2018. június 13. szerda
Send this article Print this article

Megemlékeztek az EP-ben a baltikumiak deportálásáról

A balti országok európai képviselői minden év júniusában megemlékezést tartanak annál a strasbourgi parlamenti emléktáblánál, amely a megszálló szovjet hatalom által Litvániában, Lettországban és Észtországban elkövetett első tömeges deportálások áldozatainak állít emléket.



 Az 1941. június 14-én Szibériába és a távoli északra elhurcolt mintegy ötvenezer ártatlan polgárt „osztályellenségnek” kiáltották ki. Fele részük soha nem tért vissza kényszerlakhelyéről, illetve a munkatáborokból. A sztálini tisztogatásnak azonban ez még csak a kezdete volt.
Az idén egybegyűlteket Tunne Kelam rangidős észt néppárti képviselő, volt antikommunista harcos köszöntötte Európa népeinek szolidaritása jegyében. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és beszédével Antonio Tajani EP-elnök, valamint az éppen az Európai Parlament vendégeként Strasbourgban tartózkodó Mark Rutte holland miniszterelnök.
Alkalmi felszólalásában Tőkés László erdélyi képviselő a balti népek „krisztusi keresztútjának” folytatásaképpen arról a „balti útnak” elnevezett, többszázezer embert magába egyesítő élőláncról is megemlékezett, amely Tallinnt, Rigát és Vilniust egybekapcsolva 1989. augusztus 23-án a három szomszédos ország szovjet uralom elleni közös fellépését, szabadságvágyát és nemzeti függetlenség iránti követelését jelenítette meg példás formában.

(Tőkés László felszólalása a Dokumentumok rovatban található.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010