2009. január 28. szerda
Send this article Print this article

Sólyom László fogadta Tőkés Lászlót

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 2009. január 28-án a Sándor-palotában fogadta Tőkés László püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét. Az államfő meghívásának eleget téve Tőkés László – az EMNT alelnökei, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor kíséretében – beszámolt a romániai politikai helyzetről, illetve rövid helyzetképet festett az erdélyi magyar politika aktuális állapotáról.





Tőkés László megköszönte a köztársasági elnöknek a nemzetegyesítés terén tett erőfeszítéseit, a határon túlra szakadt nemzetrészekkel való törődést, és külön gratulált a köztársasági elnök kezdeményezésére született konferenciasorozathoz. Az erdélyi magyarok európai képviselője hangsúlyozta: Trianon után a kommunizmus ártott leginkább a magyar nemzeti egységnek. Véleménye szerint 2004. december 5-e nem annyira a trianoni diktátum, hanem inkább a kommunista korszaknak a szétszakadt nemzetrészeket egymástól elidegenítő, „internacionalista” doktrínájának a következménye.

Következésképpen elengedhetetlennek tartja a kommunista múlttal való őszinte szembenézést, a kommunizmus bűneinek feltárását. Utalt arra, hogy a 2007 decemberében a román államelnökkel, Traian Băsescuval való találkozójukon Románia államfője elvi támogatásáról biztosította a kommunizmus magyar- és kisebbségellenes bűntetteinek kutatását.

Tőkés László meghívta Sólyom László államelnököt 2009. december 15-re Temesvárra, a romániai forradalom húsz éves évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre. A Magyar Köztársaság elnöke a meghívást elvileg elfogadta.

Tőkés László felvetette a magyar adóforintokból létrehozott erdélyi magyar felsőoktatási intézmények, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásának ügyét is. Örömmel számolt be az államelnöknek a PKE hivatalos akkreditálásáról, illetve a Sapientia-EMTE küszöbön álló akkreditációjáról. Emlékeztetett: kereken ötven éve olvasztották be a Bolyai Egyetemet a Babeş Egyetembe, és ennek kapcsán felhozta a két magyar nyelvű felsőfokú oktatási intézmény paritásos alapon való, a magyar és a román állam által egyforma mértékben történő támogatásának kérdését. Sólyom László válaszában elismerően szólt az eddigi eredményekről, és abbeli reményét fejezte ki, hogy a magyar nyelvű intézmények tovább fognak erősödni.

Tőkés László rövid tájékoztatást nyújtott arról a csángómentő programról, amely a csángómagyarok nyelvi és közösségi megmaradását célozza, és arra kérte a magyar köztársasági elnököt, hogy továbbra is támogassa a csángó ügyet.

Traian Băsescu román államfő küszöbön álló budapesti látogatása kapcsán az EMNT elnöke ismertette a magyar államfővel a Romániában – államelnöki segédlettel – felerősödött regionalizációs folyamatokat. Elmondta: fennáll a veszélye annak, hogy az új regionális közigazgatási rendszer nem tartja tiszteletben a különböző történelmi régiók határvonalait, és az etnikai összetételt is megváltoztathatja. A régiók újrarajzolása, illetve Székelyföld területi autonómiája kiemelten fontos mind a székelység, mind egész erdélyi magyarságunk jövője szempontjából.

Az aktuálpolitika rendjén az erdélyi magyarok európai képviselője beszámolt arról, hogy a közelgő európai parlamenti választások tekintetében egy közös, nemzeti lista felállítására tett javaslatot, amelynek lehetőségéről pénteken, 2009. január 30-án egyeztet Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

Sólyom László egyetértett a magyar összefogás szükségességével, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal több képviselője lehet az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben.

Budapest, 2009. január 28.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010