2019. május 29. szerda
Send this article Print this article

Levélben tájékoztatják a pápát a magyar politikai foglyok helyzetéről

Amint az ismeretes, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ökumenikus istentiszteletet szervez a pápalátogatás előnapján a csíkszeredai református templomban, hogy ezzel is felhívják a közvélemény figyelmét Beke István és Szőcs Zoltán politikai foglyok jogtalan fogva tartására.



Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke és Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke ma sajtótájékoztató keretében jelentette be: a pénteken, május 31-én 17 órától kezdődő imaalkalom után az EMNT levélben keresi fel Ferenc pápát, tájékoztatva őszentségét a bebörtönzött politikai foglyok helyzetéről.
„Nem véletlenül választottuk ezt az időpontot az ökumenikus istentisztelet megtartására, hiszen a pápalátogatás alkalmával kiemelt figyelem irányul e térségre, s bízunk benne, hogy sikerül felhívnunk a közvélemény figyelmét arra a súlyos igazságtalanságra, mely Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt érte, akik ártatlanul ülnek börtönben mind a mai napig. Az ő mondvacsinált ügyükön keresztül a teljes közösségünket megpróbálják megbélyegezni, azt sugallva, hogy az erdélyi magyarság veszélyt, sőt, terrorfenyegetést jelent” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: az imaalkalom jó lehetőség arra, hogy a közösség szolidaritást vállaljon a bebörtönzöttekkel, az eseményt követően pedig levélben tájékoztatják őszentségét a koncepciós per körülményeiről és a két fiatalembert ért igazságtalanságról. Az ökumenikus istentisztelet keretében Szabó László unitárius lelkész, a Gondviselés Segélyszervezet elnöke tartja a prédikációt. Jelen lesznek mind a négy magyar történelmi felekezet képviselői, akik külön-külön is szólnak a téma kapcsán. Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke az istentiszteletet követően mond beszédet, és ott ismertetik a pápához eljuttatandó levelet is. Az istentiszteleten jelen lesznek további egyházi és civil intézményvezetők, hazai és magyarországi politikusok is.
Tiboldi László felhívta a figyelmet: mivel a pápalátogatást megelőző napon is forgalomkorlátozásokra lehet számítani, a más városból érkezők idejében el kell induljanak, valamint érdemes a város határától a taxitársaságok vagy a tömegközlekedés szolgáltatásait igénybe venni a zavartalanabb célba érés érdekében. Az ökumenikus istentisztelet alkalmával összegyűlt perselypénzt a szervezők a bebörtönzöttek családjainak ajánlják fel.
Amint arról már korábban is tájékoztatást adtak, az EMNT legutóbb meghirdetett, a kereskedelmi kétnyelvűség megteremtéséért létrejött kampánya jelentős sikert ért el, hiszen – megkeresésük nyomán – a Penny üzletlánc 12 erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját. Ehhez kapcsolódva Tiboldi elmondta: az egységes és összehangolt fellépésre is szükség volt az akció sikeréhez, majd hangsúlyozta: további cégeket is felkeresnek és folytatják a megkezdett munkát, valamint a már elért eredmények nyomon követését.
„Jogos elvárásunk, hogy a pénzünkért a saját nyelvünkön kommunikáljanak velünk a különböző cégek. Nem titkolt szándékunk, hogy összehangolt nyomásgyakorlással megtanítsuk magyarul ezeket a vállalatokat, hangsúlyozva, hogy a többnyelvűség európai érték” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: mivel Székelyföld nagyobb városainak mindegyikében működik irodájuk, egyszerűbb egységesen fellépni a kereskedelmi kétnyelvűség érdekében. „Meg kell állítanunk azt az egyre fokozódó trendet, hogy a magyar nyelv teret veszít a mindennapokban. A kereskedelmi szféra – az állami intézményekhez képest – úgy tűnik, gyorsabban és pozitívabban reagál, noha utóbbit törvény is kötelezné a kétnyelvűségre” – mondta Sándor Krisztina.
A sajtótájékoztató végén elhangzott: a közeljövőben is rendszeres tájékoztatást adnak az EMNT kampányának helyzetéről, valamint bárki számára elérhető az ezzel a témakörre foglalkozó Facebook-oldal, mely kattintva tekinthető meg: https://www.facebook.com/K%C3%A9tnyelv%C5%B1s%C3%A9get-a-kereskedelemben-2117041425253975/

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010