2011. július 12. kedd
Send this article Print this article

"Ha katalán sört iszik, európai sört iszik"

"Ha katalán sört iszik, európai sört iszik" − hirdeti nemzeti öntudattal annak a rendezvénynek a jelmondata, melyet a kereskedelmi áruk és termékek katalán nyelven való feliratozásának és címkézésének népszerűsítése érdekében, a Moritz katalán sörgyártó cég kezdeményezésére, Ramon Tremosa i Balcells katalán európai parlamenti képviselő védnökségével a mai napon tartottak Brüsszelben, az Európai Parlamentben.



 
   Az EP múlt heti strasbourgi plenáris ülésén szavaztak a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságnak (ENVI) az élelmiszerekről szóló tájékoztatással kapcsolatos azon jelentéséről, melynek tárgyalása során éles vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Katalóniában az említett rendelet nyomán lehetséges lesz-e a katalán nyelv kizárólagos használata a helyi termékek címkézésében. Spanyolország demokratizálódása óta egyre több katalán termelő címkézi termékeit kizárólag katalán nyelven, és ez a folyamat a televízió, a rádió és az újságok nyelvhasználata révén is egyre erősödik. Ezzel hozható kapcsolatba, hogy a Moritz sörgyár ma délben, a katalán nyelv népszerűsítése érdekében jelképes módon egy-egy üveg sört osztott ki mind a 736 parlamenti képviselőnek.
   A katalán sajtó jelenlétében, kötetlen módon zajló sörosztáskor, a Barcelonai TV kérdéseire válaszolva, Tőkés László képviselőnk az alkalom üzenetét ekképpen fogalmazta meg: Bennünket, erdélyi magyarokat a katalán sör a Csíki sörre emlékeztet, melyet − az előbbitől eltérően − még mindig csak bajosan lehet magyar felirattal forgalmazni. A természetszerűleg kijáró nyelvi jogokon túlmenően viszont az országnyi Katalán-föld Székelyföld területi autonómiájának a kivívása tekintetében is mintaértékű és példamutató számunkra.
 
Brüsszel, 2011. július 12.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010