2011. június 18. szombat
Send this article Print this article

Nagyváradon is bemutatták az Africa-Europe Challenge programot

Az Africa-Europe Challenge (AEC) 2012 májusában induló egyéves összetett programot ismertették a sajtó képviselőivel péntek délután Nagyváradon, a hangulatában Afrikát idéző Zulu Kávézóban. Tőkés László EP-alelnök a nagyszabású rendezvénysorozat védnöki testületének tagjaként köszöntötte a megjelenteket.



   Az Africa-Europe Challenge (AEC) 2012 májusában induló egyéves összetett program, melynek általános célja az Afrikai Unió és az Európai Unió új típusú, az egyenlőségen és kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködésének erősítése, továbbá Afrika és Európa népeinek egymáshoz való közelítése – hangzott el azon a rendhagyó pénteki sajtótájékoztatón Nagyváradon, amelyet stílusosan a hangulatában az afrikai kultúrát megidéző Zulu Kávézóban tartottak. A szervezők a megnevezett célok megvalósításához a sportot és a kultúrát mint politikamentes értékközvetítőket hívják segítségül, ezért a program fő elemei egy Afrikát körülhajózó vitorlásversenyhez és az e köré szervezendő kulturális rendezvénysorozatokhoz kapcsolódnak.
   A nagyszabású rendezvénysorozat védnöki testületének tagjaként Tőkés László, az Európai Parlament oktatási, kulturális, vallásügyi és sport-ügyekkel is megbízott alelnöke a két AEC-alapító, Gál József hírneves vitorlás és Dr. Kondricz Péter jogász, továbbá Raymond Irambo, az Afrikai Magyar Egyesület képviselője jelenlétében köszöntötte a sajtót. Az erdélyi képviselő elmondta, hogy a nemzetközi program fő célja Afrika üzenetének közvetítése a világ felé, és Európa üzenetének továbbítása a fekete kontinens népei felé. Az Európai Unióhoz hasonlóan létezik egy Afrika Unió is, jelezte az EP-alelnök, amely annak érdekében jött létre, hogy az afrikai államok és népek kontinentális közösségét teremtse meg a nyomor, a kirekesztettség állapotából való felzárkózás jegyében. Tőkés ugyanakkor rámutatott: mindezek mellett a régi Afrika-járó magyarok által reánk hagyományozott örökségét is megidézi a 2012. május 25. és 2013. május 25. között zajló vitorlásverseny és körút. Tőkés László beszédében a pozitív globalizmus gondolatát hangsúlyozta, amely a különböző kultúrák szépségének, gazdagságának bemutatása, egymáshoz való közeledése és összekapcsolódása által jövőbemutató és szolidaritás-erősítő jelentéssel ruházza fel a globalizáció jobbára negatív, pejoratív értelemben használt fogalmát a sport, a kultúra, a turisztika, a multikulturalitás és a jótékonyság leghaladóbb szellemiségében.
   Az EP-alelnök köszöntője után a két projektigazgató vette át a szót, akik vetített bemutató segítségével ismertették az átfogó projekt részleteit. Felhívták a figyelmet, hogy ez az első olyan vitorlásverseny, mely Afrika körbehajózását célozza meg. A nyitóceremónia és a verseny rajtja Afrika Napján – 2012. május 25-én – Máltán kerül megszervezésre. A szervezők elmondták, hogy az AEC több pillérre épül: a tulajdonképpeni nemzetközi vitorlásverseny mellett kulturális fesztiválsorozatot, Business Forum elnevezésű rendezvénysorozatot, valamint a „Távolságok nélküli jövő” elnevezésű iskolai támogatási és oktatási programot is felölel a többmillió eurós költségvetésű program. A vitorlásversenyre nem csupán professzionális csapatok jelentkezését várják, hanem olyan amatőr vitorlázókét is, akik rendelkeznek megfelelő gyakorlattal. A részvétel nem kizárólag a teljes versenyre vonatkozik, a jelentkezők az egyes szakaszokon is részt vehetnek akár saját hajóval, akár a szervezők által biztosított ún. one-design flotta tagjaiként. A szervezők reményei szerint Romániából is nagy lesz az érdeklődés a verseny iránt, hangzott el a sajtótájékoztatón.
   A kiegészítő események sorozatából Kondricz Péter és Gál József kiemelte az Afrikai Kulturális Reneszánsz kapcsán megrendezendő kulturális fesztiválokat, melyek az AEC afrikai útjával összehangoltan zajlanak, és amelyek során a résztvevők megismerkedhetnek az egyes afrikai országok zenéjével, kultúrájával, hagyományaival. Mint mondták: ezen alkalmakkor minden érintett afrikai ország bemutatkozik és megfogalmazza üzenetét (gondjait, céljait) a verseny biztosította nyilvánosság segítségével. Ezeken kívül turisztikai programokra is sor kerül. Kondricz Péter továbbá hangsúlyozta: a Business Forum sorozat tizenöt afrikai országot érint és legfőbb célja üzleti lehetőségeket biztosítani a helyi afrikai országok és Európa gazdasági szereplőinek a találkozásra és gazdasági kapcsolatok kiépítésére. Erre szintén várják a romániai cégek jelentkezését is. Ugyanakkor részletesen ismertették még a Távolságok nélküli jövő elnevezésű tervezetet is, mely a projektigazgatók bevallása szerint a legkedvesebb programja a rendezvénysorozatnak: ennek keretében a két kontinens iskolái között alakítanának ki partnerségen alapuló testvérkapcsolatokat, és az ehhez kapcsolódó támogatási program az afrikai iskolák informatikai fejlesztésére irányulna.
   Raymond Irambo, az Afrikai Magyar Egyesület jelen lévő képviselője a sajtótájékoztató utolsó részében köszönetet mondott a szervezőknek a nemes kezdeményezésért, ugyanakkor bemutatta az általa képviselt egyesületet, mely a AEC-hez hasonló célokat tűzött zászlajára. Zárásképpen Tőkés Máté, a sajtótájékoztató helyszínét biztosító Zulu Kávézó egyik tulajdonosa bejelentette: az Africa-Europe Challenge ideje alatt a kávézó információs pontként fog működni, és élőben közvetíti majd a nagyszabású rendezvényt.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010