2011. október 25. kedd
Send this article Print this article

Tőkés László Rotterdamba látogatott

A Hollandiai Magyar Szövetség (HMSZ) meghívására érkezett Rotterdamba Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, akinek részvételével népes gyülekezet keretében tartottak ökumenikus istentiszteletet az impozáns rotterdami Groothandelsgebouw nagytermében, 2011. október 23-án.



  A jelen lévő hollandiai magyarok elsőként Mustó Péter római katolikus és Tüski Márta református lelkész igehirdetését hallgatták meg.
   A délutáni megemlékezésre több mint háromszázan érkeztek. A holland, majd a magyar himnusz eléneklése után dr. Tánczos Ottó, a HMSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, név szerint megemlítve a díszvendégeket, Tőkés Lászlót, az EP erdélyi alelnökét, a két volt hollandiai kormányfőt, Jan Pieter Balkenende és Ruud Lubbers professzorokat, dr. Sümeghy Gyula Magyarország hollandiai nagykövetét, gróf Festetics Dénes tiszteletbeli konzult, valamint Alexander De Savornin Lohman segédpüspököt, a hollandiai Johannita Lovagrend képviselőjét. A jelenlévők felállva fogadták annak az 1956-os zászlónak a behozatalát, amelyet az 56-os menekültek annak idején Julianna királynőnek ajándékoztak, és amelyet a mai napig a hágai királyi levéltárban őriznek. A cserkészek, a magyar gyermekek és a magyarsághoz családilag vagy barátilag kötődő holland ifjak zászlóvivő csapata azt jelezte, hogy ők lesznek az örökösei és a jövendőbeli képviselői mindannak, amit a harcból kimentett magyar zászló szimbolizál.
   Hollandia 1956 novemberétől ötezer magyar menekültet fogadott be, illetve még ezreknek biztosította a továbbjutást egy harmadik országba, miután az orosz seregek vérbe fojtották a magyar szabadságharcot. Hollandia lakosai azonnal felismerték, hogy a kommunizmus hazugsággátján a magyarok vágtak olyan rést, amely világviszonylatban igazolta, hogy ezután többé semmilyen erőszak nem állhat útjában a nemzetek szabadságvágyának. Jellemző, hogy a tüntető holland polgárok tiltakozása nyomán az amszterdami Sztálin utca nevét nyomban Szabadság sugárútra változtatták, és országosan megkérdőjelezték a baloldali pártok tevékenységének a vélt hasznát. Tekintettel arra, hogy a magyarok iránti történelmi fogantatású szimpátia elevenen élt a holland nép emlékezetében, az 1956-os magyar menekülteket hatalmas szeretettel és együttérzéssel fogadták. Erről tanúskodtak a teremben jelenlévő egykori menekültek is, akik Hollandia megbecsült állampolgárai közé tartoznak.
A hangszeres zenével, népdalok éneklésével, magyar népi táncokkal tarkított délutáni ünnepség keretében az éppen 1956-ban született Jan Pieter Balkenende volt kormányfő hollandul elhangzott beszédéből kiemeljük a magyarok iránti elismerését. Szüleitől sokat hallott a megszállt kelet-európai országok népeiről, főleg a magyarok küzdelméről, mondta, majd hozzátette: mindig örömmel köszönti az Európai Parlament prominens képviselőjét, Tőkés Lászlót, akit húsz évvel ezelőtt, 1991-ben a szabadságért és az igazságosságért vívott küzdelme miatt Geuzenpenning-díjjal tüntettek ki Hollandiában.
   Angolul mondott köszöntőjében Sümeghy Gyula nagykövet a magyar felzárkózásról, az eddigi jó kapcsolatok ápolásáról és bővítésének szükségességéről beszélt. A nagykövet a magyar nép háláját tolmácsolta azért, hogy nehéz időkben volt hely a menekültek számára a kicsiny és sűrűn lakott Hollandiában.
   Tőkés László EP-alelnök zsoltáridézettel köszöntötte az emlékezőket: „Adtál a téged félőknek zászlót, melyet felemeljenek az igazságért. Hogy megszabaduljanak a te kedveltjeid: segíts minket jobboddal és hallgass meg minket!” A zászlóbontás mindenkor jel volt az ellenállásra olyan helyzetekben, amikor az élet védelme érdekében már csak ehhez az eszközhöz folyamodhatott Istennek a népe, hangzott el beszéde elején. Akkor, 1956-ban, ismét vérükkel szereztek jogot a szabad hazához a magyarok, úgy amint azt a német Heinrich Heine vagy a norvég Henrik Ibsen versei fejezték ki az 1848–49-es szabadságharc letörése után. Ibsen látnoki előrejelzése beteljesült, a zsarnokság ősalapja világszerte megromlani látszik, mára pedig bekövetkezett az, hogy magyarnak lenni végre jó! – mondta az erdélyi képviselő.  Majd a francia Albert Camus szavait idézte, aki „A magyarok vére” című kiadványban a divatos baloldali árral szembeszegülve írja a forradalomról: „Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért halnak meg.” Tőkés László felhívta a figyelmet arra, hogy mind Magyarországon, mind a szomszédos országokban még mindig nem történt meg az igazságtétel, nem is beszélve a jóvátételről. A kommunizmus pere még mindig várat magára, és mindaddig váratni is fog, ameddig akadályozzák a bűnök kiderítését, jelentette ki a Királyhágómellék volt püspöke.
   „A magyarok szárnyaló szabadságvágya meghatotta a világ népeit, mára pedig a gyümölcs beérni látszik, de még sok a tennivaló. Gondoljunk csak a közelmúltra, amikor a magyar forradalom és szabadságharc ötvenéves évfordulóján az akkori hatalom veszélyes fellépéssel, mintegy kardlapozással verte szét az emlékezők seregét Budapesten. Nemzetünk a legutóbbi szavazással válaszolt az akkori brutalitásra és az országos hazudozásra, így akarván lemosni a gyalázatot” – mondta Tőkés László. Hozzáfűzte: „A magyar név ismét szép lett a közelmúltban, amikor Orbán Viktor kormánya az Európai Unió keretében heroikus feladatok megoldását vállalta tisztességgel. Ajándékként tekintsünk a magyar állampolgárság alanyi jogon történő megszerezhetéséhez, amelynek az értékét felerősíti az, hogy erről egy emberöltővel ezelőtt csak álmodni mertünk, vagyis a nemzetnek a határok fölötti újraegyesítéséhez.”
   Beszéde záró részében Tőkés László köszönetet mondott Hollandia vezető politikusainak, lakosainak és egyházainak a hajdani menekültek istápolásáért. Kérte a jelenlévőket, hogy ragaszkodjanak az Ige üzenetéhez, illetve ahhoz a viharvert zászlóhoz, amelyhez annyi éltető emlék fűződik.
Rotterdam, 2011. október 25.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010