2011. június 17. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László EP-alelnök nyílt levele Markó Attila államtitkárhoz

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a mai nap folyamán nyílt levelet intézett Markó Attilához, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárához a közelgő népszámlálás ügyében.



Tisztelt Államtitkár úr!
 
   Miközben az egész ország régióátszervezési lázban ég, reméljük, a kormányapparátusnak, illetve az illetékes állami intézményeknek jut ideje és energiája arra, hogy az ősszel esedékes népszámlálást minél jobban előkészítsék és megszervezzék.
   Erdélyi magyarságunk számára roppant fontos az őszi népszámlálás. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a végeredmények nagy mértékben meghatározhatják jövőbeli kilátásainkat.
   Hivatkozva az RMDSZ-nek e témában az idei kongresszusán elfogadott határozatára, illetve az Önt személy szerint is helyzetbe hozó kormánypárttól kapott „házi feladatokra” (lásd A népszámlálás küszöbén – Tudatosítási kampány: célcsoportok beazonosítva, Transindex, 2011. március 30.), tisztelettel felkérem, hogy erdélyi magyar közösségünk nyilvánossága előtt szíveskedjék választ adni a következő kérdésekre:
-    Többnyelvűek lesznek-e a népszámlálási űrlapok (mint Magyarországon, Szlovákiában és Európa megannyi országában)?
-    A hivatalos népszámlásási kampány, vagyis a népszámlálásról tájékoztató szórólapok, a rádió-, tévé és újsághirdetések, s a plakátok a 20%-ban egy kisebbség által lakott településeken két- vagy többnyelvűek lesznek-e?
-    Milyen módon biztosítják, hogy a magyar anyanyelvű polgárokat magyarul értő kérdezőbiztosok keressék fel?
 
Mielőbbi megnyugtató válaszainak reményében sikeres munkát kívánok – tisztelettel:
 
Nagyvárad, 2011. június 17.
 
Tőkés László
az Európai Parlament alelnöke,
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
elnöke
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010