2010. július 4. vasárnap
Send this article Print this article

Érmindszent /Ady Endre - Termálfürdő és irodalmi zarándokhely, termálszálló

KRONOLÓGIA


2001. november 11. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) megbízási szerződést ír alá a NOS Szeged Szolgáltató Kft.-vel, a Széchenyi-Terv keretében, Érmindszenten megvalósítandó termálfürdő, irodalmi zarándokhely és termálszálló megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.  A NOS Kft. elkészíti a tervet, a KRE pedig benyújtja a pályázatot.

2002. május 21. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Gazdasági Minisztérium (GM) között megállapodás  jön létre az érmindszenti Ady-központ támogatására.





2002. május 24. Rockenbauer Zoltán, a NKÖM minisztere levélben értesíti a KRE-t, hogy  minisztériuma megállapodást írt alá a GM-mel, melynek értelmében a tervezet megvalósítására a 2002. évben az Egyházi Kulturális Alap előirányzatából 320 millió forintot utalt ki.

2002. július 18. Tőkés László, a KRE püspöke megkereséssel fordul dr. Szalay Istvánhoz, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) címzetes – egyházügyi – államtitkárához, a terv megvalósításának további támogatását, illetve személyes meghallgatást kérve.

2002. július 22. Szalay István válaszlevelében későbbre halasztja a találkozót.

2002. szeptember 10. Szalay István címzetes vallásügyi államtitkár hivatalában fogadja Tőkés László püspököt, és egy „részletesen kidolgozott támogatási megállapodás‟ aláírását helyezi kilátásba, nagy valószínűséggel október 4-én.

2002. november 11. Tőkés László levélben keresi meg Szabó Vilmost, a MEH államtitkárát, melyben – egyebek mellett – ismételten felveti az érmindszenti/adyfalvi projekt ügyét.

2002. november 23. Érmindszenten, Ady Endre szülőhelyén, a költő születésének 125. évfordulóján Tőkés László és Tempfli József püspökök ünnepélyes keretek között leteszik a felépítendő termálfürdő és szálló alapkövét. Az eseményen – többek között – jelen voltak, de nem vettek részt az alapkőletételen: Szabó Vilmos államtitkár, Pomogáts Béla író, Bálint-Pataki József, a Határon túli Magyarok Hivatalának elnöke, Kósáné Kovács Magda országgyűlési képviselő, Alföldi László (kolozsvári főkonzul) és Komlós Attila, az Anyanyelvi Konferencia ügyvezető elnöke.

2002. november 25. Tőkés László levélben kéri Szabó Vilmost, hogy „segítse kimozdítani a holtpontról ezt a fontos ügyet”. Hasonlóképpen levélben fordul dr. Szalay Istvánhoz, hogy „a jobb sorsra érdemes ügyet kimozdítsuk a holtpontról”.

2002. december 9.  Tőkés László megkeresésben fordul Kiss Elemérhez, a MeH kancellária-miniszteréhez az érmindszenti termálfürdő, illetve egyházi-kulturális zarándokhely megvalósítása céljából aláírandó támogatási megállapodás ügyében.

2002. december 10. Szabó Vilmos államtitkár a Magyar Kormány nevében, valamint Lakatos Péter bihari RMDSZ-elnök a Mecénás Alapítvány és Fodor József püspöki helynök a nagyváradi Római Katolikus Püspökség képviseletében támogatási szerződést írnak alá Budapesten, egy nagyváradi objektum felépítése ügyében, az érmindszenti pályázat másaként.

2002. december 12. Tőkés László püspök állhatatos sürgetésének köszönhetően végre sor kerülhetett arra a találkozóra, melyen – többek között – Szabó Vilmos államtitkár és Bálint-Pataki József HTMH-elnök fogadták a KRE vezetőjét, és melynek alkalmával keresetlen realizmussal közölték vele: „Az Ady-projektet Tempfli József püspöknek adtuk át”. Ugyanakkor tudomására hozták, hogy az Ady-központ változott helyszínen, Nagyváradon valósul meg, építtetője pedig a Mudura Alexandru vállalkozó és Kiss Sándor RMDSZ-vezető által létrehozott Mecénás Alapítvány.

2002. december 14.  Dr. Szalay Istvánhoz intézett levelében Tőkés László „diabólikusnak” nevezi „azon forgatókönyvet, melynek értelmében az elorozott (érmindszenti) beruházás Tempfli József püspök atya hatáskörébe menne át.” Kéri az álamtitkárt, hogy: „... amennyiben teheti, járjon közben a folyamatban lévő fonák elképzelések és döntések felülvizsgálata érdekében.” Ezzel egyidőben Tőkés László levelet küld Tempfli Józsefnek, melyben támogatását kéri a kényes ügy megoldásához.

2002. december 15. Tőkés László levélben fordul Szabó Vilmos államtitkárhoz, melyben kéri, hogy „vizsgálják felül az Érmindszenttel kapcsolatos szándékaikat és – esetleg már megtett – lépéseiket”.

Tempfli József levéleben válaszol Tőkés Lászlónak.

Tőkés László levélben keresi meg Kiss Elemér kancellária-minisztert, melyben jelzi, hogy az Érmindszentre vonatkozó támogatási megállapodást mind ez ideig nem sikerült alárni, ugyanakkor hivatalos választ vár ezirányú megkereséseire.

2002. december 16.  Tőkés László levélben kéri Bálint-Pataki József HTMH-elnök közbenjárását az ügy megoldása érdekében.

Ugyanazon a napon Kiss Sándor, a Mecénás Alapítvány elnöke felajánlja, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által Érmindszenten felvásárolt földterületeket megvásárolja.

2002. december 17.  Tőkés László levélben fordul Balog Zoltán államelnöki főtanácsadóhoz az érmindszenti ügy megoldása érdekében.

Tőkés László levélben keresi meg Németh Zsolt országgyűlési képviselőt az érmindszenti ügyben.

Tőkés László levelet intéz Fodor József vikáriushoz.

Tőkés László minden részletre kiterjedő levelet küld Tempfli Józsefnek az érmindszenti üggyel kapcsolatosan.

2002. december 18. Tőkés László levélben keresi meg Pomogáts Béla írót, a Magyar Írószövetség volt elnökét.

2002. december 18.  Tőkés László Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz fordul.

2002. december 18.  Tőkés László személyes találkozót javasol Kiss Sándor alapítványi elnöknek.

2002. december 23.  Sor kerül  a Kiss Sándorral való találkozóra.

2002. december 29. Tőkés László levélben szólítja fel Kiss Sándort és a Mecénás Alapítványt,  hogy: „ne engedjék megcsorbítani a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogait. Közhasznú szolgálatunk durva akadályoztatásában ne vállaljanak szerepet.”

2003. január 9.  Tőkés László levélben kéri Kiss Elemér kancellária-minisztert, hogy: „segítsen rendes kerékvágásba terelni az érmindszenti ügy menetét.”

2003. január 21.  Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára magyarázkodó levelet küld Tőkés Lászlónak.

2003. január 27.  Tőkés László Tájékoztatást bocsát ki az érmindszenti Ady-zarándokhely pályázata ügyében, melyet  az RMDSZ szövetségi és önkormányzati vezetőihez is eljuttat.

2003. január 29.  Kiss Elemér kancellária-miniszter tájékoztató levelet küld Tőkés Lászlónak, melyben kifejti: „...a szóban forgó beruházás megvalósítására 2003. december 10-én megállapodás jött létre a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, a Mecénás Alapítvány és a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkárai között...”

2003. február 1.  A KRE Rendkívüli Közgyűlése Határozatot fogad el „az érmindszenti Ady-zarándokhely felépítése, illetve a Magyar Kormány által megítélt anyagi támogatás tárgyában.”

2003. február 4. Tőkés László levélben keresi meg Matolcsy György volt gazdasági minisztert a helyzet megoldása érdekében.

2003. február 7.  Tőkés László levelet ír Medgyessy Péter miniszterelnöknek. Mádl Ferenc köztársasági elnök támogatásáért is írásbeli úton folyamodik.

2003. február 10.  Tőkés László Rockenbauer Zoltán volt művelődésügyi minisztert is levélben keresi meg.

2003. február 10.  Ravasz Leventének, a MeH vallásügyi igazgatójához intézett levelében szintén az Ady-központ ügyében kér támogatást.

2003. február 10. Tőkés László levélben hívja fel Szalay István államtitkár figyelmét az érmindszenti ügy törvénytelenségeire.

Tőkés László levélben hívja fel Kiss Elemér kancellária-miniszter figyelmét az Ady-központtal kapcsolatos egyház-támogatás ügyére.

Tőkés László Nyilatkozatot tesz közzé az érmindszenti Ady-zarándokhely pályázata ügyében.

2003. február 20. Tőkés László Tények és dokumentumok az érmindszenti Ady-zarándokhely pályázata ügyében átfogó tájékoztatást bocsát ki.

2003. március 3. Rockenbauer Zoltán országgyűlési képviselő levelet intéz Tőkés Lászlóhoz, melyben kifejti: „Az Ady-zarándokhely esetében rendkívül szomorúan tapasztalom, hogy a törvényesen megítélt támogatás utólagos eltérítésén túl a szocialista-liberális kormány politikájának részét képezi az is, hogy a nagyváradi református és katolikus egyházat egymással szembefordítsa.”

2003. március 6. Tőkés László levélben kéri Kiss Péter kancellária-minisztert, hogy: „A törvényes  és politikai megoldás megtalálásának érdekében ... hivatalában mielőbb fogadni szíveskedjék.”

2003. március 7. Tőkés László levelet intéz Tempfli József püspökhöz.

2003. március 20.  Tőkés László levelet intéz Kiss Péter – új – kancellária-miniszterhez, melyben kifejti: ”Tempfli József római katolikus megyés püspökkel, illetve a Mecénás Alapítvánnyal megkötött megállapodás nem más, mint a támogatást nyert pályázat átirányítása, vagyis szellemi termék eltulajdonítása az ötletgazdától és a projekt tulajdonosától, mely minősíthetetlen és jogsértő eljárás az elkövetők részéről.”

2003. március 21.  A KRE Rendkívüli Közgyűlése határozatot fogad el az érmindszenti Ady-zarándokhely felépítése tárgyában.

2003. március 24. Szabó Vilmos államtitkár levelet intéz Tőkés Lászlóhoz.

2003. április 22. Tőkés László levélben fordul Gulyás Kálmánhoz, a MeH egyházügyi államtitkárához az érmindszenti pályázat ügyében.

2003. június 20.  Selmeczi Gabriella levelet intéz Tőkés Lászlóhoz az Ady-központ ügyében.

2003. július 31.  Szabó Vilmos levelet intéz Tőkés Lászlóhoz, melyben a következőképpen fogalmaz: „A szóban forgó létesítmény kivitelezése, amint Ön is tudja, folyamatban van, ezért a döntéssel kapcsolatban további mérlegelésre lehetőség nincs, az ügyet a kormány részéről lezártnak tekintjük.”

2003. október 17. A KRE Igazgatótanácsa határozatban erősíti meg igényét az érmindszenti pályázat elnyerésére.

Kivonat a KRE Igazgatótanácsának 2003. október 17-i jegyzőkönyvéből: „Annak tudatában, hogy – a közérdeket figyelembe véve – nincs joga lemondani egy elnyert pályázatról, Igazgatótanács mind erkölcsi, mind politikai és jogi téren fenntartja igényét az Ady-zarándokhely létrehozásának kormányzati támogatása iránt.”

2003. november 21. A KRE Közgyűlése Közleményt bocsát ki, melyben: „Változatlan igényét jelentette be a Széchenyi-Terv keretében elnyert, de a tavaly hatalomra került magyar kormány által önkényesen eltérített érmindszenti pályázati támogatás iránt. Addig is, amíg az Ady-zarándokhely megépülhet, a Partiumi Írótábor létrehozását határozta el Érmindszenten.”



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010