2011. április 22. péntek
Send this article Print this article

Húsvéti látogatás a nagyváradi Cinka Panna cigánytelepen

A nagyváradi – közkeletű nevén – Cinka Panna romatelepre látogatott Nagypéntek alkalmából Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke.



 
   A Királyhágómelléki Református Egyházkerület még a püspöksége alatt, az ő kezdeményezésére hozta létre a Cigánymissziós Osztályt, ennek vezetője, Nagy József-Barna, valamint a Roma Párt nagyváradi elnökének testvére, Lakatos Lajos kalauzolta végig az erdélyi képviselőt a nagyvárad peremvidékén található „cigányblokkok” és földszintes házak között.
   A cigánytelepen Tőkés László felhívta a figyelmet arra, hogy nemrégiben fogadta el az Európai Parlament Járóka Lívia fideszes EP-képviselő előterjesztését az uniós romastratégiáról – amely a magyar EU-s elnökség egyik prioritása volt –, vagyis van arra esély, hogy hosszabb távon rendeződhessen a többnyire mélyszegénységben élő romák ügye is. Ám hiába fogadunk el romastratégiát, hangsúlyozta az EP-alelnök, ha mi helyben nem teszünk semmit cigány testvéreinkért. Globális megoldás szükségeltetik, de lokálisan kell cselekednünk – hangsúlyozta Tőkés. „A gazdasági nyomorúságot mi nem tudjuk enyhíteni alkalmi csomagokkal, mondta az EP-képviselő, de mégis, nagypénteken Krisztus urunk szenvedései arra intenek bennünket, hogy ha ebben a világban van szolidaritás, szeretet, akkor jut mindenkinek egy falat kenyér, és hosszútávon minden meg fog változni.”
   A kölcsönös szolidaritás jó példájaként említette Tőkés László az 1990-es marosvásárhelyi Fekete Márciust, amikor a cigányok a magyarok mellé állva gyakorlatilag megmentették a titkosszolgálatok által feltüzelt románoktól a békésen tüntető nemzettársainkat. Ennek mementójaként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a marosvásárhelyi eseményekről szóló, a budapesti Terror Házában nemrég bemutatott Egymásnak ítélve című könyvvel ajándékozta meg a házigazdákat.
   Nagy József-Barna ugyanakkor jelezte: éppen a mellette álló Lakatos Lajos volt az első nagyváradi magyar roma, aki kérvényezte a magyar állampolgárságot. A magyar állampolgárság mindazoknak a romáknak is jár, akiknek őseik valaha magyar állampolgárnak születtek – hívta fel a figyelmet a cigánymisszió vezetője.
   Tőkés László munkatársai nem érkeztek üres kézzel: a cigánytelep vezetőivel egyeztetve 130 lakásba juttattak el Húsvét alkalmából alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat.
   Az Európai Parlament magyar alelnöke a sajtó kíséretében végigjárta a telepet, a roma vezető igyekezett árnyalt képet bemutatni arról, hogy milyen körülmények között laknak a cigányok a Voltaire utcai telepen. A sajtó kérdésére a volt református püspök kiemelte: a történelmi egyházaknak fokozott mértékben oda kellene figyelnie a cigány közösségekre, és példaként említette, hogy több neoprotestáns felekezet ért el már sikereket a társadalom peremvidékére szorult közösségek újjászervezése és felemelése ügyében.
   Az egykori temesvári lelkipásztor húsvéti üdvözlőkártyával ajándékozta meg a telep lakóit, majd búcsúzóul egy húsvéti dalt tanított meg a gyermekeknek.
 
Nagyvárad, 2011. április 22.
 
Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010