2023. május 17. szerda
Send this article Print this article

Az idei johannita lovagi napokról

Május 12–14. között tartották meg Debrecenben a Johannita Lovagrend Magyar Tagozatának Lovagi Napjait, amelyekre évi rendszerességgel kerítenek sort, változó helyszínekkel. Húsz év után ismét Debrecen adott otthont az eseménynek, amelyen részt vett Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki éppen harminc éve tagja az egyetlen protestáns lovagrendnek.



A kezdőnapi érkezés és informális találkozók után másnap, május 13-án délelőtt tartották meg a Johannita Lovagrend Magyar Tagozatának ünnepélyes lovagi istentiszteletét, új lovagok elkötelezésével, a debreceni Nagytemplomban. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, amit úrvacsoraosztás követett. A liturgiát Gregersen-Labossa György johannita káplán vezette. A két új lovag esküjét Tomcsányi István kommendátor, a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett Jeruzsálemi Ispotályos Lovagrend (Ordo Equitum Hospitaliensium Sancti Joannis de Jerusalem) magyarországi tagozatának vezetője vette be.
Az istentisztelet után koszorúzások következtek a Gályarabok emlékoszlopánál és a Reformáció 500. évfordulójára állított emlékműnél. Az aznapi délutáni program szintén koszorúzással kezdődött Horthy Miklós kormányzó, a Debreceni Református Kollégium volt diákja, tiszteletbeli johannita kommendátor emléktáblájánál. Ezt díszelőadás követte a város történelmének kiemelt jelentőségű helyszínén, a kollégium oratóriumában, ahol Papp László polgármester köszöntötte a lovagokat és vendégeiket. Győri L. János, a Debreceni Református Kollégium Gyűjteményének igazgatója a patinás tanintézet múzeumát és a könyvtárát mutatta be. Az ezt követő Lovagi Közgyűlésen a kommendátor tett jelentést az eltelt év tevékenységeiről, eredményeiről, külön kitérve a Kárpátaljára irányuló odafigyelésre, segélyezésre. Meghallgatták Porcsalmy Lászlónak, a Johannita Segítő Szolgálat elnökének beszámolóját is.
Az idei lovagi napok díszvacsorával, illetve másnap a világörökségi ranggal büszkélkedő Hortobágyi Nemzeti Park felkeresésével zárult. 




www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010