2011. december 17. szombat
Send this article Print this article

Finn vendégeket fogadott nagyváradi irodájában Tőkés László

Finnországból érkezett vendégeket fogadott 2011. december 17-én, szombaton nagyváradi irodájában Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.



   Hannu Takkula finn liberális EP-képviselőt romániai látogatására felesége, valamint a Patmos finn humanitárius szervezet képviselői kísérték el. Több, Bihar megyei települést is érintő látogatásuk célja a vidéki romaközösségek felkeresése és a karácsony alkalmából hozott adományok átnyújtása volt. Diószeg, Biharfélegyháza, Érmihályfalva, illetve Miklóirtás csak néhány azon települések közül, ahova a szombati nap folyamán eljutott a finn küldöttség.
   A nagyváradi találkozón jelen volt még Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó-tanácsosa és Nicu Gal, a People to People egyesület alapítója és vezetője is.
   A résztvevők az európai nemzetek közötti szolidaritás fontosságát emelték ki, különös hangsúlyt fektetve a romák felzárkóztatásának kérdésre.
   Tőkés László örömét fejezte ki, hogy Nagyváradon köszöntheti az EP kulturális bizottságában is tevékenykedő képviselőtársát ezzel is viszonozva azt a vendégszeretet, amelyet az idén tavasszal Európa kulturális fővárosában, Turkuban tett látogatása során tapasztalt. A finn-magyar kapcsolatok a kölcsönös bizalomra és testvériségre épülnek, mondotta, majd hozzáfűzte: példaértékű lehetne Románia számára Finnország kisebbségpolitikája, különösen a nyelvi jogok vonatkozásában. Az erdélyi viszonyok szemléltetésére erdélyi képviselőnk kitért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának újraindítása körül kialakult helyzetre is.
    Ehhez kapcsolódóan Hannu Takkula kifejtette, hogy országában a svéd kisebbség egyenlő jogot élvez a finn többséggel, amit – a történelmi sérelmeken felülemelkedve – mindkét nemzet teljesen természetesnek tart. Az anyanyelv hozzátartozik egy nép identitásához, használatát nem szabad korlátozni, jegyezte meg a finn EP-képviselő.
   Nicu Gal elmondta, a Patmos és a People to People szervezetek közötti együttműködés immár több mint tíz éves múltra tekint vissza. A finn alapítvány több olyan kezdeményezést támogat, mely a roma közösségek társadalmi beilleszkedését segíti. Ennek jegyében a közeljövőben több iskolát is alapítanának Romániában, kifejezetten roma gyermekek számára.
   Antal János előadó-tanácsos ismertette a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által, Tőkés László előző püspök kezdeményezésére alapított Cigánymissziós Központ tevékenységét, ugyanakkor együttműködést ajánlott fel mindkét szervezetnek.
   Végezetül Tőkés László körbevezette vendégeit a Partiumi Keresztény Egyetem épületében. Ajándék gyanánt átnyújtotta nekik a 21 évvel ezelőtti marosvásárhelyi véres történéseket és a cigányság magyaroknak nyújtott segítségét felidéző „Egymásnak ítélve - Fekete március Marosvásárhelyen” című könyv angol nyelvű példányait. Mint ismeretes, a kötetet idén márciusban mutatták be a budapesti Terror Házában.            
Nagyvárad, 2011. december 17.  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010