2012. augusztus 6. hétfő
Send this article Print this article

Nyilatkozat a nagyváradi magyarverés tárgyában

Augusztus 1-jén késő este két fiatalembert vertek meg Nagyváradon, csak azért, mert magyarok. Csatoljuk az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) ezzel kapcsolatos nyilatkozatát, amelynek aláírói Lomnici Zoltán elnök és Tőkés László EP-képviselő, az EMT erdélyi tagja.

Az orvosi látlelet, és a rogériuszi templom mögötti kosárlabdapálya, ahol az inzultus történt / Fotó:Erdon.ro


   Augusztus 1-jén késő este két fiatalembert vertek meg Nagyváradon, csak azért, mert magyarok. A sértettek négy napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek – hangzik a tömör híradás. A velük szemben durva lelki és testi erőszakot alkalmazó, tucatnyi garázdálkodó román fiatal a román himnusz eléneklésére kényszerítette őket, és magyar beszédük miatt szidalmazott, védtelen áldozataikat többszörösen megalázva, arra szólították fel, hogy költözzenek Magyarországra.
  Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) – miként minden hasonló esetben – határozottan fölemeli szavát a váradi magyar ifjak védelmében. Aggasztónak tartja, hogy a Kárpát-medencei magyarverések megszakadni látszó sorozata éppen a nemzeti türelemről ismert Erdély földjén, nevezetesen Szent László városában újult ki.
  Visszautalva a legutóbbi kormányváltozás óta lábra kapott és hivatalos szinten is megszaporodott magyarellenes megnyilvánulásokra, a román kormány figyelmét is felhívjuk a fájdalmas nagyváradi esetre, és reményünket fejezzük ki az iránt, hogy az ügy törvényes intézésében a rendőrség a továbbiakban is a kezdeti szigorral és következetességgel fog eljárni.
 
Nagyvárad – Budapest
2012. augusztus 6.
 
Lomnici Zoltán                                                                                         Tőkés László 
az EMT elnöke                                                                                    az EMT erdélyi tagja
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010