás Listájának legszélesebb körű támogatása szükséges, hiszen, mint elhangzott, négy erdélyi magyar európai parlamenti képviselő nagyobb súllyal tudja ellátni ezt a feladatot is, amelyre a jelen lévő két jelölt, Tőkés László és Szilágyi Zsolt ígéretet is tettek, és kijelentették: a jövőben is számítanak a szociáldemokraták tanácsaira, valamint indítványozták az ilyen jellegű találkozók rendszeressé tételét.

18 órától már EMNT-fórumra invitálták a jóllakott résztvevőket a Művelődési Ház melletti térre. A fórumon, amelynek díszletéül a „Másfél év az Európai Parlamentben” című, Tőkés László EP-képviselői munkásságát átfogó plakátkiállítás szolgált, köszöntőt mondott Antal János polgármester, EMNT-küldött, Péntek László körösfői RMDSZ-elnök, László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság főkonzulja, Máté András Levente parlamenti képviselő, Jakab István parlamenti képviselő, a MAGOSZ elnöke, Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság volt elnöke. A fórumon a Magyar Összefogás Listájának jelöltjei is felszólaltak: Boros János EP-képviselőjelölt az RMDSZ színeiben, Sándor Krisztina EP-képviselőjelölt az EMNT jelöltje. Szilágyi Zsolt EP-képviselőjelölt, az EMNT alelnöke beszédében egy sport-példával élt: a klubcsapatok bajnokságában, mondotta, a játékosok egymás ellen feszülve, néha a fair play szabályit is áthágva küdeneke az eredményért, viszont amelyik pillanatban nemzetközi porondra lépnek a nemzeti tizenegy színeiben, akkor megszűnik a rossz ízű ellenségeskedés, és egyként hajtanak az adott nemzet dicsőségéért. Tőkés László püspök, EP-képviselő, a Magyar Összefogás Listájának vezetője zárszavában megköszönte, hogy az első EMNT Majálison RMDSZ-esek és MPP-sek együtt voltak képesek ünnepelni az EMNT-vel, és Szilágyi Zsolt beszédéhez kapcsolódva kifejtette: jelenleg nem magyar-magyar versenyről beszélünk, hoszen épp az a cél, hogy a nemzetek Európájában az egy magyar ügyet képviseljék három ország magyar EP-képviselői úgy, hogy további, jelenleg nem EU-tag országokban élő nemzetrészeket is segíteni tudjanak; most „nemes veresengés” folyik, mondotta az EMNT elnöke, magyarok és románok között, hogy ki hány képviselőt tud kijuttatni Brüsszelbe. Majd a listavezető élére állította a kérdést: nem mindegy, fogalmazott, hogy az erdélyi magyarokat esetleg Vadim Tudor, netán Gigi Becali képviseli-e, vagy Szilágyi Zsolt, aki a befutónak tekinthető negyedik helyet foglalja el a Magyar Összefogás Listáján. Még a legjobb szándékú román sem tudja teljességében a sajátos erdélyi magyar érdekeket érvényesíteni az európai porondon, adalékolta, hiszen a mostani belpolitikai mozgásokból is leszűrhető: nem is értik, tulajdonképpen miért van szükségünk nekünk, erdélyi magyaroknak területi-, személyi elvű és kulturális autonómiára. A területi autonómia kérdéskörében már a hely szelleme is arra kötelez, mondta Tőkés László, hogy figyelmeztessük erdélyi közösségünket: nem csupán Székelyföld, mint „Erdély mozdonya” területi autonómiájáról kell beszélnünk, hanem – említette a történelmi példát – a „Kalotaszegi Köztársaságról” is, de ugyanúgy küzdenünk kell Szilágyság, Partium, ezen belül Érmellék, valamint más, tömbmagyar vidékek önrendelkezéséért is. Mindezt úgy, hogy a szórványt is óvón védjük.

Az estet a dési és körösfői néptáncegyüttesek és Péntek Zsuzsa népdalénekes fellépése zárta, majd a Paprika Rádió lemezlovasa „vállalta a felelősséget” az éjszakába nyúló buliért.

Körösfő, 2009. május 17.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010