2009. május 29. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László újra Székelyföldön

Tőkés László püspök, EP-képviselő 2009. május 28-i kezdettel újabb székelyföldi korteskörútra indult, amelyet ismét Gyergyószéken kezdett. Gyergyóújfaluban Egyed József MPP-s polgármester fogadta a Magyar Összefogás Listájának vezetőjét. Szerinte Tőkés László üstökösként mutatja az utat, szeretné, ha az üst csóvájában lennének fiatalok, hogy átvegyék a Püspök úr helyét, ha netán belefáradna.





Tőkés László üdvözölte az „öregek tanácsát”, majd bemutatta László Jánost, mint az EMNT harmadik jelöltjét az Összefogás Listáján – ha most kormányt alakíthatna, meg is lenne a gazdasági miniszter, jegyezte meg tréfásan. Hozzátette, négy befutó helyre számíthatunk, ha mi, magyarok mindent megteszünk a sikerért. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felelevenítette 2007-es látogatásainak emlékét, akkor jó hírét keltették a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeiknek, mert sikerült eredményt elérni, köztük is kiemelkedő Egyed József fiatal elöljáró mandátuma. Ez arról tanúskodik, mondta az EP-képviselő, hogy mennyire fontos a nemzedékek közötti együttműködés, tehát a fiatalok és öregek tanácsának egymásba kell kapcsolódnia. Emlékeztetett: a múltban, a kommunizmus alatt ezeket a nemzedéki láncokat fel akarták szakítani, a távolság egyre nőtt atyák és fiak között, és ezt a család megszenvedte. Tőkés László kifejtette: 2007-ben még nyeregben érezte magát az RMDSZ, párbeszédképtelen volt, most viszont, hogy már nincsenek kormányon, sikerült a megegyezés. A magyar összefogásnak folytatódnia kell, nem szabad véget érnie a választásokkal, meg kell újítani a magyar közéletet, fel kell rázni az embereket csalódásaikból – mondta a püspök.

Közös érdekünk, zárta beszédét, hogy minél többen legyünk az EP-ben, a magyarok sorsán csakis úgy tudunk fordítani, ha európai pályán vívjuk végig a harcot.

Vegyünk sorsunkat saját kezünkbe. Erről szól a Magyar Összefogás.

László János felszólalásában a közös megoldások keresésének szükségszerűségét hangsúlyozta. Fel kell emelni hangunkat, hisz régiónk valamikor erős gazdasági és kulturális régió volt, ismét azzá kell tenni. Európa önmagában is lehetőség, a siker érdekében össze kell fogni.

Gyergyószentmiklóson Bende Sándor, az RMDSZ területi elnöke komorabb alaphangot ütött meg: saját hazánkból ki szeretnének túrni, elrománosítás folytatódik, intézményvezetőinket leváltják, mondta, majd hozzátette: nem sikerül minket megtörni. Abbéli reményének is hangot adott, hogy nem csak három, hanem négy képviselőnk lesz idéntől Európában. Mutassuk meg, hogy erősek vagyunk – szólt az elnök felhívása.

László János EMNT-s jelölt rámutatott: a helyi politikában helye van a sokszínűségnek, mert ez versenyhelyzetet alakít ki – ám ha nemzeti érdekről van szó, össze kell fognunk. Ez most sikerült, tehát felül kell bírálni rossz tapasztalatainkat. Gyerkó László RMDSZ-es szenátor Winkler Gyula EP-képviselő, a Magyar Összefogás Listájának második helyezettjének üdvözletét tolmácsolta a résztvevőknek, majd elmondta: az összefogás jegyében gyűltek össze, együtt kell előre haladni. A közös cél, hogy Erdélyben jól érezzük magunkat, legyenek iskoláink, hogy történelmünk tovább folytatódjon régiónkban. Sok a tennivaló – összegezte tömören.

Tőkés László beszédében aggodalmának adott hangot: úgy érzi, hogy mind az MPP, mind az RMDSZ visszafogottabb, kevésbé elkötelezett a kampányidőszakban. Kár lenne az összefogást önös érdekek miatt nem megtölteni tartalommal Tegyük fel a kérdést: van-e okosabb döntés annál, hogy a magyar ember a magyar listára szavazzon azért, hogy négy-öt ember képviseljen bennünket Brüsszelben? Sosem tudunk olyan listát létrehozni, mely mindenkinek tetszeni fog – mutatott rá a listavezető. A gyergyószentmiklósi fórumon Pál Árpád képviselő is részt vett.

Gyergyóalfaluban Gál Mihály helyi RMDSZ-elnök kifejtette: egy működő kárpát-medencei összefogásnak egy erős anyaország a feltétele, és reményét fejezte ki, hátha ez meglesz 2010-ben. Az erdélyi magyarok csak egy közös úton tudnak haladni, ez az összefogás. Gyerkó László szenátor beszédében hangsúlyozta: nehéz időket élünk, erős a romániai asszimilációs politika. Fontos az összefogás. A listán van egyházi elöljáró, szociológus, vállalkozó, ők tudják mire van szüksége Erdélynek.

Tőkés László rámutatott: 90 éve nincs egységes képviselete a magyarságnak nemzetközi fórumokon. Nekünk kell képviselnünk saját ügyeinket, tehát minél többen kerülünk be, annál kevesebb román lesz, hiszen még a legjobb szándékú román sem értheti teljes mélységében problémáinkat. Nem vagyunk kicsiny nemzet, mondta a püspök, de apadunk, fogyatkozunk, több önbizalomra van szükség. Ennek érdekében a következő mandátumban szükséges lesz egy nemzeti érdekérvényesítési stratégiát kidolgozni. A résztvevő, többségében katolikus falubeliek zárásképp zsoltárokat elénekeltek.

Késő este Csíkdánfalván Süket Jenő RMDSZ-es polgármester köszöntötte a vendégeket, majd kifejtette: az összefogás olyan célt szolgál, amely egyben az egyszerű embert és a gazdaságot szolgálja.

Tőkés László itt arról beszélt: hitünk kapcsolja össze Pünkösdöt és az EP-választásokat. Európának spirituális közösséggé kell válnia, nem csak politikai, gazdasági konglomerátummá. Erkölcsi válságban élünk, hangsúlyozta a püspök, a volt kommunista országokban nem sikerült igazságot szolgáltatni, megmaradt a kommunista elit, megint csak igazságtalan rendszerek alakultak ki.

Európa lehetőség most számunkra – zárta a beszédét az erdélyi magyarok európai képviselője.

Tőkés László ma Gál Kinga Erdélyből elszármazott fideszes EP-képviselő társaságában a Gyímesekbe látogat.

Csíkdánfalva, 2009. május 29.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010