2017. július 6. csütörtök
Send this article Print this article

Európai parlamenti határozat Pekingnek címezve

Az Európai Parlament júliusi plenáris ülése (július 3–6.) keretében, Strasbourgban, az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő ügyek tárgyában a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po szorongattatott helyzetéről fogadtak el sürgősségi határozatot.



Az irodalomkritikust és ellenzéki emberi jogi aktivistát 2009-ben tizenegy esztendei börtönbüntetésre ítélték, majd idén júniusban szabadon bocsátották, mivel utolsó stádiumába érkezett rákbetegségben szenved. A néppárti Michaela Sojdrova cseh EP-képviselő által jegyzett dokumentum felszólítja a kínai hatóságokat, hogy a halálos beteg ellenzéki aktivistát szabad döntése alapján külföldi orvosi ellátásban engedjék részesülni, évek óta házi őrizetre ítélt feleségének pedig szabad mozgást biztosítsanak.
Mint ismeretes, 2008. december 10-én, az ENSZ Egyetemes Emberi Jogi Nyilatkozata kiadásának hatvanadik évfordulóján Liu Hsziao-po az ún. Charta 08 nyilatkozat egyik kezdeményezőjeként több száz értelmiségivel együtt politikai reformot, az alapvető szabadságok tiszteletben tartását és a kommunista Kína demokratizálását követelte. Bebörtönzése világszerte nagy felháborodást és tiltakozást váltott ki. 2010-ben a legmagasabb erkölcsi-politikai elismerésben, a Nobel-békedíjban részesült. A gazdaságilag egyre erősödő és magabiztos Kína hevesen tiltakozott kitüntetése ellen, melyet „az alapvető emberi jogokért vívott hosszú és erőszakmentes küzdelméért” kapott. A díjat személyesen nem vehette át, sőt ezt a házi őrizetre ítélt felesége sem tehette meg. Liu egyébként az 1989-es Tienanmen téri diáktüntetéseken is részt vett, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a tüntetések nem jártak súlyosabb áldozatokkal.
Tőkés László európai képviselő felszólalásában meleg szavakkal idézte a kiemelkedő kínai ellenállónak a Nobel-díj odaítélése alkalmából – 2010 decemberében – küldött üzenetét: „Nincsenek ellenségeim, és gyűlölet sincs bennem.” Azonban az emberi alázat és méltóság eme kifejezése sem felejtethetik velünk, hogy a kommunista Kína számára ez a Nobel-díjas emberi és polgárjogi harcos nem több, mint egy „bűnöző”, akit emberi méltóságában megalázva, kemény börtönnel kell sújtani. Ennek ellenére „a kínai civil társadalom és az emberijog-védők számára Liu Hsziao-po egy komoly erő- és ihletforrás az ország demokratikus átalakításáért folytatott békés küzdelmükben. Hasonlóképpen pedig a szabad világ számára, mely továbbra is állhatatosan kiáll az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmében, a világ valamennyi totalitárius rendszere ellen” – mondta erdélyi képviselőnk, akinek álláspontja szerint ezen a téren sincs helye a kettős mérce alkalmazásának: az antifasizmus hasonlatosságára az antikommunista harc következetességével kell fellépnünk a világ nagy területén – ezenképpen a kommunista Kínában is – tovább élő vörös diktatúrával szemben.
A mai napon megrendezett vita nyomán az Európai Parlament szinte teljes egyhangúsággal szavazta meg a Kínára vonatkozó sürgősségi határozatot, mely Liu Hsziao-po mellett Lee Ming-che tajvani emberjogi aktivista mellett is kiállt.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010