2011. július 27. szerda
Send this article Print this article

Eskütétel Hosszúpályiban

A meggyengült családi és baráti kötelékek megerősítésére bíztatott Tőkés László EP-alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Hosszúpályiban megszervezett ünnepi eskütételen, melyen többek között a Bihar megyei EMNT egyes tisztségviselői is magyar állampolgárokká váltak.   Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöksége hétfőn, 2011. július 25-én, a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályi nagyközségben tett állampolgársági esküt a település polgármestere, Berényi András előtt. A tizenkét eskütevő között jelen volt Török Sándor, a Bihar megyei EMNT területi elnöke és felesége, továbbá Nagy József Barna, a Bihar megyei EMNT ügyvezető elnöke, a nagyváradi Demokrácia Központ irodavezetője és családja is. Az ünnepélyes eseményen tiszteletét tette az éppen szabadságát töltő Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke, továbbá Orbán Mihály partiumi régióelnök és Zatykó Gyula, a Partiumi Demokrácia Központok Hálózatának igazgatója. Az önkormányzat nagytermében Szemesné Szabó Ágnes anyakönyvvezető alkalomhoz illő szavalattal teremtett ünnepi hangulatot a jelen lévők körében, majd Berényi András polgármester mondott köszöntőt. Az elöljáró őszinte örömét fejezte ki, hogy Hosszúpályiban egyre gyakrabban – szinte heti rendszerességgel – szerveznek honosítási eskü- és fogadalomtételt. Régóta várt pillanat ez nagyon sok határon túli magyar család életében, hiszen immár nemcsak szívben és lélekben vallhatják magukat magyarnak, hanem hivatalos dokumentummal is igazolhatják, hogy a magyar nemzet részei. A polgármester beszéde zárásaképpen azt kérte minden eskütevőtől, hogy legyenek büszkék magyarságukra és fogjanak össze minden körülmények között. Az eskü- és fogadalomtétel szövegének elmondása után a polgármester teljes jogú magyar állampolgárként köszöntötte a honosítottakat.
   A Himnusz eléneklését követően Tőkés László EP-alelnök nemzeti imánk egyik sorát idézte: „Nem lelé honját a hazában”. Ebben a verssorban benne van elszakítottságunk egész története, hangsúlyozta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, majd hozzátette, hogy ez a lesújtó állítás érvénytelenné vált a honosítási eljárás megkönnyítéséről szóló törvény megszavazásával. Egy olyan időszakban, amikor meggyengültek a kötelékek, a magyarság egyre csak szórványosodik, a fiatalság pedig külföldön keresi a boldogulást, az egyszerűsített honosítási eljárás nem csupán formaság, hanem a kötelékek szorosabbá tételének eszköze, magyarázta. „Az anyaország keblére ölelte az elszakított nemzetrészeket, eljött tehát annak az ideje, hogy a szeretet és az egybetartozás jegyében szorosabbá tegyük családi, testvéri, baráti kapcsolatainkat. Az EMNT egyik jelmondata: Magyar uniót az Európai Unióban. Ez a legkisebb közösségek szintjén kezdődik, a családban, a régióban, illetve a határmenti települések között” – jelentette ki Tőkés László.
   Az ünnepi eskütétel utolsó részében Szemesné Szabó Ágnes újabb irodalmi citátummal élve, Veres Péter írót, politikust idézte: „Mit ér az ember, ha magyar? Annyit, amennyit megvalósít önmagából. Annyit, amennyit becsületben, bátorságban, okosságban, emberségben adni tud a világnak” – hangzott el. Az új magyar állampolgárok nevében Török Sándor Bihar megyei EMNT-elnök mondott rögtönzött pohárköszöntőt, melyben meghatódottsággal emlékezett meg mindazokról, akik bár egykoron hazájukat szolgálták, nem érhették meg, hogy újra magyar állampolgárokká váljanak. Végezetül a vendéglátók állófogadásra invitáltak az eskütétel minden résztvevőjét.

Nagyvárad, 2011. július 25.
hírek

2017. január 17. kedd
Hála és remény

2017. január 16. hétfő
A jogküzdelem újabb állomásai

2017. január 16. hétfő
2017: az örök megújulás jegyében

2017. január 9. hétfő
Tőkés László új évi sajtóértekezletéről

2016. december 29. csütörtök
Közös irodaavató fogadást tartott Nagyváradon az EMNT és az EMNP

2016. december 29. csütörtök
A világosság legyőzi a sötétséget – hanuka-ünnep Gyöngyösön

2016. december 29. csütörtök
Az 1989-es forradalom emlékünnepe a Szilágyságban

2016. december 23. péntek
Ünnepköszöntő

2016. december 22. csütörtök
Karácsonyvárás a magyar szórványban

2016. december 20. kedd
„Legnagyobb erőnk a hitünk”

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010