2016. július 4. hétfő
Send this article Print this article

Szent Mártonra emlékeztek Kunszentmártonban

A kelet-magyarországi, Szent Mártonról nevezett települések és plébániák képviselői találkoztak július 2-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban. Az esemény megnyitóján Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország kormánya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elképzelései találkoztak, amikor 2016-ot, Márton püspök születésének 1700. évfordulóját Szent Márton-emlékévnek jelölték.



 Hozzátette: a kormány figyelme elsősorban Szombathely – Szent Márton születési helyének, Savariának az örököse – felé fordult. A szombathelyi múzeum szorosan együttműködik a pannonhalmi bencés apátsággal, a Szent Márton-kultusz egyházi központjának munkatársaival.
Réthelyi Miklós hangsúlyozta: az UNESCO mind a 195 tagállamában tudják az emberek, hogy a magyarok ebben az évben a mai Magyarország területén született Szent Mártonra, a franciaországi Tours város püspökére emlékeznek, az ő életének eseményeit elevenítik fel és dicséretes tetteiből merítenek erőt. Szent Márton eseményekben bővelkedő életének felidézésekor kiemelte: már a katonák között is kitűnt az emberek iránti rokonszenvével, szeretetével. Például 334-ben, télvíz idején tiszti köpenyének felét egy ruhátlan koldusnak adta. Ez a jelenet Kunszentmártonban is számos helyen – a harangok oldalán, pecsétnyomókon, hivatalos bélyegzőkön – megtalálható, és csodálatos színekkel megalkotott domborműként díszíti a Szent Márton védelmébe ajánlott, pannonhalmi apátság díszkapujának homlokzatát is.
Az elnök szerint elismerés illet mindenkit, aki közreműködött abban, hogy Magyarország keleti felére is elhozzák a Szent Márton-emlékévet. Réthelyi Miklós kifejtette: néha úgy tűnik, hogy az elmúlt 17 évszázad ellenére a Duna vonalában húzódó limes ma is határvonal Magyarország két része között. Ezt a történelmileg kialakult és megszűnni nem akaró egyenlőtlenséget tudták helyrebillenteni Kunszentmárton lakói és az ünneplők – mondta, hozzátéve: együtt ünnepelnek protestáns testvéreikkel, így Tőkés László református püspökkel és Kustra Csaba evangélikus esperessel.
Márton a hősiesen gyakorolt irgalmasság, a másokon történő segítés elhivatott gyakorlásával érdemelte ki, hogy szent, azaz példakép legyen – emlékeztetett Réthelyi Miklós. Hozzáfűzte: az emlékezés Márton püspökre a legjobb alkalom, hogy elismételjük önmagunkban és komolyan vegyük az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit: elesetteket gyámolítani, a szomorúakat vigasztalni, a bántalmakat békével tűrni, az ellenünk vétkezőknek megbocsátani, az élőkért és holtakért imádkozni, a bűnösöket szeretettel meginteni, a tudatlanokat tanítani, a kételkedőknek jó tanácsot adni.
A globalizált világ gondolkodásmódjára, a közelmúlt európai és világeseményeire gondolva a legjobb időben lehet beszélni Márton püspök életútjának eseményeiről, „életszentségéről”, hogy az irgalmasság lelki és testi cselekedeteinek gyakorlásával példát vegyünk tőle és lélekben gazdagodjunk - emelte ki Réthelyi Miklós.
Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében elmondta: Szent Márton életútja, cselekedetei adtak erőt eleinknek, és ez kell hogy erőt adjon ma is, mert a küzdelmek és nehézségek ellenére tenni kell a kisebb-nagyobb közösségekért. A szombathelyi egyházmegye programjai a felemelő szeretet jegyében csatlakoznak a Ferenc pápa által hirdetett irgalmasság évéhez, a pannonhalmi apátság programjaiban pedig a közösségépítés kapott nagy hangsúlyt. Hangsúlyozta: a magyarországi magyarok erkölcsi kötelessége tartani a kapcsolatot a határon túl élő magyar testvérekkel, nem lehet akadálya a magyar nemzet megőrzésének sem országhatár, sem távolság.
Az eseményen Csíkszentmárton, Isaszeg, Forrófalva (Moldva), Hévízgyörk, Kunszentmárton, Jásztelek, Magyarszentmárton, Munkács, Püspökszilágy, Szépkenyerűszentmárton, Szombathely, Szeged, Tápiószentmárton, Tiszaszentmárton, Törökszentmiklós képviselői vettek részt. Szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrált, majd Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágó-mellék korábbi püspöke imádságos gondolatait osztotta meg a jelenlevőkkel, végül Kustra Csaba evangélikus lelkész szólt az ünneplő emlékezőkhöz. Délben körmenet indult Szent Márton ereklyéjével.
(Az MTI nyomán)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010