2011. augusztus 15. hétfő
Send this article Print this article

Kárpát-medencei fiatalok találkozója Nagyváradon

Megkezdődött a 10. Kárpát-medencei Nyári Egyetem a Partiumi Keresztény Egyetemen.



    A Kárpát-medencei magyarlakta régiók fiataljai közötti kapcsolat élővé tételét tűzte ki célul a tíz évvel ezelőtt első ízben megszervezett Kárpát-medencei Nyári Egyetem (KMNYE) a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Tőkés László, akkor még a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeként, illetve a helyszínt biztosító felsőoktatási intézmény elnökeként támogatta a fiatalok kezdeményezését, melyet az önképző tudásvágy, valamint az ismerkedésre és tartalmas szórakozásra való igény hívott életre. Az eredeti célkitűzéseknek többszörösen eleget téve, a tíz év alatt mintegy ezer fiatalt mozgósított a rendezvény. A 2011. augusztus 13-19. között sorra kerülő 10. Kárpát-medencei Nyári Egyetem egyik legfőbb támogatója idén is Tőkés László, aki az Európai Parlament alelnökeként, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként vállalta el a fővédnökséget Schmitt Pál köztársasági elnökkel közösen.
   Augusztus 14-én, vasárnap délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Ráksi Lajos egyetemi lelkész igehirdetésével, majd Szabó Ervin római katolikus spirituális, illetve Buzogány-Csoma István unitárius lelkipásztor igei köszöntőjével vette kezdetét az idei nyári egyetem. Ünnepi beszédet mondott Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki az együtt gondolkodás képességének fontosságára hívta fel a jelen lévő, mintegy száz fiatal figyelmét. Hangsúlyozta: az interdiszciplinaritás jegyében, az azonos értékrendet hirdető fiatalok tudás- és tapasztalatátadása – az együtt gondolkodás ilyen formában történő megavalósulása – fontos eszköz a hanyatló világ felemeléséhez és egy boldogabb jövő megteremtéséhez. Schmitt Pál, Magyarország Köztársasági Elnöke alkalomhoz illő üzenetének tolmácsolása után Márkos István, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének elnöke mondott rövid köszöntőt, melyből megtudhattuk, hogy a közel egy hetes jubileumi rendezvényre minden korábbi résztvevőt meghívtak. A kilenc év során ezernél is több egyetemista fordult meg Nagyváradon az esemény ideje alatt szerte a Kárpát-medencéből. A jubileum egyben
őrségváltást is jelent, hiszen a nyári egyetemek szervezői között ezentúl olyan fiatalok lesznek, akik 1989 után születtek, mondta a diákszervezet vezetője. Almássy Kornél, az I. KMNYE főszervezője a kezdetekről szólt az egybegyűlteknek. 2002-ben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökeként látott hozzá a szervezéshez a Temesvári Magyar Diákszervezet, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetével közösen. Akkor még nem volt olyan egyszerű átjárás az országhatárokon, mint napjainkban, így a messzebről érkező fiatalok utazásának a megszervezése nem volt egyszerű feladat. Ehhez képest ma már a Kárpát-medencei magyarok összetartozása természetes állapot, melynek kereteit az immáron igényelhető magyar állampolgárság adja, hangzott el.
   Az egy hét ideje alatt a résztvevők tudományos előadásokon, továbbá kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt. A szerdai nap folyamán Verespatakon is látogatást tesznek, ahol megismerhetik az Aranybánya projekt történetét és jelenlegi helyzetét.         
   Az idei Kárpát-medencei Nyári Egyetemet a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, a Temesvári Magyar Diákszervezet, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, a Rákóczi Szövetség és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szervezte, több partnerszervezettel karöltve.             
2011. augusztus 15. Nagyvárad


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010