2019. október 7. hétfő
Send this article Print this article

Október 6-a Váradon

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi szervezetei az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is közösen emlékeztek meg október 6-án az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után Aradon kivégzett tizenhárom szabadságharcos főtisztről, valamint a forradalmi események mindazon hőseiről, akik a legszentebb dologért, a szabadságért áldozták életüket.



A megemlékező főhajtásra a hagyományos helyszínen, a forradalmi országgyűlés mártír jegyzőjének, Szacsvay Imrének az emlékművénél került sor, akit a szabadságharcot leverő császári önkényuralom 1849. október 24-én végeztetett ki Pesten.
A nagyváradi Ezredévi emléktéren vasárnap délután összegyűlteket Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke köszöntötte, felidézve a 170. évvel ezelőtti körülményeket és tragikus eseményeket. A nem túl népes gyülekezet előbb meghallgatta Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi ügyekért felelős alelnöke, az önkormányzat tisztségviselője beszédét, majd Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke mondott helyzetelemző, jövőt fürkésző, gondolatébresztő beszédet.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Tőkés László elnök helyezte el a tisztelet és hála koszorúját a szoborkompozíció talapzatán, mellette politikai és társadalmi szervezetek – köztük az RMDSZ –, a Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári magyar főkonzulátus képviselői, cserkészek és magánszemélyek koszorúztak, közreműködtek a Váradi Dalnokok.
Ugyanabban az időpontban a szomszédos, átépítés alatt álló utcában Nagysándor József mártír honvédtábornok emléktáblájánál rendezett megemlékezést az RMDSZ, hasonló érdeklődés mellett, itt Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke is koszorúzott.
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010