2009. november 15. vasárnap
Send this article Print this article

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács állásfoglalása a romániai államelnök-választásról

A romániai államelnök-választási kampány a végéhez közeledik. Követve a fontosabb jelöltek választási programját és kampánybeli szereplését, továbbá ismerve az őket jelölő pártok fejlődéstörténetét az elmúlt húsz évben, megállapítható, hogy a román pártok képviselőinek még mindig nincs olyan meggyőző és megnyugtató ajánlatuk az erdélyi magyar közösség számára, amelynek alapján komoly mérlegelés tárgya lehetne támogatásuk a magyar szavazópolgárok részéről.





Sajnáljuk, hogy ennek tudatában, az RMDSZ vezetősége nem tartotta fontosnak az összmagyar konszenzus kialakítását az államelnök-jelölés során. Ha törekedett volna erre, az erdélyi magyar közösség részéről – minden bizonnyal – nagyobb figyelem követte volna a kampány során a Tulipán jele alatt induló jelöltet, másfelől a többi magyar közéleti szereplő – még az MPP és SZNT is – gyanakvás helyett inkább bizalommal tekinthetett volna megnyilvánulásaira. Annál sajnálatosabb ez a mulasztás – és ezért a felelősség kizárólag az RMDSZ vezetőit terheli –, mert az EMNT kezdeményezése nyomán immár létezik az a testület: az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, amelynek keretében az érdemi egyeztetésre mód nyílt volna.

Megelégedéssel nyugtázzuk ugyanakkor és részben saját hozzájárulásunk eredményeként értékeljük azt, hogy az RMDSZ pozitívan reagált felvetéseinkre és jelöltjének választási programjába iktatta az EMNT által korábbi állásfoglalásában megfogalmazott célkitűzéseket, melyeket lehetősége szerint Kelemen Hunor kampánya során is képviselt.

Az EMNT az egypártrendszerrel szemben értékként tételezi az erdélyi magyar társadalom politikai sokszínűségének intézményesülését és a választás szabadságát. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy ilyen jellegű országos megméretkezésen, amely során kirajzolódhat az erdélyi magyar közösség egységes akarata stratégiai célkitűzései – kiemelten a belső önrendelkezésen alapuló különböző közösségei autonómia-formák: a széles értelemben vett kulturális autonómia és Székelyföld területi autonómiája – mögött, ez az akarat a választási térképen is világossá váljon.

Mindezeket figyelembe véve és kisebbségi sorban élő magyarságunk iránti elkötelezettségünkből fakadóan az elnökválasztás első fordulójában részvételre és az egyetlen magyar jelölt, Kelemen Hunor támogatására szólítjuk fel közösségünk szavazati joggal rendelkező tagjait.

Tőkés László Toró T. Tibor
elnök, EP-képviselő ügyvezető elnök

Nagyvárad, 2009. november 15.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010