2010. július 4. vasárnap
Send this article Print this article

Focipályát avattak Mándokon

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja és Tőkés László EP-képviselő jelenlétében avatták fel Mándokon az új focipályát szombaton, 2010. július 3-án. A sportpályaavató értékét jelentősen növeli az is, hogy az új létesítmény a mándoki Forgách-kastély parkjából a háború után kialakított régi focipálya helyett készült, következésképpen a sportszeretet és az épített örökség védelme szerencsésen egybeesett – mutatott rá Tőkés László az avatón.





Mint ismeretes, az 1750-ben épült barokk stílusú Forgách-kastély rendbehozatalával a mándoki önkormányzat mintegy húsz éve próbálkozik, de csupán három éve, a Transit-Railway Zrt. céggel megállapodva sikerült végre olyan befektetőt találni, amely a romos épületet szerkezetkész állapotba hozta, és állagmegőrzése, vízelvezetése teljes mértékben biztosított. Mivel a kastély hasznosíthatóságának tanulmány tervéből egyértelműen kiderült, hogy az épített örökség részét képező kastély és a futballpálya közvetlenül egymás mellet nem férhet meg, ezért a befektető vállalta, hogy új, korszerű pályát épít minden igényt kielégítő öltözővel, parkolóval stb.

Buzánszky Jenőa pályaavatón a sport fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az egészséges életmód mellett a sport belsőenergiát is ad, amelyre nagy szüksége van a mindenkori fiataloknak. A focilegenda szerint a város „jó úton jár”, amikor biztosítja a helyi fiatalok számára a lehetőséget az aktív sportolásra.

Dr. Szabó Ferenc, a Transit-Railway Zrt. igazgatója örömét fejezte ki, hogy sikerült megfelelni az elvárásoknak, ám jelezte: az lenne az igazi, ha sportcentrummá lehetne fejleszteni az új létesítményt, a feltételek adottak hozzá.

Tőkés László avató beszédében többek között a minél szélesebb körű társadalmi összefogás mellett érvelt. A püspök az önkormányzat és a befektető közötti jó együttműködést példaként értékelte az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett nemzeti együttműködés rendszerének összefüggésében. Mint rámutatott, áldozatvállalást igényel az hasonló jellegű létesítmények létrehozása, sok pénzbe és energiába kerülnek, és hát a mai, „tévé előtt ülő” társadalom ellustult, elhízott, csökkenőben a társadalmi igény. Márpedig, hangsúlyozta a püspök, nincs értékesebb a gyermekeink egészségénél. Másfelől különösen fontosak a csapatsportok, jelentette ki az Európai Parlament alelnöke, amelyek a közösségi alapértékek tiszteletére és elfogadására nevelik az ifjúságot. Magyarországnak szerencséje van, mondotta az erdélyi képviselő, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök „a foci szerelmese”, államfővé pedig egy volt olimpiai bajnokot, Schmitt Pált választottak meg nemrég, így az oktatáspolitikusoknak, illetőleg a sport szerelmeseinek a testnevelésnek az oktatásban való hangsúlyos jelenlétéért nem kell külön lobbizni.

Az új pályát Kozma Zsolt református lelkipásztor és Márton János katolikus plébános áldása után a Partiumi Sportklub és a helyi focicsapat mérkőzésével „szentelték fel”. Az izgalmas összecsapást a megyei bajnokságban játszó házigazdák nyerték 5:4-re.

Mándok, 2010. július 3.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010