2010. május 23. vasárnap
Send this article Print this article

Átadták az Academia Humana Alapítvány díjait

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bartók termében immár ötödik alkalommal adták át szombaton, 2010. május 22-én az Academia Humana Alapítvány (Alapítvány) pályadíjait.

Az Alapítvány a nagyváradi születésű Wagner Nándor világhírű, Japánban 1997-ben elhunyt szobrászművész művészeti és szellemi örökségét őrzi és ápolja. A művész özvegye, Wagner Chiyo asszony az Alapítvány céljai között azt is megjelölte, hogy ösztöndíjat teremtsen és adjon az alapítványi célok megvalósításával egyetértő fiatal tehetségek számára, és esetenként támogassa a művészeti alkotómunkát. Ennek jegyében minden évben tematikus versenyt hirdetnek a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika-szakos hallgatói között.





Kiss Sándor, az Alapítvány elnöke felvezetőjében röviden beszámolt arról, hogy 2009. december 4-én Tokióban ünnepélyes keretek között felavatták a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából Wagner Nándor Filozófiai Kertjét (mint ismeretes, az eredetileg Budapesten, a Gellért-hegyen álló szoborcsoport három tagját színesfém-tolvajok ellopták – ezeket a figurákat sikerült újraönteni). A világhírű alkotás Tokióban a Nakano-kerületi Filozófiai Udvarban, tizenegyalakos összeállításban került felállításra.

Ezután az alapítvány elnöke az idei versenykiírást ismertette. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony halálának 350. évfordulóján magától adódott a téma – ám a díjazás ötéves történetének örömére idén mind a grafikusok, mind pedig a videoanimátorok versenyezhettek a 300.000 Ft-os összdíjazású pályázaton. Bár, amint Ujvárossy László Munkácsy-díjas festőművész, a PKE reklámgrafika szakának megálmodója elmondta, a témán – úgy tűnt – „nehéz fogást találni”, a zsűrizésre beküldött alkotások minőségi ugrást jelentettek az elmúlt évekhez képest is.

Tőkés László EP-képviselő, a PKE elnöke köszöntőjében Wagner Nándor „hazatérésének” emlékét idézte fel – a nagyváradon felállított József Attila szoborral a világhírű művész mintha az emigrációból tért volna vissza, és idézte a költőt: „adj emberséget az embernek. / Adj magyarságot a magyarnak...”

Wagner Nándor példája a kultúrák közötti párbeszéd lehetségességén túl arra is felhívja a figyelmet, mondotta az erdélyi EP-képviselő, hogy csak az az igazán értékes műalkotás, amely az egyetemes kultúrában is megállja a helyét. A Bolyai Tudományegyetem beolvasztása után fél évszázaddal létrehozott, első magyar nyelvű akkreditált egyetem alapítója egyfajta krédóként azt is célul tűzte ki, hogy a 21. században fiataljaink ne szenvedjen hátrányt a „nyelvárnyék” és a kisebbségi létük miatt – hiszen, mint rámutatott, a sikeres művek létrehozásával nem csupán alkotóik nyernek, hanem az egyetem, egyben magyar nemzetünk is gazdagodik.

A nyerteseknek Kiss Sándor és Tőkés László adták át a diplomát, illetve a pénzjutalmat. A grafikások közül III. díjat nyert Csiszér Attila, II. Lázár Nóra, I. helyezett Szőcs Tamás lett, a videoanimátorok versenyében III. Hegedűs Zsolt, II. Varga Vilmos és csapata lett, az I. helyezést Ary Eszter és társai érték el. Idén – rendhagyó módon – egy PKE-különdíjat is osztottak, ezt Sánta Dénes alkotása érdemelte ki. (A díjazott kisfilmek megtekinthetők a http://www.youtube.com/user/partiumart videómegosztó csatornán.)

Elhangzott: minőségmutatóként értékelhetjük, hogy az elmúlt öt év díjazottjai más, nemzetközi versenyeken is megállták a helyüket, díjak garmadájával büszkélkedhetnek – az Academia Humana ezirányú tevékenységével a pályaindítást is szolgálja.

A bensőséges hangulatú díjátadás végén a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) Pro Partium díjával tüntették ki Szundy László alapítványi kurátort. Barabás Zoltán, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója laudációjában Szundy László közösségszervező és közösségteremtő tevékenységét emelte ki.

Az Academia Humana Alapítvány egyébként 2006-ban már megkapta a KRE évenként odaítélt, A Közjó Szolgálatában elnevezésű, kollektív teljesítményért járó kitüntetését.Tőkés László a KRE püspökeként akkor így fogalmazott: „Illesse a legnagyobb elismerés az Alapítvány tagjait, annak elnökével együtt a Művész nagyérdemű özvegyét, Akiyama Chiyo asszonyt, valamint a budapesti Szundy László urat, akik valóságos »üzenetközvetítők« módjára éltetik Wagner Nándor örökségét, és az emberiség gazdagodásának részeként Városunk, a »boldog Várad« és Anyaszentegyházunk, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem meggazdagításán munkálkodnak. Ennek vonatkozásában éppen ideillik az egyik szoboralak, Mahatma Gandhi tanítása, mely szerint: »A legmagasabb erkölcsi törvény, hogy szakadatlanul az emberiség javára munkálkodjunk«.”

Szundy László munkásságára ez mind a mai napig érvényes.

Nagyvárad, 2010. május 23.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010