2017. december 2. szombat
Send this article Print this article

Sepsiszentgyörgyön ülésezett az EMNT Választmánya

Sepsiszentgyörgyön ülésezett december 2-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya. Az eseményen az EMNT országos elnöksége, valamint a területi szervezetek vezetői és képviselői voltak jelen.



 A Választmány, a területi beszámolók mellett, a jövő évi célkitűzések megvalósításáról és elképzeléseiről is tanácskozott, áttekintve a legutóbbi ülés óta eltelt időszak eseményeit.
Tőkés László, az EMNT elnöke, beszámolójában kihangsúlyozta: a szervezet a továbbiakban nagyobb hangsúlyt kell fektessen a fiatalok itthon maradásának kérdéskörére, ugyanakkor tovább kell folytatni az EMNT autonómiaközpontú politikáját. Az EMNT ügyvezető elnöke, Sándor Krisztina ismertette a szervezet további feladatait, amelyek közül külön kiemelte az anyaországi választásokat megelőző regisztrációt mint az EMNT jelenlegi legfontosabb tevékenységét.
A határozatképes Választmány kiértékelte az eltelt időszak főbb országos eseményeit, köztük a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előtt szervezett választmányi találkozót, az októberben megszervezett Országos Küldöttgyűlést, a Székelyföld Autonómiájának Napját és a nemrégiben lezajlott nagyváradi román–magyar konferenciát. Ez utóbbi kapcsán elhangzott: megismétlődött az igény egy erősebb román–magyar párbeszédre és együttműködésre, ezért a jövőben az EMNT saját célkitűzéseként újabb próbálkozásokat tesz a nyílt párbeszéd megteremtésére.
Az országos és a területi beszámolók mellett Tiboldi László, az EMNT alelnöke az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket, felhívva a figyelmet a szervezet elmúlt félévi sikereire.
Az EMNT testvérszervezeteként működő Erdélyi Magyar Néppártot Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke és Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke képviselte, akik a szervezet jelenleg zajló eseményeiről számoltak be, közöttük az erdélyi autópályáért szervezett megmozdulásukról, valamint a nyelvi jogokért és szimbólumhasználat terén tett lépéseikről.
A Választmány számba vette a Transylvanicum – Erdélyi Magyar Értéktár program kapcsán elvégzett elmúlt félévi tevékenységet, külön kiemelve az udvarhelyszéki, máramarosi és szatmári teljesítményeket.  Az ülésen Cseh Gábor, az EMNT székelyföldi szervezetének elnöke bejelentette, hogy egy nappal korábban sikeresen újraalakult az orbaiszéki tanács, melynek az országos elnökség is sikeres munkát kívánt. A tanácskozás végén, tekintettel a közelgő kerek történelmi évfordulókra, a Választmány megbízta az EMNT elnökségét, hogy centenáriumi programsorozatot állítson össze a 2018–2020-as időszakra. 
 
(Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája nyomán)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010