2010. december 21. kedd
Send this article Print this article

Nemzetközi biblia-kiállítás Temerinben

Tőkés László, az Európa Parlament alelnöke kedden, 2010. december 20-án este Temerinben nemzetközi Biblia-kiállítástnyitott meg. Az 1989-es temesvári forradalom hőse a bibliára, mint az egyik legfontosabb lelki táplálékra tekint. Mint mondta, Isten igéje jelkép és irányjelző is egyben, ugyanis a nehezen tájékozódó ember számára jelzi az utat.



A január végéig megtekinthető rendezvény keretében több mint 250 különböző korú szentírást vehetnek szemügyre a látogatók. Ezek a bibliák a világ 60 országából érkeztek és 35 nyelven íródtak – nyilatkozta a Vajdaság Mának Ágoston Mária, a temerini Művelődési Központ igazgatója. Elmondta, hogy a szervezők felhívására nagyon sok környékbeli polgár jelentkezett és a kiállítás idejére a szervezők rendelkezésére bocsátotta féltve őrzött családi ereklyéjét. Ezek között van olyan kiadvány – ez egy ún. „zseb-biblia”, amelyet Szarvas Sándor temerini születésű szobrászművész bocsátotta a szervezők rendelkezésére - amely megjárta az első világháborút. Egykori tulajdonosa, aki sebesülten tért vissza a frontról, kezében az imakönyv nagyságú szentírással fohászkodott a jó Istenhez, és ennek tulajdonította, hogy sikerült életben maradnia. De a bemutatásra kerülő anyagállomány gazdagabbá tételéhez a katolikus, a református, az adventista és a szerb ortodox egyház is hozzájárult.

Hermán M. János nagyváradi református lelkész, egyháztörténész, aki 2007-ben Brüsszelben szervezett egy nemzetközi biblia-kiállítást, elhozta gyűjteményének egy részét. A szlovén fővárosból, Ljubljanából 19 biblia érkezett. A kiállítás érdekességének számít a hindu nyelven írt indiai biblia, valamint a koreai biblia és a cigány biblia. A karácsonyi ünnepkörbe illeszkedő, a környéken eddig példa nélküli biblia-kiállítást gazdag művelődési műsor kísérte. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete.

A kiállítás megnyitója előtt Tőkés Lászlót, az Európa Parlament alelnökét fogadta Guszton András temerini polgármester, majd a rangos vendég tárgyalt a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) vezetőivel.

 

2010. december 21.

 

Ternovácz István / VajdasagMa



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010