2023. május 22. hétfő
Send this article Print this article

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők fórumáról

2023. május 19-én az Országház Vadásztermében tartotta plenáris ülését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, Kövér László házelnök elnökletével. A KMKF előrendezvényeként Magyar Nemzeti Imareggelire is sor került Vejkey Imre, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetőjének irányításával. Mindkét alkalom résztvevője volt Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.



Kövér László megnyitó beszéde után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott előadást a külhoni magyarok megjelent képviselőinek. Néhány, nemzetpolitikai kérdésekben elhangzott előterjesztést követően a KMKF határon túli küldöttségvezetőinek értékelő beszédei hangzottak el az egyes nemzetrészek helyzetéről, majd a magyarországi pártok vezető küldötteinek hozzászólásai következtek. Az Erdélyi Magyar Szövetség nevében Zakariás Zoltán parlamenti képviselő, szövetségi elnök szólt az erdélyi magyarság helyzetéről.
A felmerült kérdésekkel kapcsolatos hozzászólások rendjén Tőkés László tiszteletbeli KMKF-tag az orosz–ukrán háború kapcsán idézte Markó Béla volt RMDSZ-elnöknek a Népszavában megjelent írását, melyben amiatti aggodalmát fejezi ki, hogy „az erdélyi magyar politika, akár bevalljuk, akár nem, egyre nehezebben tudja áthidalni, hogy például egészen másképpen értelmezik az ukrán–orosz háborút Budapesten és Bukarestben”; és hogy „ha kelet felé indulunk, kissé hosszú lesz az út, amíg eljutunk nyugatra”. Az EMNT elnöke azt a kérdést intézte az RMDSZ küldöttségéhez, hogy mi az álláspontjuk az orosz–ukrán háború kérdésében, illetve hogy osztják-e Markó Béla elnökségi tagjuk véleményét, továbbá hogy Bukaresttel vagy Budapesttel értenek egyet. Tőkés László továbbá a tavalyi népszámlálások lesújtó eredményeinek a kérdését vette fel, sajnálattal kifogásolva, hogy az RMDSZ áprilisi kongresszusa szinte kizárólag csak sikertörténetekről zengett, miközben a romániai népszámlálás tükrében erdélyi magyarságunk többszázezres fogyatkozása valóságos nemzeti humánkatasztrófának számít, nem kevésbé a többi külhoni nemzetrészek vészes apadása. Javasolta, hogy a KMKF közös zárónyilatkozata erre a főbenjáró demográfiai kérdésre is térjen ki.
Kelemen Hunor pártelnök távollétében az EMNT elnökének kérdésére Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője válaszolt. Előrebocsátva, hogy az RMDSZ-ben tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás szabadságát, kifejezte, hogy az orosz–ukrán háború ügyében a közös zárónyilatkozatban foglaltak híven tükrözik az RMDSZ álláspontját.
 
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010