2009. július 21. kedd
Send this article Print this article

A brüsszeli kérdéseket Bukarestben oldják meg?

Brüsszelben 2009. július 21-én megtartotta soron következő munkaülését az Erdélyi Magyar Képviselőcsoport (RMDSZ), Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba részvételével. Napirend szerint a következőkkel foglalkoztak:

  • A román delegáció  megkeresésére hozzájárultak ahhoz, hogy a képviselőcsoport főállású titkárt alkalmazzon, a képviselők szakmai tevékenységének koordinálása céljából. Képviselőink ezen bizalmi gesztussal is kifejezésre juttatták a román kollégák iránti együttműködési szándékukat.





  • Az új törvényhozási ciklusra hivatalos formában még nem alakult meg a román néppárti delegáció. Megalakulására, az elnök és a pénztáros megválasztására várhatóan – a nyári szünet után – ősszel fog sor kerülni. Addig is az elnöki teendőket Theodor Stolojan volt miniszterelnök látja el. Ettől függetlenül képviselőink továbbra is kiállnak önálló magyar küldöttségük létrehozása mellett – a romániai delegáció keretében. Ennek elérése érdekében három síkon lépnek fel, nevezetesen: Joseph Daul néppárti frakcióelnök támogatását, másfelől a román néppárti küldöttség beleegyezését, továbbá az RMDSZ részéről Markó Béla szövetségi elnök közbenjárását kérve Emil Boc demokrata-liberális pártelnöknél (DLP).

  • Képviselőink a továbbiakban számba vették az EP-szakbizottságokban elnyert helyeiket. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a román néppárti küldöttség támogatta kellő politikai súllyal bíró bizottsági pozícióik megszerzését.

  • Ugyancsak számbavették az EP-ben működő és várhatóan ősszel újra alakuló frakcióközi csoportokban – ún. intergroupokban – való részvételüket. Képviselőink az új törvényhozási ciklusban is, mindhárman folytatni kívánják tevékenységüket a kisebbségi intergroupban. Ezen kívül Winkler Gyula képviselő tagja a kisvállalkozások ügyében illetékes SME Union szervezetnek, Tőkés László és Sógor Csaba pedig a tibeti frakcióközi csoportnak. Sógor Csaba a család-, és gyermekvédelemmel foglalkozó, valamint a Kultúra, bor és hagyomány című intergroupokban is tovább kíván tevékenykedni. Az erdélyi magyar képviselőcsoport támogatta Tőkés Lászlónak egy keresztény ökumenikus frakcióközi csoport létrehozására irányuló kezdeményezését.

  • Erdélyi magyar képviselőink végül megegyeztek abban, hogy a délben sorra kerülő  román delegációs ülésen javasolni fogják, hogy a román néppárti képviselőcsoport:
    • Támogassa egy kisebbségi biztosi tisztség létrehozását az Európai Bizottságban

    • Foglaljon állást a verespataki bányafejlesztési terv ügyében

    • Foglaljon állást a kisebbségi jogokat csorbító szlovákiai államnyelvtörvény ellenében.

Képviselőink továbbá azt is elhatározták, hogy az Erdélyi Magyar Képviselőcsoport nevében, írásbeli úton külön is megkeresik Leonard Orban soknyelvűségért felelős európai biztost.

A romániai néppárti delegáció 21-i ülésén – az előzetes megegyezésnek megfelelően – Tőkés László képviselő előterjesztést tett a felsorolt javaslatok tárgyában.

A delegációs ülésen elnöklő Theodor Stolojan és Jean-Marian Marinescu kezdetben eleve visszautasítólag viszonyultak a felvetésekhez, kijelentve, hogy azok nem tartoznak a képviselőcsoport illetékességi körébe. A megbeszélés folyamán álláspontjuk árnyaltabbá vált.

Többek között az is elhangzott, hogy a verespataki bányászati projekt kizárólag Romániára tartozik. Jean-Marian Marinescu a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán kifejtette, hogy Európában Románia, sőt még Franciaország is „kisebbségnek” számít. Cristian Dan Preda képviselő viszont indokoltnak tartotta a felvetett kérdésekhez hasonló ügyek megbeszélését, és külön is érdeklődést tanúsított a szlovákiai nyelvtörvény iránt. Végül is Theodor Stolojan elnök sem zárkózott el az elhangzott indítványoktól, viszont föltétlenül szükségesnek tartotta a Bukaresttel való előzetes konzultálást.

Brüsszel, 2009. július 21.

Tőkés László
Winkler Gyula
Sógor Csaba
EP-képviselők
sajtóirodái



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010