2018. január 17. szerda
Send this article Print this article

Felszólalás az erdélyi toleranciáról és a romániai gyűlöletbeszédről

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén Tőkés László napirend előtti felszólalásában emlékezett meg a tordai vallásbéke 450. évfordulójáról, amely a XVI. századbeli Erdélyi fejedelemséget világelsővé tette a lelkiismereti és vallásszabadság elismerése, valamint a vallási tolerancia terén, és törvénybe iktatásával mintegy megelőlegezte ezeknek az alapvető európai értékké válását.A parancsoló időszerűség jegyében erdélyi képviselőnk arról is szólt, hogy a történelmi horderejű, magasztos évfordulóval, valamint az erdélyi tolerancia szellemiségével szöges ellentétben Mihai Tudose román miniszterelnök múlt héten akasztással fenyegette meg a székely zászló kitűzéséért felelős székely magyarokat.
Tegnap érkezett a szenzációt keltő hír, hogy a szociáldemokrata kormányfő pártja támogatásának megvonását követően lemondott tisztségéről. Mindazáltal sajnálattal állapítható meg, hogy a legsötétebb náci és kommunista időkre emlékeztető, minősíthetetlen megnyilatkozását mind ez ideig sem Románia, sem az Európai Unió hivatalosai nem ítélték el. Éppen ezért Tőkés László állásfoglalásra szólította fel a román és az európai illetékeseket. Az európai Nyugaton használt kettős mérce ismeretében okkal feltételezhető, hogy amennyiben zászlójuk kitűzése miatt a migráns muszlimokat fenyegették volna meg akasztással, az Unió intézményei és tagországai azonnal tiltakozásukat fejezék volna ki ellene.
A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a kormány elnöke gyilkos kijelentését a romániai magyar pártok autonómiáról szóló román–magyar párbeszéd kezdeményezésével kapcsolatban tette. Az „akasztás” tehát – közvetve – az autonómiapolitika képviselőinek és a demokratikus párbeszéd híveinek szólt – ami a jogállamiságon alapuló Európában végképp megengedhetetlen.

(Tőkés László felszólalása a Dokumentumok rovatban található.)


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010