2017. október 1. vasárnap
Send this article Print this article

Szent István-díjjal tüntették ki a Duna Televíziót Esztergomban

Szent István-díjat vett át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Dobos Menyhért szombaton az esztergomi Vármúzeum lovagtermében. A Szent István-emlékéremmel Ilosvai Gábort, az országos médiatestület tagját tüntették ki, a díjat odaítélő alapítvány létrehozásában szerzett érdemeiért.
A Duna Televíziónak köszönhetően „többet tudunk önmagunkról, mint 25 évvel ezelőtt”. Az adás összeköti a világ magyarságát, számot ad a velünk történt eseményéről, ezzel küldetése pótolhatatlan – mondta az elismerés átadása előtt Farkas Iván, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke.
A rendezvényen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét. Ebben kiemelte, hogy „a Duna Televízió életre hívása az anyaországi és a határon túli magyarság közötti kapcsolat ápolásáért, az összetartozás felelősségének és védelmének megerősítéséért indított kezdeményezés gyümölcse, melynek indíttatása és célja egy a Szent István-díj megalapításával”.
Tőkés László püspök, erdélyi európai képviselő szintén levélben köszöntötte a díjazottat. Szavai szerint „a Duna Televízió arra a korszakos feladatra vállalkozott, hogy az Illyés Gyula-i hazát a magasból a földre hozza”. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Sára Sándornak, az intézmény első vezetőjének – tette hozzá.
Jankovics Marcell, az alapítvány elnöke felidézte: azzal a küldetéssel indult a műsorfolyam, hogy „helyreállítson valamit, ami visszavonhatatlanul sérült, helyrebillentsen egy önmagából kifordult világot”.
A 2017-ben XV. alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása; az államalapító királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.
A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, az Esztergomi Körzeti Televízió vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de birtokosai között van Nemeskürty István, Makovecz Imre, a Püski házaspár, Tőkés László és Kallós Zoltán.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010