2009. szeptember 24. csütörtök
Send this article Print this article

Egyház és közélet

Tőkés László európai parlamenti képviselő a 2009. szeptember 24-i sajtóértekezletét két nagy témakör mentén súlyozta.

Az első fontosabb kérdéscsoport az egyházi események kapcsán bontakozott ki: Tőkés László az egyházi közéleti szerepvállalás mintapéldájaként emelte ki a 2009. augusztus 30-i Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozót, amikor a szegedi Dómban a magyar egyházak elöljárói a határon túlra szakadt nemzetrészek jogai mellett álltak ki, többek között a szlovákiai nyelvtörvény, az ukrajnai oktatási törvény, valamint a csángók anyanyelvi misézésének akadályozása ellen emelve fel szavukat. Az egyházi eseménynaptár következő két fontos momentumaként a nemrégiben lezajlott IV. Partiumi-Felvidéki Találkozót említette, amely alkalomból a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) testvéregyházaként a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetésével a felvidéki református magyarok küldöttsége látogatott el Nagyváradra. 2009. szeptember 23-án a Lelkészértekezleti Szövetség rendes évi gyűlésére került sor, amelyen sikeres és őszinte nyílt vitát folytattak az egyházi titkosszolgálati átvilágítás szükségességéről a nemrégiben megjelent Szigorúan ellenőrzött evangélium első kötete apropóján. A lelkészértekezleten előadást tartott a könyv szerzője, Molnár János is, aki készségesen válaszolt a lelkészek által felvetett kérdésekre.





Mindezekből leszűrhető, jelentette ki Tőkés László, hogy tovább kell folytatni az egyházon belüli „rendszerváltozást”, a múlttal való szembenézést, a megtisztulást, hiszen az egyházaknak élen kell járniuk e tekintetben ahhoz, hogy az erdélyi magyar társadalom életében is pozitív változás állhasson be. És emiatt – is – válik fontossá a közelgő püspökválasztás, jelentette ki a KREK volt püspöke. Nemrégiben lezajlottak a jelölések, az eredmények összesítése alapján látható, hogy toronymagasan vezet Csűry István jelenlegi megbízott püspök, aki személyében eme rendszerváltozás folytonosságát képviseli. A megelőző érmihályfalvi egyházkerületi közgyűlés határozataira utalva (ezen a közgyűlésen vált meg véglegesen püspöki tisztségétől Tőkés László), az EP-képviselő kijelentette: „értékelvű választást szeretnénk, ahol a szakmaiság és a tisztaság számít”. Ehhez kapcsolódva Tőkés László jelezte: habár ugyanezen a közgyűlésen szóba került, hogy a KREK megítélje számára a „tiszteletbeli püspök” címet, ő ezzel nem kíván élni. Bár nagyon megtisztelő a javaslat, de egyrészt ilyen tisztség az egyházi kánon szerint nem létezik, és szükségtelen létrehozni, másrészt nem az a fontos, hogy ő titulusokat szerezzen, hanem, hogy ki fogja vezetni a következőkben a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet.

A sajtótájékoztató második részében aktuálpolitikai témákat vetett fel Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként Markó Béla RMDSZ-elnöknek az SZKT utáni nyilatkozatára reagált, mely szerint az RMDSZ kész egy esetleges kormányszerepre. Egyfelől aggodalomra ad okot az RMDSZ eddigi – majd’ 12 éves – kormányszereplése, amely egyfelől valóban anyagi előnyt jelentett az RMDSZ számára, de a legfontosabb nemzetpolitikai kérdésekben – mint például az autonómia és az állami magyar egyetem – előrelépés nem történt.

Ugyanakkor valamelyest megnyugtató az érdekvédelmi szövetség elnöke nyilatkozatának második része, hogy bár valamennyi parlamenti párttal hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni, de nem bármi áron. Tőkés László kijelentette: elég homályos a Markó Béla elnök által, a kormányra menés feltételeként megfogalmazott „történjen előrelépés a kisebbségi jogok terén” alapvetés.

Az EP-képviselő elmondta: az EMNT számára nagyon fontos az erdélyi magyar összefogás továbbélése, illetve annak eredményeként létrejött Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) további működése – de ennek érdekében nem bocsátkozhatnak elvtelen alkukba.

Az EMNT elvi álláspontját ez ügyben tartalmazó állásfoglalását mellékeljük.

Nagyvárad, 2009. szeptember 24.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010